Cilt: 5 Sayı: 3, 30.11.2023

Yıl: 2023

Research Articles

Editorial

Erratum

Dergi, Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik alanındaki pratik yenilikleri içerecek şekilde Chaos Theory and Applications (CHTA) ile ilgili orijinal çalışmaları ön plana çıkarmaya çalışmaktadır. Dergi, kaos teorisi ve uygulamaları alanındaki bilimsel gelişmeleri mümkün olduğunca pratik ve teorik odaklı ayrıntılı olarak yayınlamayı amaçlamaktadır.

Dergi aşağıdaki alanlarla ilgili ancak bunlarla sınırlı olmayan  makaleler yayınlamaktadır:

  • Kaos teorisi ve kaotik sistemler,
  • Kaos tabanlı mühendislik uygulamalarındaki son gelişmeler,
  • Finans ve Blockchain'de kaos,
  • Kesirli dereceli kaotik sistemler,
  • Kaotik sistemlerin analog devrelerinin tasarımı,
  • Hafızalı eleman tabanlı sistemler,
  • Kaos tabanlı gömülü sistem uygulamaları,
  • Deterministik ve rastgele titreşimler,
  • Mühendislikte matematiksel modelleme ve kaos analizi,
  • Fiziksel, sosyal ve biyolojik sistemlerdeki karmaşıklık,
  • Biyomedikal, veri güvenliği, kontrol uygulamaları,
  • Biyolojik ağlarda kaos ve dinamikleri,
  • Eğitimde kaos ve karmaşıklık,
  • Astrofizik, uzay, jeofizik, teorik ve yapısal kimya, biyofizik, sosyal sistemler, güç şebekeleri, görüntü ve zaman serisi işlemedeki uygulamalar.

-------------------------------------------------- ----------------------------------

Araştırma Alanları (Kategoriler / Sınıflandırma)

Doğa Bilimleri ve Biyotıp: Matematiksel ve Hesaplamalı Biyoloji, Doğa Bilimleri Biyotıp Diğer Konular.
Fen Bilimleri: Kimya, Matematik, Fizik, Optik.
Sosyal Bilimler: İşletme ve Ekonomi, Sosyal Bilimler Diğer Konular.
Teknoloji: Otomasyon ve Kontrol Sistemleri, Bilgisayar Bilimi, Mühendislik, Mekanik, Bilim ve Teknoloji Diğer Konular.

Makalenizi ilk versiyonda istediğiniz formatta gönderebilirsiniz (Your Paper Your Way). Makaleniz kabul edilirse, makalenizin yayınlanması için gerekli öğeleri sağlamalısınız. Makale Şablonu (LaTeX dosyaları) aşağıdaki bağlantıdan indirilebilir,

Makale Şablonu: chta_template

Sorumlu yazar, bir makaleyi gönderirken, makaleyi yayınlama hakkına sahip olup olmadığını ve makalenin herhangi bir itiraz niteliğinde materyal içermediğini kontrol etmelidir. CHTA, tüm ortak yazarların makalenin sunulmasını kabul ettiğini varsayacaktır.

Dergi, kaos teorisi ve uygulamalı bilimler ve mühendislik alanındaki uygulamaları alanında yüksek etki yaratacak, daha önce yayınlanmamış makaleleri yayınlamaktadır. Yalnızca belirli alan uzmanlarını değil aynı zamanda daha geniş kamuoyunu da hedef alıyor. Çalışmalar ilk aşamada Microsoft Word (*.doc, *.docx), tex veya pdf formatında gönderilebilir.

Özet: 300 kelimeyi geçmemelidir.

Anahtar Kelimeler:  “Anahtar Kelimeler” başlığıyla başlamalı ve altı anahtar kelimeyi geçmemelidir.

Giriş: Giriş bölümü hazırlanırken yazarlar derginin geniş okuyucu kitlesine dikkat etmelidir. Giriş, genel okuyucu için çalışmanın önemine zemin hazırlamalı ve okuyucuyu spesifik çalışmaya çekmelidir. Çalışmanın kapsamı ve etkisi açıkça belirtilmelidir.

