Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 1, 30.10.2023

Yıl: 2023

“ Ayalgu” yüksek Türk kültürü içinde şekillenerek bir medeniyet Mûsıkîsi seviyesine ulaşan Türk Mûsıkîsi üzerine yapılacak disiplinlerarası bilimsel makalelerin incelemeleri, çalışmaları yayımlamayı amaçlamaktadır.

 “Ayalgu Disiplinlerarası Türk Mûsıkîsi Araştırmaları Dergisi” 2023 yılında Atatürk Üniversitesi bünyesinde bir sanat-kültür-bilim dergisi olarak yayımlanmaya başlamıştır.
Derginin yayın kurulu Türk Mûsıkîsi ve ilgili disiplinlerde, alanında öncü olan akademisyenlerden oluşmaktadır.
Ayalgu’da Türkçe ve İngilizce makaleler yayımlanmaktadır.

Bahar/Nisan, Güz/Ekim olmak üzere yılda iki sayı halinde yayımlanmaktadır. Yayın kurulunun işleyişindeki nesnellik, şeffaflık ve bağımsızlık Ayalgu’nun başarısının devamı için bir güvencedir.

Yazarlar İçin Yönergeler
Makalenizi yayınlatmak üzere Ayalgu Türk Mûsıkîsi Araştırmaları Dergisi'ni seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Size vereceğimiz yönergeler, makalenizin hakem değerlendirme sürecine hazır hale gelmesi, ürüne dönüştürülmesi ve sorunsuz bir şekilde yayın aşamasına gelmesi konusunda size yardımcı olacaktır. Lütfen adımları okuyup takip etmeye özen gösteriniz. Sizlere her aşamada destek olacağımızı beyan ederiz. Bu konuda iletişim bilgilerimiz (e-posta ve whatsapp) web sitemizde yer almaktadır. Bizimle iletişim kurmakta tereddüt etmeyiniz.

Bu dergi Dergipark Dergi Sistemini kullanmaktadır. Gönderi yapmadan önce lütfen Dergipark Dergi Sistemi yazarlarına yönelik kılavuzu okuyunuz. Makalenizi hazırlamak ve Ayalgu’ya göndermek için eksiksiz talimatlar aşağıda verilmiştir.

Ayalgu Hakkında
Ayalgu Türk Mûsıkîsi Araştırmaları Dergisi, yüksek kalitede ve etki yaratma potansiyeline sahip orijinal araştırmaları yayınlayan uluslararası, hakemli bir dergidir. Lütfen Ayalgu’nun Amaçları ve Kapsamı ile Akran Değerlendirmesi Politikası beyanlarını okuyunuz. Lütfen bu derginin sadece İngilizce ve Türkçe makaleler yayınladığını dikkate alınız.

Ayalgu Türk Mûsıkîsi Araştırmaları Dergisi yalnızca disiplinler arası çalışılmış orijinal makaleleri kabul eder ve gerçek kitleye ulaşmak, makalelerinizin görünürlüğünü, atıfını ve okunabilirliğini artırmak ve bilimsel bilgiyi tüm insanlık için ortak bir meta haline getirmek için Açık Erişim modelini seçmiştir. Açık Erişim Politikası ile ilgili açıklamaları okuyabilirsiniz.

Hakem İncelemesi ve Etik Beyanlar

Lütfen makalenizi Ayalgu Türk Mûsıkîsi Araştırmaları Dergisi'ne göndermeden önce; Etik Kurul İzinlerinizi, Ön Yazınızı, Çıkar Çatışmasını, Yazar Katkıları beyanlarınızı hazırlayınız.

Makale Yazım Kuralları
Makaleler APA7 stilinde yazılmalıdır.
Yazılar MS Word formatında gönderilmelidir.
Metin için normal 11 puntoluk bir Calibri kullanılmalıdır.
Makalenin tüm bölümleri 1,5 satır aralığında yazılmalıdır.
Lütfen kısa alıntıları italik olarak " " tırnak işaretleri içinde ve sonunda belirtilen sayfa numarasını parantez içinde veriniz.
Lütfen uzun alıntıların tırnak işaretleri olmadan girintili olarak yapılması gerektiğini unutmayın.

