Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’nin Kestanede Rekabet Gücünün İncelenmesi

Yıl 2024, Cilt: 21 Sayı: 1, 117 - 121, 30.06.2024
https://doi.org/10.25308/aduziraat.1471359

Öz

Kestane meyvelerinin sofralık olarak haşlama veya kebap şeklinde gıda maddesi olarak kullanımından, teknolojik olarak işlenmesi ile şekerleme, pastacılık sektöründe, gövde ve dallarının mobilya sektöründe, meyve kabuklarının tanen üretiminde, yaprak ve çiçeklerinin ilaç ve kozmetikte kullanımına kadar geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Bu araştırmada dünyada en çok kestane ihracat değerine sahip ülkelerin (Çin, İtalya, İspanya, Türkiye, Portekiz, Yunanistan, Güney Kore, Şili, Fransa, Japonya ve Arnavutluk) rekabet gücü, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ-Balassa) ve Nispi İhracat Avantajı İndeksi (Vollrath) yöntemi ile incelenmiştir. Türkiye’nin rekabet gücü diğer ülkelere göre ortaya konularak rekabet üstünlüğünün artırılması için gereken politika önerileri oluşturulmuştur.

Kaynakça

  • Akgüngör S., Barbaros RF, Kumral N (2001) Türkiye'de Meyve ve Sebze İşleme Sanayinin Avrupa Birliği Piyasasında Sürdürülebilir Rekabet Gücü Açısından Değerlendirilmesi. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı.
  • Aksoy A, Kaymak HÇ (2021) Ceviz Sektörü Rekabet Gücü Analizi; Yedi Lider Ülke Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52(2): 139-147.
  • Atasoy E, Altıngöz Y (2011) Dünya ve Türkiye'de Kestanenin Önemi ve Üretimi. Coğrafya Dergisi, 1(22): 1-13.
  • Balassa B (1965) Trade Liberalisation and “Revealed” Comparative Advantage 1. The Manchester School, 33(2): 99-123.
  • Beningo, S., Sloboda, B. (2005). Trade and Transportation Between the United States and China, and Between the United States and India. In 2006 Conference of the Society of Government Economists, Washington (p. 6).
  • Bojnec Š, Fertő I (2012) Does EU Enlargement İncrease Agro‐Food Export Duration? The world economy, 35(5): 609-631.
  • Bozkurt Y, Yaltırık F, Özdönmez M (1982) Türkiye’de Orman Yan Ürünleri, İÜ Orman Fakültesi Yayınları. İÜ Yayın No:2845, OF Yayın No: 302, İstanbul.
  • Çakmak ÖA (2005) Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler ve Rekabet Gücü: Türkiye Tekstil ve Hazır Giyim Endüstrisi Üzerine Bir Uygulama. Ege Academic Review, 5(1): 65-76.
  • Erkan B, Batbaylı Ş (2017) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Üyesi Ülkelerin Küresel Pazarlardaki Karşılaştırmalı Üstünlükleri. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, 5(Özel Sayı Nisan 2017): 47-65.
  • Esmaeili A (2014) Revealed Comparative Advantage And Measurement of İnternational Competitiveness for Dates. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 26(3): 209-217.
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations [FAO]. (2023). Crops and livestock products. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (Erişim Tarihi:07/10/2023).
  • Havrila I, Gunawardana P (2003) Analysing Comparative Advantage and Competitiveness: An Application to Australia's Textile and Clothing Industries. Australian Economic Papers, 42(1): 103-117.
  • Hinloopen J, Van Marrewijk C (2001) On the Empirical Distribution of the Balassa Index. Weltwirtschaftliches archiv, 137(1): 1-35.
  • Kanaka S, Chinadurai M (2012) A Study of Comparative Advantage of Indian Agricultural Exports. Journal of Management and Science, 2(3): 1-9.
  • Kaynak Z (2013) İnegöl kestanelerinin (Castanea sativa mill.) Seleksiyonu. Yüksek Lisans Tezi, T.C. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Lyford CP, Welch JM (2004) Measuring Competition for Textiles: Does the US Make the Grade? International Food and Agribusiness Management Review, 10(4): 64-79.
  • Okan T, Köse C, Wall JR (2018) Türkiye’de Kestane (Castanea sativa Mill.) Üretimi, Faydalanması ve Ticareti. 1st International Symposium on Silvopastoral Systems and Nomadic Societies in Mediterranean Countries, ISNOS-MED 2018, 22-24 Ekim 2018, Isparta, 80-87.
  • Serin V, Civan A (2008) Revealed Comparative Advantage and Competitiveness: A Case Study for Turkey Towards the EU. Journal of Economic and Social research, 10(2): 25-41.
  • Soylu A (1984) Kestane Yetiştiriciliği ve Özellikleri. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, 1(59): 15-32.
  • Subaşı B (2004) İstanbul Ticaret Odası Etüt Araştırma Şubesi Kestane Sektör Profili. İstanbul.
  • Tao Y, Fu X (2007) China’s Textile İndustry İnternational Competitive Advantage and Policy Suggestion. Business and Public Administration Studies, 2(1): 84-84.
  • Terin M, Yıldırım İ, Aksoy A, Sarı MM (2018) Competition Power of Turkey’s Honey Export and Comparison with Balkan Countries. Bulg. J. Agric. Sci, 24(1): 17-22.
  • Torok A, Jambor A (2016) Determinants of the Revealed Comparative Advantages: The Case of the European Ham Trade. Agricultural Economics, 62(10): 471-482.
  • Tunalıoğlu R, Armağan G, Atıcı C, Özden A (2010) Türkiye’de Meyve Suyu Sanayinde Verimlilik ve Rekabet Gücünün İncelenmesi. Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, Şanlıurfa, 699-706.
  • Türkiye İstatistik Kurumu [TÜİK]. (2023). Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://www.tuik.gov.tr/ (Erişim Tarihi:09/10/2023).
  • Vollrath TL (1991) A Theoretical Evaluation of Alternative Trade İntensity Measures of Revealed Comparative Advantage. Weltwirtschaftliches Archiv, 127(2): 265-280.

