Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Domates posasının ruminantlar için sindirilebilirliğinin belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 89 Sayı: 2, 58 - 65, 15.06.2018

Öz

Yapılan
bu çalışmanın amacı domates posasının ruminantlar için in vitro gerçek sindirilebilirliğinin
belirlenmesidir. Araştırmada, ikişer hafta arayla toplam üç kez alınan domates posası
yem materyali olarak kullanıldı. Domates posasının kuru madde (KM), ham kül
(HK), ham protein (HP), nötral deterjan fiber (NDF) ve asit deterjan fiber
(ADF) içerikleri kimyasal analizlerle, ruminantlar için sindirilebilirliğinin
tespiti ise in vitro fermentasyon sistemi ile belirlendi. Araştırmada
örneklenen domates posasının doğal halde kuru madde miktarı ortalama %22.15 bulundu.
Domates posasının KM içeriği %92.20, kuru maddede HK %4.11, HP %19.46, NDF %56.91
ve ADF miktarı %49.48 olarak saptandı. Sindirilebilir kuru madde (SKM) değeri
%50.35, kuru madde tüketimi (KMT) %2.10 ve nispi yem değeri (NYD) ise 82.31
(dördüncü kalite) olarak hesaplandı. Domates posasının in vitro gerçek kuru
madde sindirilebilirliği (IVGKMS) ve in vitro NDF sindirilebilirliği (IVNDFS)
sırasıyla %68.70 ve 23.60 olarak belirlendi. Domates posasının, soya fasülyesi
kabukları, meyve posaları ve bazı tropik kuşağa özgü bitkiler gibi ruminant
rasyonunda alternatif yem ham maddesi olarak konvansiyonel kaba yemlere ilave
olarak kullanılabileceği kanısına varılmıştır.  

Kaynakça

  • .

Determination of digestibility of tomato pulp for ruminants

Yıl 2018, Cilt: 89 Sayı: 2, 58 - 65, 15.06.2018

Öz

The
aim of the study was to determine the in vitro true digestibility of tomato
pulp for ruminants. Tomato pulp sampled total three times biweekly intervals
was used as feed material in the study. Dry matter, ash, crude protein, neutral
detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) contents of tomato pulp
were determined by chemical analysis, and its digestibility for ruminants was
estimated by in vitro fermentation system. The average dry matter content of
fresh tomato pulp was 22.15%. The dry matter content, ash, crude protein,
neutral detergent fiber and acid detergent fiber as dry matter basis values of
tomato pulp were 92.20, 4.11, 19.46, 56.91 and 49.48%, respectively. Digestible
dry matter value, dry matter intake and relative feed value were calculated
50.35, 2.10 and 82.31% (fourth quality), respectively. The rate of in vitro true
dry matter and neutral detergent fiber digestibility values of tomato pulp were
68.70 and 23.60 %, respectively. It may be concluded that tomato pulp can be
used as an alternative feedstaff such as soybean hulls, fruit pulp and some
tropical plants adding to conventional forages in ruminant diets.
 

Kaynakça

  • .
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Asiye Keklikçi Bu kişi benim

Zehra Selçuk

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 6 Mart 2018
Kabul Tarihi 10 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 89 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Keklikçi A, Selçuk Z. Domates posasının ruminantlar için sindirilebilirliğinin belirlenmesi. Vet Hekim Der Derg. 2018;89(2):58-65.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.


Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society