Ortak Yazarlık: Başlığın altına yazarın adını, bağlı olduğu kurumu ve açık adresini yazın. Gönderilen bir makalenin birden fazla yazarlı olması durumunda her ortak yazarın bağlı olduğu kurum ve tam adresi belirtilmelidir. Birden fazla yazar varsa, lütfen yayın sonrası da dahil olmak üzere hakemlik ve yayıncılığın tüm aşamalarında yazışmaları kimin yürüteceğini yıldız işaretiyle (*) açıkça belirtin. Eklemeler, silmeler ve/veya görünüm sırasındaki değişiklikler de dahil olmak üzere, orijinal metinde listelenen yazar adlarında yapılacak herhangi bir değişiklik, tüm ortak yazarların onay belgesini gerektirir. Makale onaylandıktan sonra ortak yazarların değiştirilmesi yasaktır.

Çıkar Çatışmaları: Yazarlar, sponsor kuruluşla mali ilişkilerinin olup olmadığını belirtmelidir. Bu notun numarasız ayrı bir bölüm halinde referans listesine eklenmesi gerekmektedir. Herhangi bir çelişki yoksa yazarlar şunları belirtmelidir: Yazarlar bu makalenin yayınlanmasıyla ilgili herhangi bir çıkar çatışması olmadığını beyan ederler.

Etik Kurallar: Gönderilen yazının özgünlüğü yayıncının sorumluluğundadır. Yazarlar teslimiyetten, intihalden ve kendi kendine intihalden kaçınmalıdır. CrossCheck sunucusuna (http://www.ithenticate.com/) gönderilen makaleler intihal açısından kontrol edilecektir. iThenticate, gönderilen materyalin orijinalliğini test eden ve intihal tespitine yardımcı olan bir sistemdir. Yazarlar ayrıca gönderimden önce kendi kimlik bilgilerini görüntülemek için iThenticate'i kullanabilirler.

İzinler: Daha önce başka bir yerde yayınlanmış istatistik, tablo veya metin pasajlarını dahil etmek isteyen yazarların, hem basılı hem de çevrimiçi formatlar için telif hakkı sahiplerinden izin alması ve makalelerini gönderirken bu iznin verildiğine dair kanıt sunması gerekmektedir. . Bu tür bir kanıt olmadan alınan herhangi bir materyalin yazarlardan geldiği varsayılacaktır.

Makale ve Metin Formatı: Makale, yukarı linkte verilen LaTeX şablonu kullanılarak yazılmalıdır. Metnin tamamını düzenlemek için bu belgede belirtilen stilleri kullanın. Yazılar İngilizce dilinde, dilbilgisi ve noktalama işaretleri doğru, 12 punto, çift aralıklı, Atıfta Bulunulanlar bölümü ve ekler de dahil olmak üzere ardışık sayfa numaralarıyla işaretlenmiş, kapak sayfasından başlayarak aşağıda gösterilen sıraya göre bölümler içeren şekilde yazılmalıdır (Özet). , Giriş, Gereç ve Yöntem, Sonuçlar ve Tartışma).

Tablolar, Şekiller ve Görseller: İnceleme süreci için tablolar yazıya yerleştirilebilir veya ayrı dosyalar halinde gönderilebilir. Tablolarda gölgelendirmeden, renk türünden, çizgi çizimlerinden, grafiklerden veya diğer resimlerden kaçının. Tabloları yalnızca veriler için kullanın; çizimleri, grafikleri ve illüstrasyonları ayrı şekiller olarak sunun. Histogramlar çok daha fazla yer kapladığından metin veya küçük tablolarda kolaylıkla yakalanabilecek verileri sunmak için kullanılmamalıdır. Tablolar LaTeX dosyasında olmalıdır.

Şekillerin ardından bir başlık yazılmalıdır. Metin tablolarına olan bağlantılar kısaltılmaz; "Tablo I'de." Şekliniz iki veya daha fazla bölümden oluşuyorsa, her bölümden sonra ayrı metin vb. olarak "(a)" ve "(b)" etiketlerini ekleyin. Şekil eksen etiketleri karmaşa oluşturabilir. Semboller yerine sözcükleri kullanın. Yaklaşık 8 ila 11 punto boyutunda olan şekil etiketleri okunabilir olmalıdır. Resmin eksen etiketlerini ve diğer öğeleri içerdiğinden emin olun. Dokümanda tüm şekil ve tabloların belirtilmesi gerekmektedir.

Grafiklerinizin çoğaltılması için görüntü kalitesi çok önemlidir. Grafikler birçok formatta kabul edilebilse de, kalitesiz olmaları durumunda grafiklerinizi yükseltemeyiz. Tüm dosyalar şu çözünürlük aralıklarına uymalıdır: Yarım ton (renkli veya siyah beyaz): 200-300 dpi, Gri tonlamalı ve renk kombinasyonu görüntüleri: 300-500 dpi. Derginin çevrimiçi versiyonlarında renkli figürler, basılı versiyonlarında ise siyah beyaz figürler yayınladığını lütfen unutmayın. Renksiz tüm şekiller anlaşılır olmalıdır. Her dosya 10 MB'tan büyük olmamalıdır; Figürlerin genişliği 10-20 cm, yüksekliği ise 1-25 cm olmalıdır.