Examination of Turkey's Competitiveness in Chestnut

Yıl 2024, Cilt: 21 Sayı: 1, 117 - 121, 30.06.2024
https://doi.org/10.25308/aduziraat.1471359

Öz

There are a wide range of uses, from the use of chestnut fruits as a food in the form of boiled or kebab, use of chestnut fruits in confectionery and pastry industry, use of trunks and branches in the furniture industry, use of fruit peels in the production of tannins, to the use of leaves and flowers in medicine and cosmetics. In this research, the competitiveness of the countries with the highest chestnut export value in the world (China, Italy, Spain, Turkey, Portugal, Greece, South Korea, Chile, France, Japan and Albania) were examined by the Revealed Comparative Advantage and the Relative Export Advantage Index method. Turkey's competitiveness has been revealed and necessary policy recommendations have been made to increase its competitive advantage.

Kaynakça

  • Akgüngör S., Barbaros RF, Kumral N (2001) Türkiye'de Meyve ve Sebze İşleme Sanayinin Avrupa Birliği Piyasasında Sürdürülebilir Rekabet Gücü Açısından Değerlendirilmesi. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı.
  • Aksoy A, Kaymak HÇ (2021) Ceviz Sektörü Rekabet Gücü Analizi; Yedi Lider Ülke Örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52(2): 139-147.
  • Atasoy E, Altıngöz Y (2011) Dünya ve Türkiye'de Kestanenin Önemi ve Üretimi. Coğrafya Dergisi, 1(22): 1-13.
  • Balassa B (1965) Trade Liberalisation and “Revealed” Comparative Advantage 1. The Manchester School, 33(2): 99-123.
  • Beningo, S., Sloboda, B. (2005). Trade and Transportation Between the United States and China, and Between the United States and India. In 2006 Conference of the Society of Government Economists, Washington (p. 6).
  • Bojnec Š, Fertő I (2012) Does EU Enlargement İncrease Agro‐Food Export Duration? The world economy, 35(5): 609-631.
  • Bozkurt Y, Yaltırık F, Özdönmez M (1982) Türkiye’de Orman Yan Ürünleri, İÜ Orman Fakültesi Yayınları. İÜ Yayın No:2845, OF Yayın No: 302, İstanbul.
  • Çakmak ÖA (2005) Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler ve Rekabet Gücü: Türkiye Tekstil ve Hazır Giyim Endüstrisi Üzerine Bir Uygulama. Ege Academic Review, 5(1): 65-76.
  • Erkan B, Batbaylı Ş (2017) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Üyesi Ülkelerin Küresel Pazarlardaki Karşılaştırmalı Üstünlükleri. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, 5(Özel Sayı Nisan 2017): 47-65.
  • Esmaeili A (2014) Revealed Comparative Advantage And Measurement of İnternational Competitiveness for Dates. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 26(3): 209-217.
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations [FAO]. (2023). Crops and livestock products. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (Erişim Tarihi:07/10/2023).
  • Havrila I, Gunawardana P (2003) Analysing Comparative Advantage and Competitiveness: An Application to Australia's Textile and Clothing Industries. Australian Economic Papers, 42(1): 103-117.
  • Hinloopen J, Van Marrewijk C (2001) On the Empirical Distribution of the Balassa Index. Weltwirtschaftliches archiv, 137(1): 1-35.
  • Kanaka S, Chinadurai M (2012) A Study of Comparative Advantage of Indian Agricultural Exports. Journal of Management and Science, 2(3): 1-9.
  • Kaynak Z (2013) İnegöl kestanelerinin (Castanea sativa mill.) Seleksiyonu. Yüksek Lisans Tezi, T.C. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Lyford CP, Welch JM (2004) Measuring Competition for Textiles: Does the US Make the Grade? International Food and Agribusiness Management Review, 10(4): 64-79.
