Lotus corniculatus L. is a legume plant that has a very important economic value for ecology and agriculture and is also used as a forage plant worldwide due to its high nutritional value. The tolerance of L. corniculatus to salt stress is lower than of other Lotus species (such as Lotus tenuis). Since breeding studies focused on high nutritional value and feed efficiency while developing new commercial varieties, tolerance to limiting environmental factors such as salt stress remained low in these varieties. However, studies on determining the tolerance of these commercial varieties to salt stress have been limited to date. This study was conducted under in vitro conditions with 4 replications, according to a completely randomized trial design, in order to examine the effect of different salt stress levels on germination and initial seedling growth period in 'AC Langille', a commercial variety of L. corniculatus. For this purpose, the seeds of L. corniculatus were planted in Murashige and Skoog/Gamborg (MG) medium containing NaCl at three different concentrations (0, 40, and 80 mM). Germination and growth parameters were calculated. According to the research results, it was determined that the applied NaCl concentrations had a statistically significant effect on germination (except mean germination time) and growth parameters, and negatively affected both germination (except mean germination time) and growth. It has been observed that salt stress affects the root more negatively than the shoot. It was observed that 80 mM NaCl concentration reduced the seedling vigor index by 41.27%.
Lotus corniculatus L. salt stress in vitro germination initial seedling growth
Lotus corniculatus L. ekoloji ve tarım için oldukça önemli ekonomik değeri olan, dünya genelinde yüksek besin değeri nedeniyle yem bitkisi olarakta kullanılan bir baklagil bitkisidir. L. corniculatus’un tuz stresine olan toleransı diğer Lotus türlerine göre (Lotus tenuis gibi) düşüktür. Islah çalışmalarında yeni ticari çeşitler geliştirilirken yüksek besin değeri ve yem verimine odaklanıldığı için bu çeşitlerde tuz stresi gibi sınırlayıcı çevresel faktörlere karşı tolerans düşük kalmıştır. Bununla birlikte, günümüze kadar üretilen bu ticari çeşitlerin tuz stresine karşı toleransının belirlenmesi çalışmaları sınırlı kalmıştır. Bu çalışma farklı tuz stresi seviyelerinin L. corniculatus’un bir ticari çeşidi olan 'AC Langille'’de çimlenme ve erken fide gelişim dönemi üzerine olan etkisini incelemek amacıyla tamamen tesadüfü deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak in vitro şartlarda yürütülmüştür. Bu amaçla L. corniculatus’un tohumları üç farklı konsantrasyonda (0, 40 ve 80 mM) NaCl içeren Murashige ve Skoog/Gamborg (MG) ortamına ekilmiştir. Çimlenme ve büyüme parametreleri hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, uygulanan NaCl konsantrasyonlarının istatistiki açıdan çimlenme (ortalama çimlenme süresi hariç) ve büyüme parametreleri üzerine önemli derecede etkisinin olduğu, ve hem çimlenmeyi (ortalama çimlenme süresi hariç) hemde büyümeyi olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Tuz stresinin kökü sürgüne göre daha fazla olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir. 80 mM NaCl konsantarasyonun fide canlılık indeksini %41.27 oranında azalttığı görülmüştür.
Lotus corniculatus L. tuz stresi in vitro çimlenme erken fide gelişimi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 19 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 5 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Sayı: 380 |