Denklemler: Makalenizdeki matematik karakterlerini doğru bir şekilde temsil etmek amacıyla, klavyenizde bulunmayan matematik karakterlerine ihtiyaç duyan denklemler için lütfen MathType 5.0 veya üstünü kullanın. Sağ kenar boşluğuna sahip ardışık sayılar (1)'deki gibi aynı hizada parantez içinde etiketlenmelidir. Denklemdeki tüm semboller, denklem ortaya çıkmadan önce veya hemen sonra tanımlanmalıdır.

Kısaltmalar ve Kısa Adlar: Yaygın olarak anlaşılmadıkları ve özette birden çok kez kullanılmadıkları sürece kısaltmalardan veya soyut kısaltmalardan kaçının. Makalede bir kısaltma veya akronim kullanılıyorsa, özette açıkça belirtilmeli (tanımlanmalı) ve daha sonra makalenin ana metninde ilk kez kullanıldığında açıklanmalıdır.

Referanslar: İlk gönderim ve inceleme için, başka bir derginin stilinde formatlanmış referanslara sahip makaleler gönderebilirsiniz. Ancak, eğer yazınız yayınlanmak üzere kabul edilirse, lütfen referansları CHTA'nın yeni bir makalesinde göründüğü gibi (APA tarzında) biçimlendirin.

Daha fazlası için: https://www.youtube.com/watch?v=qzKlb7E7ERc

Tartışma ve Sonuçlar: Tartışma, araştırma sonuçlarının genel yorumunu sunabilir. Sonuçların net olarak belirtilmesi gerekiyor. Makalenizin en önemli çıktısını belirten sonuçlar kısmında özeti tekrarlamayın. Sonuçlar makalenin ilgisini genişletebilir veya tartışmadan daha düşük bir soyutlama düzeyinde uygulama ve genişletmeler önerebilir.

-------------------------------------------

Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin değerlendirilmesinde akademik tarafsızlık ve bilimsel kalite önemli kriterlerdir. Bu nedenle CHTA dergisine gönderilen bilimsel makalelerde ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) ve COPE (Committee on Publication Ethics) Uluslararası Editörler ve Yazarlar Standartları'nın önerileri dikkate alınmalıdır.

Yazarlar için Diğer Genel Bilgiler

• CHTA, kaos teorisi ve uygulamaları üzerine yüksek kaliteli makaleler yayınlayan uluslararası hakemli bir dergidir.
• CHTA sayıları 2019-2021 yılları arasında takip eden her ayın sonunda düzenli olarak yayınlanmıştır: Sayı 1 - Haziran, Sayı 2 - Kasım. 2021'den sonra her yıl üç kez (30 Mart, Temmuz ve Kasım) yayınlanacak.
• Makalelerin dili İngilizce'dir.
• Makalelerdeki benzerlik yüzdesi kaynak gösterilmeden %25'ten az olmalıdır.
• Bildiri gönderimleri e-posta yoluyla kabul edilmemektedir.
• Klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerinde yapılan tüm çalışmalar için etik kurul onayı alınmalıdır.
• Yayınlanacak yazılar "Makale Gönder" sayfasından gönderilmelidir.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderim Kontrol Listesi

Makale gönderim ekranında aşağıdaki gönderim kontrol listesi görünecektir (7 madde). Lütfen bu maddeleri dikkatlice okuyunuz, onaylayınız ve yazınızı dergiye gönderiniz.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

✔ Ücret Politikası

Chaos Theory and Applications'daki (CHTA) tüm makaleler Açık Erişim altında yayınlanmaktadır. Okuyuculara ücretsiz erişim sağlamak ve hakem incelemesi, metin düzenleme, dizgi, tanıtım, teknik destek ve dergi yönetimi için, gönderilen yazıların işlenmesi ve düzenlenmesi ile ilgili çeşitli bazı maliyetleri karşılamak üzere bir makale işlem ücreti (APC) 1 Ağustos 2023'ten sonra gönderilen tüm çalışmalara USDT tutarında 330 ABD Doları (iade edilmez) uygulanır.