Makale Bölümleri ve Sırası
Özet (Özet 9 punto, Calibri, iki yana yaslı, tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Amaç, yöntem ve bulgular bu bölümde özetlenerek 300-400 kelime arasında yer alır)
Anahtar Kelimeler Burada 10 punto ile virgülle ayrılmış, tam italik ve tümü küçük harfli 3-5 anahtar kelime bulunmalıdır.
Giriş (literatür taraması, kavramsal çerçeve, önem dahil edilmelidir)
Başlık 1 (11 punto, kalın)
Başlık 2 (10 punto, ilk harf büyük)
Başlık 3 ( 10 punto, sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük)
Araştırma Problemi (Temel ve alt problemler)
Yöntem (Araştırma Modeli, Belgeler veya Katılımcılar-Örnekleme, Veri Toplama Araçları, Veri Analizi, Süreç dahil edilmelidir)
Bulgular (Araştırma problemine bağlı olarak sıralı şekilde sunulmalıdır)

şeklinizi buraya ayarlayın
Şekil 1. Altyazınızı buraya yazın

Tablo 1. Başlığınızı buraya yazın
Tabloyu buraya koyun

Notalarınızı buraya ayarlayın.
Nota 1. Altyazınızı buraya yazın

Şekiller veya Resimler-Fotolar: Şekiller yüksek kalitede olmalıdır (doğru boyutta, çizgi resimler için 1200 dpi, gri tonlama için 600 dpi ve renkli için 300 dpi).
Tartışma (Kaliteli dergilerden güncel alıntılar ve önemli dizinlerde yer alan orijinal makaleler verilmelidir)
Sonuç (En az bir sayfa olmalı, tüm makaleyi özet halinde sununuz)
Öneriler (Araştırmacılar ve Uygulamacılar için öneriler)
Araştırmanın Sınırlılıkları (Araştırmanızın sınırlamalarını, genelleme problemlerini sunun)
Teşekkür (Teşekkürler, destek fonları, izinler, çıkar çatışmaları, yazarların katkıları bu bölümde yazılmalıdır)
Yazarların Özgeçmişleri (Kısa) (Fotoğraf, ad-soyad, mezun olunan okullar, önemli çalışmalar, uzmanlıklar, akademik sosyal medya bağlantıları; Researchgate, AcademicEdu gibi)
Kaynaklar (APA7 stiline uygun olarak titizlikle yazılmalı, kontrol edilmelidir.
Ekler (Kaynaklardan sonra konmalıdır)
Sayfa Sınırı (Bu dergi için tipik bir makale, ekler dahil olmak üzere 35 sayfadan fazla olmamalıdır)
Kaynaklar (Bu bölüm makalenin en önemli bölümlerinden biridir. Lütfen APA7 stiline uygun olarak 11 punto ve 1.5 satır aralıklı olarak hazırlayınız)
Telif Hakları
Yayınlanan tüm içeriklerin (metin ve görsel materyallerin) telif hakları dergiye aittir. Telif hakkı adı altında veya dergide yayımlanması uygun görülen yazılar için herhangi bir ödeme yapılmaz ve yayın maliyeti alınmaz. Telif hakkı formu derginin web sayfasında mevcuttur.
İntihal-Benzerlik Raporu
Ayalgu Türk Mûsıkîsi Araştırmaları Dergisi yüklenen makaleler için İntihal-Benzerlik Raporu ister. Benzerlik kabul edilebilirliği %15'tir. İntihal raporlarının alınması için Turnitin ve Ithenticate yazılımları kullanılmaktadır.


