Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yulaf (Avena sp.) ve Kullanım olanakları

Yıl 2007, Sayı: 348, 22 - 17, 15.06.2007

Öz

Yem, gıda, ilaç ve
kozmetik sanayinin aranılan
bitkisi olan yulaf; ülkemizde
çok eskiden beri yetiştirilmek
tedir. Yulaf, hayvan yemi ve in
san gıdası olmasının yanında;
ekim nöbetinde aranılan bir
tahıl olması, ilaç ve kozmetik
sanayinde kullanım alanları
nın geniş olması nedeniyle
özelikle son yıllarda büyük
önem kazanmıştır. Evcil hay
vanların beslenmesinde de
ğerli bir yem olan yulaf; tanesi
ve samanı için yetiştirilen bir
tahıldır. Yulaf lif içeriğinin
yüksek olması, kolesterolü
düşürmesi, kroner kalp rahat
sızlıklarına yakalanma riskini
azaltması, şeker hastalarının
diyetlerinde yer alması ve an
ti-oksidant özelliği gibi birçok
nedenden dolayı da gıda ve tıp
alanlarında birçok kullanım
alanı bulmuştur. Bu denli sağ
lıklı bir ürün olan yulafın ülke
mizde yeterince tüketildiği
söylenemez. Ülkemizde yulaf
tarımının geliştirilmesi, üreti
min artırılması, insan gıdası
olarak tüketimin çeşitlendiri
lerek arttırılması sağlıklı ya
şam yönüyle önemlidir.

Kaynakça

  • Kün, E. 1996. Tahıllar I (Serin İklim Tahılları) A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No:1451, Ders Kitabı: 431, 322 s, Ankara.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Atak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2007
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Sayı: 348

Kaynak Göster

APA Atak, M. (2007). Yulaf (Avena sp.) ve Kullanım olanakları. Ziraat Mühendisliği(348), 22-17.