Bir makale kabul edildiğinde, sorumlu yazara ödemenin zamanı geldiği ve ödemeyi yapması gerektiği bildirilecektir. Kabul edilen makalelerin kabul bildirimi ile birlikte ücret transferi talimatları dergi ekibi tarafından sağlanacaktır.

Chaos Theory and Applications dergisinde son bir yılda hakemlik yapan yazarlara %50 indirim uygulanır. Dergi kurullarının üyelerinden herhangi bir ücret alınmaz.

Chaos Theory and Applications'a yapılan gönderimlerde, sorumlu yazarın aşağıda belirtilen ülkelerden birinde ikamet ediyor olması durumunda, gönderim ücretlerinden otomatik olarak %100 feragat edilir.

Tam (%100) muafiyete tabi ülkeler: Afganistan, Angola, Arnavutluk, Bangladeş, Bosna Hersek, Çad, Gambiya, Gana, Haiti Kenya, Kazakistan, Kiribati, Kırgızistan, Kosova, Libya, Lübnan, Mali, Mozambik, Myanmar, Nepal, Nijer, Filistin, Senegal, Somali, Sudan, Togo, Tataristan, Tacikistan, Tunus, Türkistan, Uganda, Özbekistan, Venezuela, Yakutya, Yemen, Zambiya, Zimbabve.

Yayım Ücreti: 330.00 USD

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Telif Hakkı Sözleşmesi

• Bu makale (metin, tablolar, şekiller, grafikler, resimler ve diğer ilgili içerik dahil) aynı biçimde başka bir yerde yayınlanmamıştır.
• Bu dergi tarafından kabul/red edilmeden önce başka bir yere yayınlanmak üzere gönderilmeyecektir.
• Makalenin tamamı veya bir kısmı yayımlanmışsa, Chaos Theory and Applications'da (CHTA) yayınlanması için tüm izinler verilmiştir.
• Makalede telif hakkı bulunan herhangi bir materyal bulunmamaktadır veya gerekli tüm izinler alınmıştır.
• Yazarlar, makalelerinin https://dergipark.org.tr/tr/pub/chaos/policy adresinde görülebilecek CHTA etik standartlarında belirtilen gereklilikleri karşıladığından emin olmalıdır. Yazarlara özellikle CHTA etik standartlarının “Yazarların Etik Sorumlulukları” bölümü konusunda bilgi verilmektedir.
• Sorumlu yazar, bu materyalin tüm ortak yazarlar adına yayınlanmasının sorumluluğunu kabul eder. Yayınlanan makalelerin içeriğinin sorumluluğu CHTA'ya değil yazarlara aittir.
• Yazarlar, bu maddeyi onaylayarak, makalenin Chaos Theory and Applications (CHTA) tarafından yayına kabul edilmesi halinde, üçüncü taraflara izin veren Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) kapsamında lisanslanacağını kabul ederler. orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunarak materyali yalnızca ticari olmayan amaçlarla paylaşmak ve uyarlamak. CC BY-NC 4.0 lisansına ilişkin daha fazla ayrıntı için lütfen https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ adresine bakın.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

✔ Etik Hususlar

İntihal, alıntı manipülasyonu ve veri tahrifatı/uydurma gibi araştırma suiistimallerinin tartışılması veya şüphelenilmesi durumunda, Yayın Kurulu COPE akış şemalarını takip edecek ve bunlara göre hareket edecektir.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

✔ Çıkar Çatışma Beyanı

Yazarlar, bilinen mali çıkar çatışmalarının veya yakından ilişkili kişisel ilişkilerinin hiçbirinin, bu makalede sunulan araştırmayı etkilemeyeceğini beyan etmektedir.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

✔ İntihal, Benzerlik

Olası intihal sorunlarından kaçınmak için dergimizin metin yeniliği konusunda çok katı parametreler uyguladığına dikkat edin. %25'ten fazla örtüşmelere sahip makaleler dikkate alınmaz.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yazım Kuralları

Makalenizi ilk versiyonda istediğiniz formatta gönderebilirsiniz (Your Paper Your Way). Makaleniz kabul edilirse, makalenizin yayınlanması için gerekli öğeleri sağlamalısınız. Makale Şablonu (LaTeX dosyaları) aşağıdaki bağlantıdan indirilebilir,

Makale Şablonu: chta_template

Sorumlu yazar, bir makaleyi gönderirken, makaleyi yayınlama hakkına sahip olup olmadığını ve makalenin herhangi bir itiraz niteliğinde materyal içermediğini kontrol etmelidir. CHTA, tüm ortak yazarların makalenin sunulmasını kabul ettiğini varsayacaktır.