Makale Yüklemek için Kontrol Listesi
Yazar Bilgileri Detayları ve Dergipark Dergi Sistemine Kayıtlar: Lütfen makale yüklemeden önce tüm yazarların Dergipark Dergi Sistemine kayıt olduklarını kontrol ediniz. Kayıt sırasında her yazarın ORCID'inin Dergipark Dergi Sistemi tarafından isteneceğini lütfen unutmayın. Bu nedenle önceden ORCID kaydı yaptırmanızı hatırlatırız. Yazarlar, sistem tarafından gönderilen doğrulama e-postalarını onayladıktan sonra sisteme kayıt olurlar. Yazarların Dergipark Dergi Sistemi'ndeki profillerini eksiksiz doldurmalarını öneririz.
Telif Hakkı Devir Sözleşmesi Formu: Yazarların makalelerini sisteme yüklerken bu formun da yüklenmesi istenir. Bu bağlantıya tıklayarak formu indirin, tüm yazarların imzalarının olduğundan emin olun.
Anahtar Sözcükler: En fazla beş anahtar sözcük belirleyin. Anahtar kelimelerin etkili ve keşfedilebilir olduğundan emin olun.
Etik Kurul İzni: Araştırmanız etik kurul onayı gerektiren bir araştırma ise bu izin makale gönderim sürecinde alınmalı ve yüklenmelidir.
Şekil, Fotoğraflar: Lütfen makaledeki şekil ve fotoğrafların yüksek çözünürlüklü dosyalarını başvuru sırasında ayrı ayrı yükleyiniz.
Veri Paylaşımı: Araştırmanızda kullandığınız verileri diğer araştırmacıların kullanmasına izin vermek veya şeffaflık için uluslararası destek veren kuruluşların altyapısını kullanın ve bunu makalede belirtiniz.
Makalenizi Sisteme Yükleme
Makalenizin gönderimi Dergipark Dergi Sistemi üzerinden yapılır. Bu sistem tüm kayıtların tutulduğu, makale ilerleme raporlarının oluşturulabildiği ve sorumlu yazarın kendisi tarafından sunulabildiği bir yazılımdır. Makale gönderme adımları oldukça kolaydır. Ancak yazılımdan dolayı son aşamada çıkan pop-up'ta onay butonuna basamayabilirsiniz, bunun için bilgisayarınızın ayarlarını yapmanız veya başka bir bilgisayar kullanmanız gerekebilir.
Web sitemizdeki iletişim bilgilerini kullanarak başvuru sürecinde her zaman yardım alabilirsiniz. Lütfen tüm yazarların önceden sisteme kayıtlı olduğundan emin olun ve gönderim işlemini tamamlayınız.
Yayın Ücretleri
Bu dergi için gönderim ücreti, yayın ücreti veya sayfa ücreti yoktur.

ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
ETİK İLKELER

Yazarların bilimsel bütünlük, tarafsızlık, meslektaş dayanışması, veri bütünlüğü, kurumsal bütünlük ve sosyal sorumluluk bilgilerini içeren genel etik ilkelere uygun araştırmaları sunmaları beklenmektedir.

Ayalgu’nun Yayın Kurulu, tüm itiraz ve şikayetleri COPE yönergeleri kapsamında ele almaktadır. Bu gibi durumlarda yazarlar, itiraz ve şikayetleri ile ilgili olarak yayın ofisi ile doğrudan iletişime geçmelidir. Gerektiğinde, çözülemeyen davaları çözmek için bir ombudsman görevlendirilmektedir. Tüm itiraz ve şikayetler için karar verme sürecinde nihai yetkili Baş Editördür.

DÜZELTME/ERRATUM
Yazarlar tarafından iletilen düzeltme talepleri Yayın Kurulu tarafından incelenmekte ve düzeltmeler Yayın Kurulu kararına istinaden uygulanmaktadır. Yayınlanan metinde düzeltme yapılması durumunda, düzeltmeyi takip eden sayıda Erratum metni yayınlanarak okurlar bilgilendirilmektedir. Düzeltilen makale derginin web sayfasında ve derginin tarandığı dizinlerde de güncellenmektedir.

İNTİHAL
“Ayalgu Disiplinlerarası Türk Mûsıkîsi Dergisi” intihal konusunda son derece titizdir. Dergiye gönderilen makalelerin, yayına hazırlık aşamasında benzerlik tespiti için yazım taraması yapılmaktadır. Gönderilen makalelerde cümleler ve ifadeler yazara ait olsa dahi, yazılan metnin daha önce yayımlanan verilerle kabul edilemez bir benzerliği olmamalıdır.

Başkalarının önceki çalışmalarını (veya kendi çalışmalarınızı) tartışırken, kullanılan materyalin her durumda atıf kurallarına göre doğru bir şekilde alıntı yapılmalıdır.

Yazarların aşağıda örneklenen etik ve intihal kurallarına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kendi kendine intihal (metin geri dönüşümü): Yazarın önceki yayınlarından alıntı yapmadan bölümleri veya cümleleri başka bir makalesinde kullanması anlamına gelir. İfadelerin veya cümlelerin yazarı siz olsanız bile, metin daha önce yayınlanmış verilerle kabul edilemez benzerliklere sahip olmamalıdır.

Salamizasyon: Bir araştırmaya ait aynı verilerin birkaç farklı makalede kullanılmasıdır. Bir çalışmanın aynı hipotezlerini, popülasyonunu ve yöntemlerini farklı makalelere bildirmek kabul edilmemektedir.

