Antioksidanlar insan vücudunda biriken serbest radikalleri temizleyerek, vücudun çeşitli hastalıklardan korunmasını sağlayan önemli yapılardır. Vücutta enzim, hormon ve protein olarak birçok antioksidan mevcuttur. Bunların dışında doğal olarak birçok besinde bulunan vitaminler, tanenler, fenolik asitler, flavonoidler gibi çok sayıda antioksidan madde de vardır. Fındık antioksidan madde içeren besinlerin başında gelmektedir. Ülkemizde bolca yetişen ve ülke ekonomisine katkı sağlayan bir bitkidir. Fındık hasadı ve işlenmesi sırasında zuruf, kabuk, iç zar gibi yan ürünlerde ortaya çıkmakta ve bu ürünlerden çok fazla ekonomik katkı sağlanamamaktadır. Bu çalışma fındık yan ürünü olan zurufun da yüksek antioksidan özelliğe sahip olduğunu ve sanayide farklı alanlarda kullanılarak ekonomiye katkı sağlanabileceğini göstermek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Bartın ilinde yetiştirilen tombul fındık (Corylus avellana L.) türünün zurufları taze olarak toplanmış, su, su-aseton, aseton ve etanol gibi farklı çözücülerle ekstresi elde edilmiştir. Elde edilen ekstrelerin toplam fenolik, ve flavonoid miktarı, DPPH serbest radikal süpürücü aktivite, ABTS katyon radikal giderim aktivitesi ve Bakır (II) indirgeme antioksidan kapasitesi tayinlerine (CUPRAC) bakılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde fındık zurufunun yüksek antioksidan özelliğe sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca su-aseton ekstresinin, diğer ekstrelere göre toplam fenolik miktar (273.56±10.12 mg/g ekstre), DPPH (18.74±0.87 µg/ml), ABTS (4.78±0.56 µg/ml) ve CUPRAC (8.74±2.13 µg/ml) aktivitelerinde en iyi sonucu verdiği tespit edilmiştir.
Fındık zuruf yeşil yapraklı kabuk , antioksidan DPPH ABTS CUPRAC toplam fenolik miktar
Antioxidants are important structures that protect the body from various diseases by clearing the free radicals accumulated in the human body. There are many antioxidants in the body as enzymes, hormones and proteins. Apart from these, there are many antioxidant substances such as vitamins, tannins, phenolic acids, flavonoids, which are naturally found in many foods. Hazelnuts are one of the foods that contain antioxidants. It is a plant that grows in abundance in our country and contributes to the country's economy. During the hazelnut harvest and processing, it also occurs by-products such as husk, shell and skin and there is not much economic contribution from these products. This study was carried out in order to show that hazelnut husks which are by-product of haselnut also has high antioxidant properties and can be used in different fields in industry to contribute to the economy. For this purpose, husks of the plump hazelnut (Corylus avellana L.) species grown in Bartın were freshly collected and extracted with different solvents such as water, water-acetone, acetone and ethanol. The obtained extract of total phenolics and flavonoid amount, DPPH free radical scavenging activity, ABTS cation radical removal activity and copper (II) reducing the determination of antioxidant capacity (CUPRAC) were measured. When the results were examined, it was seen that hazelnut husks had high antioxidant properties. In addition, the total phenolic amount (273.56 ± 10.12 mg / g extract), DPPH (18.74 ± 0.87 µg / ml), ABTS (4.78 ± 0.56 µg / ml) and CUPRAC (8.74 ± 2.13 µg / ml) activities of water-acetone extract compared to other extracts has been determined to give the best results.
haselnut husk green leafy cover antioxidant DPPH ABTS CUPRAC total phenolic amounts
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2021 |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2020 |
Kabul Tarihi | 17 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Sayı: 372 |