Detaylı bilgi için: https://dergipark.org.tr/tr/pub/chaos/writing-rules

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

✔ ORCID Numaraları

Tüm yazarların ORCID numaralarının ve e-posta adreslerinin zorunlu olduğunu ve bunların makalede verildiğini beyan ediyorum (ORCID hakkında daha fazla bilgi için https://orcid.org adresini ziyaret edin).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Yayın Etiği

Chaos Theory and Applications'da yayın süreci, bilginin objektif ve saygılı bir şekilde geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının temelini oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu süreçteki işlemler çalışmaların kalitesini artırmaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi destekleyen ve hayata geçiren çalışmalardır. Bu noktada yayın sürecine dahil olan tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik kurallara uyması büyük önem taşımaktadır. Chaos Theory and Applications tüm tarafların aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olmasını beklemektedir.

Aşağıdaki etik görev ve sorumluluklar, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından hazırlanan rehber ve politikalar ışığında yazılmıştır.

Yazarların Etik Sorumlulukları


Chaos Theory and Applications'a yazılarını gönderen yazarların aşağıdaki etik sorumluluklara uymaları beklenmektedir:

  • Yazar(lar)ın dergiye özgün çalışmalar sunması gerekmektedir. Başka çalışmalardan yararlanıyor veya yararlanıyorsa, metin içi ve metin sonu atıfları doğru ve eksiksiz yapmak zorundadır.
  • Çalışmaya önemli düzeyde katkısı olmayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
  • Yayınlanmak üzere gönderilen yazılar çatışan çıkar veya ilişkilere konu oluyorsa bunların açıklanması gerekir.
  • Yazılarının inceleme sürecinde yazar(lar)dan ham veri sağlamaları istenebilir. Böyle bir durumda yazar(lar)ın söz konusu veri ve bilgileri yayın ve bilim kurullarına sunmaya hazır olması gerekmektedir.
  • Yazar(lar), kullanılan verilerin paylaşımı ve araştırılması/analizi ile ilgili olarak katılımcıların rızasını ve gerekli izinleri aldıklarını belgelemelidir.
  • Yazar(lar), erken yayın veya yayın aşamasındaki çalışmalarında bir hata fark etmeleri durumunda derginin editörüne veya yayıncısına bilgi verme ve düzeltme veya geri çekme sürecinde editörlerle işbirliği yapma sorumluluğunu taşırlar.
  • Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Her gönderim ancak bir öncekinin tamamlanmasından sonra yapılabilir. Başka bir dergide yayınlanan bir çalışma Chaos Theory and Applications'a gönderilemez. İnceleme süreci başlamış bir çalışmada verilen yazar sorumlulukları (örn: yazar ekleme, yazar adlarının yeniden sıralanması) değiştirilemez.

Editörlerin Etik Sorumlulukları

Chaos Theory and Applications editörü ve alan editörleri, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından açık erişim olarak yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" kılavuzlarına dayalı olarak aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olmalıdır. 

Genel görev ve sorumluluklar

Editörler CHTA'da yayınlanan her çalışmadan sorumludur. Bu bağlamda editörlerin aşağıdaki rol ve sorumlulukları bulunmaktadır:

  • Okuyucuların ve yazarların bilgi talebini karşılamaya yönelik çalışmalar yapmak,
  • Derginin sürekli gelişimini sağlamak,
  • Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini artırmaya yönelik prosedürleri yönetmek,
  • İfade özgürlüğünün desteklenmesi,
  • Akademik bütünlüğün sağlanması,
  • Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden prosedürleri takip etmek,
  • Düzeltilmesi veya açıklanması gereken konularda şeffaf ve açık olmak.

Okuyucularla İlişkiler

Editörler, okuyucuların, araştırmacıların ve uygulayıcıların ihtiyaç duyduğu tüm bilgi, beceri ve beklentileri dikkate alarak karar vermelidir. Ayrıca yayınlanan çalışmaların literatüre katkı sağlamasını ve özgün olmasını sağlamalıdırlar. Ayrıca araştırmacı ve uygulayıcılardan alınan geri bildirimleri dikkate almalı, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirimler vermelidirler.