Veri Manipülasyonu: Yanlış bir izlenim vermek amacıyla araştırma verilerinin manipüle edilmesi anlamına gelmektedir. Buna, görüntülerin manipüle edilmesi, aykırı değerlerin veya "uygunsuz" sonuçların kaldırılması, veri noktalarının değiştirilmesi vb. dâhildir.

Yayın Kurulu, dergimize gönderilen çalışmalar hakkındaki intihal, atıf manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri karşısında COPE kurallarına uygun olarak hareket etmektedir.

YAZARLIK

Yazarlık haklarına uygun hareket etmek ve hayalet ya da lütuf yazarlığın önlenmesini sağlamak amacıyla sorumlu yazarlar makale yükleme sürecinde ……………………adresinden erişebilen Yayın Hakkı Devir Sözleşmesi'ni imzalamalı ve taranmış versiyonunu yazıyla birlikte göndermelidir. Yayın Kurulu’nun gönderilen bir makalede “lütuf yazarlık” olduğundan şüphelenmesi durumunda, söz konusu makale değerlendirme yapılmaksızın reddedilecektir. Makale gönderimi kapsamında; sorumlu yazar makale gönderim ve değerlendirme süreçleri boyunca yazarlık ile ilgili tüm sorumluluğu kabul ettiğini bildiren kısa bir ön yazı göndermelidir.

YAZAR DEĞİŞİKLİĞİ

“Ayalgu” makale yazarlarını yazının Başlık Sayfasındaki beyana göre kabul etmektedir. Bu nedenle, tam yazar sıralamasının son halini göndermek yazarların sorumluluğundadır. Makale gönderiminden sonra yazarlık değişikliğine ilişkin talepler (ör. yazarların çıkarılması/eklenmesi, sıranın değiştirilmesi vb.) editör onayına tabidir. Yayın Kurulu bu tür vakaları araştırır ve COPE akış şemalarına göre hareket eder.

Yazarlık değişikliği talepleri, değişikliğin nedenlerini belirten resmi bir yazı ile Yazı İşleri Müdürlüğü'ne iletilmelidir. Mektup tüm yazarlar tarafından imzalanmalı ve yazarlık değişikliğine ilişkin onaylarını içermelidir. Talep Yayın Kurulu tarafından onaylanırsa, yazarların nihai sıra listesine göre yeni bir Telif Hakkı Sözleşmesi Formu göndermeleri gerekmektedir.

İTİRAZ VE ŞİKÂYET
Derginin Yayın Kurulu, itiraz ve şikayet vakalarını, COPE rehberleri kapsamında işleme almaktadır. Yazarlar, itiraz ve şikayetleri için doğrudan Editöryal Ofis ile temasa geçebilirler. İhtiyaç duyulduğunda Yayın Kurulu’nun kendi içinde çözemediği konular için tarafsız bir temsilci atanmaktadır. İtiraz ve şikayetler için karar verme süreçlerinde nihai kararı Baş Editör verecektir.

TELİF VE LİSANSLAMA MODELİ

Edebiyat ve Beşeri Bilimler Dergisi, ilk gönderim sırasında …………….. adresinden indirilebilen Telif Sözleşmesi ve Yazar Katkı formunun imzalanarak makale ile birlikte derginin çevrimiçi değerlendirme sistemine yüklenmesini zorunlu tutar. Yazarlar, Telif Sözleşmesi ve Yazar Katkı Formunu imzalayarak, makalenin Atatürk Üniversitesi Türk Mûsıkîsi Konservatuvarı Dergisi tarafından yayımlanmak üzere kabul edilmesi durumunda telif hakkının kendilerinde kalacağını ve makalenin Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) kapsamında lisanslanacağını kabul ederler.

Şekiller, tablolar veya hem basılı hem de elektronik formatlardaki diğer materyaller dâhil olmak üzere önceden yayımlanmış içeriği kullanırken, yazarların telif hakkı sahibinden izin almaları gerekir. Bu husustaki hukuki, mali ve cezai sorumluluk yazarlara aittir.

SORUMLULUK REDDİ

Dergide yayımlanan makalelerde ifade edilen görüşler ve fikirler yazar(lar)ın bakış açılarını yansıtmaktadır. Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı bu gibi durumlar için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir. Yayımlanan içerik ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara aittir.







Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

30836