Bu araştırmanın amacı, ebeveynlerin yeme davranışlarını ve çocuklarını besleme tarzlarının incelenmesi ve ilişkili faktörlerin belirlenmesidir. Araştırma, Aralık 2019-Şubat 2020 tarihleri arasında, Konya'da yaşayan, 274 ebeveyn ve 3-6 yaş arasındaki çocukları üzerinde yürütülmüştür. Ebeveynlerin yeme davranışları, Revize Edilmiş Üç Faktörlü Yeme Ölçeği-21 ile; çocuklarını besleme tarzları ise Ebeveyn Besleme Tarzı Anketi ile değerlendirilmiştir. Veriler, SPSS 20.0 paket programıyla analiz edilmiştir.
Araştırmanın sonucuna göre, annelerin bilişsel kısıtlama yeme davranışı puanları babalara kıyasla daha yüksektir. Üniversite/lisansüstü mezunu ebeveynlerin kontrolsüz yeme ve duygusal yeme puanları daha yüksektir. Ebeveynlerin beden kütle indeksleri arttıkça kontrolsüz yeme ve duygusal yeme puanları artmaktadır. Ebeveynlerin öğrenim düzeyleri arttıkça, çocuklarını duygusal besleme, yardımcı beslenme, toleranslı kontrollü besleme ölçek puanları azalmakta, cesaretlendirici besleme puanları artmaktadır. Tek çocuğu olan ebeveynlerin kontrollü besleme puanları daha yüksektir.
Ebeveynlerin kontrolsüz yeme davranışı ile; toleranslı kontrollü besleme puanları arasında negatif yönde ve düşük düzeyde, duygusal besleme ve yardımcı besleme puanları arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde korelasyon saptanmıştır. Ebeveynlerin duygusal yeme davranışları ile; duygusal besleme puanları arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde korelasyon saptanmıştır.
Çalışmanın sonucunda, ebeveynlerin yeme davranışları ile çocuklarını besleme tarzlarının ilişkili olduğu ve ebeveynlerin davranışlarının sosyo demografik özelliklere göre değiştiği belirlenmiştir. Konuya ilişkin, geniş örneklemli ve ölçüme dayalı daha fazla çalışma yapılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Ebeveynlerin çocuklarını beslerken, en fazla cesaretlendirici besleme, en az yardımcı besleme davranışları gösterdikleri saptanmıştır. Ebeveynlerin yaşı arttıkça ölçek puanları azalmaktadır (p>0,05). Öğrenim düzeyleri arttıkça, duygusal besleme, yardımcı beslenme, toleranslı kontrollü besleme puanları azalmakta, cesaretlendirici besleme (p<0,05) ve sıkı kontrollü besleme(p˃0,05) puanları artmaktadır. Ebeveynlerin BKİ’leri arttıkça duygusal besleme ve yardımcı besleme puanları da artmakta; cesaretlendirici besleme, toleranslı kontrollü besleme puanları azalmaktadır (p>0,05). Çocukların cinsiyeti, BKİ’leri ile ebeveynlerin besleme tarzı arasında anlamlı bir ilişki yoktur(p>0,05). Tek çocuğu olan ebeveynlerin kontrollü besleme puanları daha yüksektir (p<0,05).
Ebeveynlerin kontrolsüz yeme davranışı ile; toleranslı kontrollü besleme puanları arasında negatif yönde (r=-0,126, p<0,05), duygusal besleme (r=0,226, p<0,01) ve yardımcı besleme (r=0,169, p<0,01) puanları arasında pozitif yönde korelasyon saptanmıştır. Ebeveynlerin duygusal yeme davranışları ile; duygusal besleme (r=0,194, p<0,01) puanları arasında pozitif yönde korelasyon saptanmıştır.
The aim of this research is to examine the eating behaviors of parents and the ways in which they feed their children and to determine the related factors. The research was conducted on 274 parents and their children aged 3-6 years living in Konya between December 2019 and February 2020. Parents' eating behaviors were assessed with the Three Factor Eating Questionnaire Revised-21 (TFEQ-Tr21) scale, thestyle of feeding their children, were asseses with the Parent’s Feeding Style Questionnaire (PFSQ) scale. The data was analyzed using the SPSS 20.0 packageprogram.
According the research results, mothers had higher scores of cognitive restriction with respect to fathers. Parents with university/graduate had higher uncontrolled eating, and emotional eatingscores. As parents' body mass index increased, their uncontrolled eating and emotional eating scores increased.As educational level increased, emotional feeding, instrumental feeding, tolerant controlled feeding scores decreased, encouraging feeding scores increased. Controlled feeding scores of parents with an only child were higher.
A negative and low correlation was found between parents' uncontrolled eating behavior and tolerance-controlled feeding scores. A positive and low correlation was found between the scores of emotional feeding and instrumental feeding. A positive and low correlation was found between the emotional eating behaviors and the emotional feeding scores of the parents.
As a result of the study, it was determined that the eating behaviors of the parents and the feeding styles of their children were related and the behaviors of the parents changed according to the socio-demographic characteristics. It is thought that it would be beneficial to conduct more studies on the subject, with large samples and based on measurement.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 2 |