Yazarlarla İlişkiler

Editörlerin yazarlarla ilişkilerinde aşağıdaki görev ve sorumlulukları vardır:

  • Editörler, çalışmaların önemi, özgünlüğü, geçerliliği, üslubunun açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine uygunluğu konusunda olumlu ya da olumsuz kararlar vermelidir.
  • Editörler, yayın kapsamına giren çalışmaları, çalışmayla ilgili ciddi bir sorun olmadığı sürece ön inceleme sürecine kabul etmelidir.
  • Editörler, çalışmada ciddi sorunlar olmadığı sürece hakemlerin olumlu önerilerini göz ardı etmemelidir.
  • Yeni editörler, ciddi bir sorun olmadığı sürece önceki editörün çalışmalara ilişkin kararlarını değiştirmemelidir.
  • "Kör Hakemlik ve Hakemlik Süreci" yayınlanmalı ve editörler belirlenen süreçlerde olası sapmaların önüne geçmelidir.
  • Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim sağlanmalıdır.

Hakemlerle İlişkiler

Editörlerin hakemlerle ilişkilerinde aşağıdaki görev ve sorumlulukları vardır:

Editörler şunları yapmalıdır:

  • İncelemeyi yapanları çalışmanın konusuna göre seçin.
  • İnceleme sürecinde incelemecilerin ihtiyaç duyabileceği bilgileri ve rehberliği sağlayın.
  • Hakemler ve yazarlar arasında çıkar çatışması olup olmadığını gözlemleyin.
  • Kör incelemede hakemlerin kimliklerini gizli tutun.
  • Hakemleri makaleyi tarafsız, bilimsel ve objektif bir tonla incelemeye teşvik edin.
  • İncelemecilerin performansını artıran uygulamalar ve politikalar geliştirin.
  • İnceleyen havuzunu dinamik olarak güncellemek için gerekli adımları atın.
  • Kaba ve bilimsel olmayan incelemeleri önleyin.
  • İncelemeci havuzunun geniş bir yelpazeye sahip olmasını sağlamak için çaba gösterin.

Yayın Kurulu ile İlişkiler

Editörler, yayın kurulu üyelerinin yayın politikası ve yönergelerine uygun prosedürleri takip etmesini sağlamalı, üyeleri yayın politikaları ve gelişmeler konusunda bilgilendirmelidir. Ayrıca;

  • Yayın kurulu üyelerinin yazıları tarafsız ve bağımsız bir şekilde incelemesini sağlayın.
  • Yeni yayın kurulu üyelerini dergiye katkıda bulunabilecek ve yeterli niteliklere sahip kişilerden seçin.
  • Yazılarınızı yayın kurulu üyelerinin uzmanlık konusuna göre incelemeye gönderin.
  • Yayın kurulu ile düzenli iletişim halinde olun. Yayın politikalarının ve derginin geliştirilmesi için yayın kurulu ile düzenli toplantılar düzenleyin.

Dergi Sahibi ve Yayıncı ile İlişkiler

Editörler ile yayıncı arasındaki ilişki, editörlerin bağımsızlığı ilkesine dayanmaktadır. Editörler ile yayıncı arasında yapılan anlaşma gereği editörlerin verdiği tüm kararlar yayıncıdan ve dergi sahibinden bağımsızdır.

Editoryal ve Kör Hakem Süreçleri


Editörler derginin yayın politikalarında belirtilen "Kör Hakemlik ve Hakemlik Süreci" politikalarına uymakla yükümlüdürler. Bu nedenle editörler her yazının tarafsız, adil ve zamanında incelenmesini sağlar.

Kalite güvencesi

Editörler dergideki makalelerin derginin yayın politikalarına ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlandığından emin olmalıdır.

Kişisel Bilgilerin Korunması

Editörler, incelenen çalışmalardaki konu veya görsellere ilişkin kişisel bilgileri korumakla, gönüllülerin rızasını gösteren bir belge bulunmadığı takdirde çalışmayı reddetmekle yükümlüdür. Ayrıca editörlerin yazarların, hakemlerin ve okuyucuların kişisel bilgilerini korumaları gerekmektedir.

Etik Kuralların Teşvik Edilmesi ve İnsan, Hayvan veya Çevre Haklarının Korunması

Editörler, incelenmekte olan çalışmalarda insan ve hayvan haklarını korumakla yükümlü olup, bu çalışmalarda yer alan popülasyona ilişkin etik ve ilgili kurul onayı bulunmayan deneysel çalışmaları reddetmelidir.

Editörler, gönderilen taslakları hayvan refahı konularıyla ilgili olarak inceleyecek ve araştırmanın hem hayvan hem de insan deneklerin kullanılmasına ilişkin kabul edilen standartları ihlal ettiği kabul edilirse, taslağın reddedilmesi muhtemeldir. Ayrıca Editörler herhangi bir ek açıklama için onaylayan komiteyle temasa geçme hakkını saklı tutar. Hayvanları içeren tüm deneyler ARRIVE yönergelerine uygun olmalıdır.

