Öğretmen Adaylarının Okuma Çemberlerinde Üstlendikleri Rollere İlişkin Görüşleri
Abstract
Okuma çemberleri, aynı öykü, şiir ya da kitabı okumak için bir araya gelen öğrencilerin oluşturdukları gruplardır. Gruplarda üstlendikleri rollerin gereği olarak öğrenciler, okuma çemberlerinde pek çok etkinlik yapmaktadırlar. Bu roller, temel ve seçimlik roller olmak üzere iki grupta toplanabilir. Temel roller, sorgulayıcı, bağ kurucu, okuma aydınlatıcısı, ressamdır. Seçimlik roller ise özetleyici, sözcük avcısı, hareket izcisi, karakter çözümleyici ve tahmin edici gibi rollerdir. Rollerin gereği olarak yapılan işler, öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve sosyal yönlerinin gelişimini sağlamaktadır. Bu çalışmada öğretmen adaylarının okuma çemberlerinde üstlenmiş oldukları rollere ilişkin görüşleri ortaya çıkarılmıştır. Araştırma bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinin sınıf eğitimi anabilim dalında öğenim gören toplam 21 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Üç aylık süreler ve altı kitabı içeren okuma çemberleri uygulamalarından sonra olmak üzere dokuz ayda toplam üç defa öğretmen adaylarının belirttikleri görüşlerden elde edilen veriler, içerik analizine tabi tutulmuştur. Ulaşılan bulgular ilgili literatür bağlamında tartışılmıştır.
Keywords
References
- Avalos, M.A., Plasencia, A., Chavez, C. ve Rasco ́n, J. (2007/2008). Modified guided reading: Gateway to English as a second language and literacy learning. The Reading Teacher, 61(4), 318–329.
- Bassey, M. (1999). Case Study Research in Educational Settings. UK: Open University Press.
- Brabham, E., G. ve Willaume, S., K. (2000). Continuing conversations about literature circles, The Reading Teacher, 54(3). 278-280.
- Byrman, A. (2012). Social research methods. UK: Oxford University Press.
- Calzada, S., M. (2013). Reading as a means of promoting social interaction. An analysis of the use of literature circles in EFL teaching. Encuentro: Revista De Investigación e Innovación En La Clase De Idiomas, 22, 84-97.
- Creswell, J. W. (2003) Research design. London: Sage Publication.
- DaLie, S.O. (2001). Students becoming real readers: Literature circles in high school English classes, in Ericson, B.O. (Ed.), Teaching reading in high school english classes. Urbana: NCTE.
- Daniels, H. (2002). Literature circles: Voice and choice in book clubs and reading groups. Portland, ME: Stenhouse Publishers.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
January 28, 2019
Submission Date
November 13, 2018
Acceptance Date
November 27, 2018
Published in Issue
Year 2019 Volume: 7 Number: 1
Cited By
Okuma Çemberinin Türkçe Eğitiminde Kullanımı: Bir Betimsel İçerik Analizi
Milli Eğitim Dergisi
https://doi.org/10.37669/milliegitim.1073569Okuma çemberi yönteminin okuma kültürüne etkisi
RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.29000/rumelide.1379041
