Kestane meyvelerinin sofralık olarak haşlama veya kebap şeklinde gıda maddesi olarak kullanımından, teknolojik olarak işlenmesi ile şekerleme, pastacılık sektöründe, gövde ve dallarının mobilya sektöründe, meyve kabuklarının tanen üretiminde, yaprak ve çiçeklerinin ilaç ve kozmetikte kullanımına kadar geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Bu araştırmada dünyada en çok kestane ihracat değerine sahip ülkelerin (Çin, İtalya, İspanya, Türkiye, Portekiz, Yunanistan, Güney Kore, Şili, Fransa, Japonya ve Arnavutluk) rekabet gücü, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ-Balassa) ve Nispi İhracat Avantajı İndeksi (Vollrath) yöntemi ile incelenmiştir. Türkiye’nin rekabet gücü diğer ülkelere göre ortaya konularak rekabet üstünlüğünün artırılması için gereken politika önerileri oluşturulmuştur.
There are a wide range of uses, from the use of chestnut fruits as a food in the form of boiled or kebab, use of chestnut fruits in confectionery and pastry industry, use of trunks and branches in the furniture industry, use of fruit peels in the production of tannins, to the use of leaves and flowers in medicine and cosmetics. In this research, the competitiveness of the countries with the highest chestnut export value in the world (China, Italy, Spain, Turkey, Portugal, Greece, South Korea, Chile, France, Japan and Albania) were examined by the Revealed Comparative Advantage and the Relative Export Advantage Index method. Turkey's competitiveness has been revealed and necessary policy recommendations have been made to increase its competitive advantage.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Economics (Other) |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2024 |
Submission Date | April 20, 2024 |
Acceptance Date | June 19, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 21 Issue: 1 |