Araştırmacıların insanlara ve hayvanlara şefkatle davranma ve proje planlarken onların ihtiyaçlarını dikkate alma konusunda ahlaki bir sorumluluğa sahip olduklarını lütfen unutmayın. Bu yükümlülük hem hayvan hem de insan denekleri kapsar. Ayrıca yazar, çalışmada kullanılan herhangi bir kimyasalın, yöntemin veya ekipmanın kullanımıyla ilişkili her türlü istisnai tehlikeyi makalede açıkça belirtmelidir.

Yazar, makalenin, tüm prosedürlerin yürürlükteki yasalara ve kurumsal politikalara uygun olarak yürütüldüğüne ve çalışma insan veya hayvan deneklerinin kullanımını içeriyorsa uygun kurumsal komitenin/komitelerin bunları onayladığına dair bir beyan içerdiğinden emin olmalıdır. İnsan katılımcıların yer aldığı deneyler için bilgilendirilmiş onam, makalelerinde yazarlar tarafından verilmelidir. İnsan deneklerin mahremiyetine her zaman saygı gösterilmelidir. İnsan denekler kullanılırken, yazarın belirttiği gibi, insanları kapsayan araştırmalara ilişkin The Code of Ethics of the World Medical Association kriterlerine (Declaration of Helsinki) uyulmalıdır.

Olası Suistimal ve Kötü Uygulamalara Karşı Önlemler

Editörlerin olası suiistimal ve suiistimallere karşı önlem alması gerekmektedir. Bu gibi durumlara ilişkin şikâyetlerin tespit edilmesi ve değerlendirilmesinde soruşturmaları titizlikle ve objektif bir şekilde yürütmeleri gerekmektedir. Ayrıca soruşturmanın sonuçlarını da paylaşmaları gerekiyor.

Akademik Bütünlüğün Sağlanması

Editörler çalışmalardaki hataların, tutarsızlıkların veya yanlış yönlendirmelerin hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.

Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması

Editörler, dergide yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet haklarını ve bu hakların ihlal edildiği durumlarda derginin ve yazar(lar)ın haklarını korumaktan sorumludur. Ayrıca editörler, yayınlanan tüm makalelerin içeriğinin diğer yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi için gerekli önlemleri almalıdır.

Yapıcılık ve Tartışmaya Açıklık

Editörler şunları yapmalıdır:

  • Dergide yayınlanan çalışmalarla ilgili ikna edici eleştirilere dikkat etmeli ve bu tür eleştirilere karşı yapıcı bir tutum sergilemelidir.
  • Eleştirilen çalışmanın yazar(lar)ına cevap hakkı verin.
  • Olumsuz sonuçlar içeren çalışmayı göz ardı etmeyin veya hariç tutmayın.

Şikayetler

Editörler yazarlardan, hakemlerden veya okuyuculardan gelen şikayetleri inceleyerek bunlara açıklayıcı ve aydınlatıcı bir şekilde yanıt vermelidir.

Siyasi ve Ekonomik Kaygılar

Derginin sahibi, yayıncısı ya da herhangi bir siyasi ya da ekonomik faktör, editörlerin bağımsız karar almasını etkileyemez.

Çıkar Çatışmaları

Editörler, hakemler ile diğer editörler arasında çıkar çatışmaları olabileceğini kabul ederek, yazıların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlanacağını garanti eder.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Tüm yazıların “Kör Hakemlik” yoluyla değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç, objektif ve bağımsız inceleme yoluyla gizliliği sağlar. CHTA'daki inceleme süreci çift kör inceleme ilkesine göre yürütülmektedir. Hakemler yazarlarla doğrudan iletişime geçmezler ve değerlendirmeler ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinlere ilişkin hakem görüşleri editör tarafından yazar(lar)a atanır. Bu nedenle, CHTA için inceleme çalışması yapan hakemlerin aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması gerekmektedir:

Hakemler şunları yapmalıdır:

  • Yalnızca kendi uzmanlık konularında inceleme yapmayı kabul edin.
  • Tarafsız ve gizli bir şekilde inceleyin.
  • İnceleme sürecinde çıkar çatışmasıyla karşılaştıklarını düşünürlerse ve makaleyi incelemeyi reddederlerse dergi editörüne bilgi verin.
  • İnceledikleri yazıları, inceleme sürecinden sonra gizlilik ilkesine uygun olarak imha ederler. Hakemler inceledikleri yazıların son halini ancak yayınlandıktan sonra kullanabilirler.
  • Makaleyi objektif olarak ve yalnızca içeriği açısından inceleyin ve milliyet, cinsiyet, dini ve politik inançlar ve ekonomik kaygıların incelemeyi etkilemediğinden emin olun.
  • Makaleyi yapıcı ve nazik bir üslupla inceleyin, düşmanlık, iftira ve hakaret içeren kişisel yorumlarda bulunmaktan kaçının.
  • İncelemeyi kabul ettikleri makaleyi zamanında ve yukarıda belirtilen etik kurallara uygun olarak inceleyin.

