Year 2016, Volume 26, Issue 4, Pages 495 - 499 2016-12-31

Feed Using and Feeding Practices in Beef Cattle Farms in Diyarbakir Province
Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları

Muzaffer DENLİ [1] , Ramazan DEMİREL [2]

280 749

This research was carried out in order to determine feding – managing practises, feed kinds and their qualities at the beef cattle breeding farms in Diyarbakır province. In the study,  total 60 beef cattle farms were visited in Bağlar, Sur and Yenişehir towns of Diyarbakır. A survey was applied in each farm by face to face interview with the farms ownerships and feed samples were collected in order to get nutrition analysis in the animal nutrition laboratory. According to survey results; bought concentrated feed and roughage leves were determined as 91 % and 88 % respectively in the farms. Used roughage sources were determined as wheat straw, corn silage, and dryed hay as follows: 90 %, 6 % and 4 % respectively. Additionally, most of the farms were used some mixtures of beef cattle concentrate feed and grounded barley as 88 %. At the end of the study, roughage sources that used at the farms in Diyarbakır province were found poor quality and feeding practises were found insufficient to meeting of the nutrient requirements of the beef cattles. 

Bu araştırma; Diyarbakır ili merkez ilçelerinde faaliyet gösteren sığır besiciliği işletmelerindeki hayvan besleme uygulamaları ve kullanılan yem kaynaklarının çeşitleri ile kalitelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada; Diyarbakır ili merkez Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde sığır besiciliği yapan 60 adet işletme ziyaret edilerek, işletme sahipleriyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş, işletmelerde kullanılan yem kaynaklarından örnekler alınarak laboratuvarda besin madde analizleri gerçekleştirilmiştir. Yöneltilen anket sorularına işletme sahiplerinin vermiş olduğu cevaplar doğrultusunda işletmelerin % 91’inin karma yemi ve % 88’inin de kaba yemi dışarıdan satın almak yoluyla temin ettikleri saptanmıştır. İşletmelerde kaba yem kaynağı olarak % 90 buğday samanı, % 6 mısır silajı ve % 4 kuru ot kullanıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca işletmelerin % 88’inin karma yem olarak satın alınan besi yemi ve arpa kırmasını belirli oranlarda karıştırarak kullandıkları tespit edilmiştir. Araştırma sonunda Diyarbakır ili merkez ilçelerinde bulunan sığır besiciliği işletmelerinde kullanılan kaba yem kaynaklarının büyük ölçüde kalitesiz olduğu ve uygulanan pratik rasyon uygulamalarının hayvanların besin madde gereksinimlerini karşılamaktan çok uzak olduğu tespit edilmiştir.

  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis 15th ed., Association of Official Agricultural Chemists, Washington, D.C, USA. 49 p.
Subjects Science, Engineering
Journal Section Articles
Authors

Author: Muzaffer DENLİ

Author: Ramazan DEMİREL

Bibtex @research article { yyutbd282733, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {Yuzuncu Yil University}, year = {2016}, volume = {26}, pages = {495 - 499}, doi = {10.29133/yyutbd.282733}, title = {Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları}, key = {cite}, author = {DENLİ, Muzaffer and DEMİREL, Ramazan} }
APA DENLİ, M , DEMİREL, R . (2016). Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (4), 495-499. DOI: 10.29133/yyutbd.282733
MLA DENLİ, M , DEMİREL, R . "Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 495-499 <http://dergipark.org.tr/yyutbd/issue/26884/282733>
Chicago DENLİ, M , DEMİREL, R . "Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 495-499
RIS TY - JOUR T1 - Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları AU - Muzaffer DENLİ , Ramazan DEMİREL Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.282733 DO - 10.29133/yyutbd.282733 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 495 EP - 499 VL - 26 IS - 4 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.282733 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.282733 Y2 - 2016 ER -
EndNote %0 Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları %A Muzaffer DENLİ , Ramazan DEMİREL %T Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları %D 2016 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 26 %N 4 %R doi: 10.29133/yyutbd.282733 %U 10.29133/yyutbd.282733
ISNAD DENLİ, Muzaffer , DEMİREL, Ramazan . "Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 / 4 (December 2016): 495-499. https://doi.org/10.29133/yyutbd.282733