  • Okan T, Köse C, Wall JR (2018) Türkiye’de Kestane (Castanea sativa Mill.) Üretimi, Faydalanması ve Ticareti. 1st International Symposium on Silvopastoral Systems and Nomadic Societies in Mediterranean Countries, ISNOS-MED 2018, 22-24 Ekim 2018, Isparta, 80-87.
  • Serin V, Civan A (2008) Revealed Comparative Advantage and Competitiveness: A Case Study for Turkey Towards the EU. Journal of Economic and Social research, 10(2): 25-41.
  • Soylu A (1984) Kestane Yetiştiriciliği ve Özellikleri. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, 1(59): 15-32.
  • Subaşı B (2004) İstanbul Ticaret Odası Etüt Araştırma Şubesi Kestane Sektör Profili. İstanbul.
  • Tao Y, Fu X (2007) China’s Textile İndustry İnternational Competitive Advantage and Policy Suggestion. Business and Public Administration Studies, 2(1): 84-84.
  • Terin M, Yıldırım İ, Aksoy A, Sarı MM (2018) Competition Power of Turkey’s Honey Export and Comparison with Balkan Countries. Bulg. J. Agric. Sci, 24(1): 17-22.
  • Torok A, Jambor A (2016) Determinants of the Revealed Comparative Advantages: The Case of the European Ham Trade. Agricultural Economics, 62(10): 471-482.
  • Tunalıoğlu R, Armağan G, Atıcı C, Özden A (2010) Türkiye’de Meyve Suyu Sanayinde Verimlilik ve Rekabet Gücünün İncelenmesi. Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, Şanlıurfa, 699-706.
  • Türkiye İstatistik Kurumu [TÜİK]. (2023). Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://www.tuik.gov.tr/ (Erişim Tarihi:09/10/2023).
  • Vollrath TL (1991) A Theoretical Evaluation of Alternative Trade İntensity Measures of Revealed Comparative Advantage. Weltwirtschaftliches Archiv, 127(2): 265-280.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarım Ekonomisi (Diğer)
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Sıdıka Bozkıran Yılmaz 0000-0001-9427-5424

Göksel Armağan 0000-0003-1952-0084

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 20 Nisan 2024
Kabul Tarihi 19 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 21 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bozkıran Yılmaz, S., & Armağan, G. (2024). Türkiye’nin Kestanede Rekabet Gücünün İncelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1), 117-121. https://doi.org/10.25308/aduziraat.1471359
AMA Bozkıran Yılmaz S, Armağan G. Türkiye’nin Kestanede Rekabet Gücünün İncelenmesi. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2024;21(1):117-121. doi:10.25308/aduziraat.1471359
Chicago Bozkıran Yılmaz, Sıdıka, ve Göksel Armağan. “Türkiye’nin Kestanede Rekabet Gücünün İncelenmesi”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21, sy. 1 (Haziran 2024): 117-21. https://doi.org/10.25308/aduziraat.1471359.
EndNote Bozkıran Yılmaz S, Armağan G (01 Haziran 2024) Türkiye’nin Kestanede Rekabet Gücünün İncelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 1 117–121.
IEEE S. Bozkıran Yılmaz ve G. Armağan, “Türkiye’nin Kestanede Rekabet Gücünün İncelenmesi”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 21, sy. 1, ss. 117–121, 2024, doi: 10.25308/aduziraat.1471359.
ISNAD Bozkıran Yılmaz, Sıdıka - Armağan, Göksel. “Türkiye’nin Kestanede Rekabet Gücünün İncelenmesi”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21/1 (Haziran 2024), 117-121. https://doi.org/10.25308/aduziraat.1471359.
JAMA Bozkıran Yılmaz S, Armağan G. Türkiye’nin Kestanede Rekabet Gücünün İncelenmesi. ADÜ ZİRAAT DERG. 2024;21:117–121.
MLA Bozkıran Yılmaz, Sıdıka ve Göksel Armağan. “Türkiye’nin Kestanede Rekabet Gücünün İncelenmesi”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 21, sy. 1, 2024, ss. 117-21, doi:10.25308/aduziraat.1471359.
Vancouver Bozkıran Yılmaz S, Armağan G. Türkiye’nin Kestanede Rekabet Gücünün İncelenmesi. ADÜ ZİRAAT DERG. 2024;21(1):117-21.