Lütfen ayrıca Hakem Değerlendirme Süreci ve Hakem Rehberi sayfalarına bakınız.

Yayıncının Etik Sorumlulukları

CHTA Editörleri ve Yayın Kurulu, aşağıdaki etik sorumluluklara uymaları ve buna göre hareket etmeleri gerektiğinin bilincindedir:

  • CHTA'ya gönderilen yazıların geçireceği tüm süreçlerden editörler sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da siyasi çıkarlar göz ardı edilerek karar vericiler editörlerdir.
  • Yayıncı, bağımsız bir editoryal karar almayı taahhüt eder.
  • Gönderilen yazının özgünlüğü yayıncının sorumluluğundadır. Yazarlar teslimiyetten, intihalden ve kendi kendine intihalden kaçınmalıdır. CrossCheck sunucusuna (http://www.ithenticate.com/) gönderilen makaleler intihal açısından kontrol edilecektir. iThenticate, gönderilen materyalin orijinalliğini test eden ve intihal tespitine yardımcı olan bir sistemdir. Yazarlar ayrıca gönderimden önce kendi kimlik bilgilerini görüntülemek için iThenticate'i kullanabilirler.
  • Yayıncı, CHTA'da yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet haklarını korur ve yayınlanmamış her makalenin kaydını tutma sorumluluğunu taşır.
  • Yayıncı bilimsel suiistimal, sahtekarlık ve intihallere karşı gerekli önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.

Etik Olmayan Davranışlar

CHTA'da yukarıda sıralanan etik sorumlulukların dışında herhangi bir etik olmayan eylem veya içerikle karşılaşırsanız lütfen dergimizi "journalofchta@gmail.com" adresinden e-posta yoluyla bilgilendirin.





Chaos Theory and Applications'ndaki (CHTA) tüm makaleler Açık Erişim altında yayınlanmaktadır. Okuyuculara ücretsiz erişim sağlamak ve hakem incelemesi, metin düzenleme, dizgi, tanıtım, teknik destek ve dergi yönetimi için, gönderilen yazıların işlenmesi ve düzenlenmesi ile ilgili çeşitli bazı maliyetleri karşılamak üzere bir makale işlem ücreti (APC) 1 Ağustos 2023'ten sonra gönderilen tüm çalışmalara USDT tutarında 330 ABD Doları (iade edilmez) uygulanır.

Bir makale kabul edildiğinde, sorumlu yazara ödemenin zamanı geldiği ve ödemeyi yapması gerektiği bildirilecektir. Kabul edilen makalelerin kabul bildirimi ile birlikte ücret transferi talimatları dergi ekibi tarafından sağlanacaktır.

Chaos Theory and Applications dergisinde son bir yılda hakemlik yapan yazarlara %50 indirim uygulanır. Dergi kurullarının üyelerinden herhangi bir ücret alınmaz.

Chaos Theory and Applications'a yapılan gönderimlerde, sorumlu yazarın aşağıda belirtilen ülkelerden birinde ikamet ediyor olması durumunda, gönderim ücretlerinden otomatik olarak %100 feragat edilir.

Tam (%100) muafiyete tabi ülkeler: Afganistan, Angola, Arnavutluk, Bangladeş, Bosna Hersek, Çad, Gambiya, Gana, Haiti Kenya, Kazakistan, Kiribati, Kırgızistan, Kosova, Libya, Lübnan, Mali, Mozambik, Myanmar, Nepal, Nijer, Filistin, Senegal, Somali, Sudan, Togo, Tataristan, Tacikistan, Tunus, Türkistan, Uganda, Özbekistan, Venezuela, Yakutya, Yemen, Zambiya, Zimbabve.

Chaos Theory and Applications in Applied Sciences and Engineering: An interdisciplinary journal of nonlinear science 23830 28903   

The published articles in CHTA are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License Cc_by-nc_icon.svg