Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ŞEB-İ ARUS ETKİNLİĞİNE KATILAN TURİSTLERİN MEVLEVİ MUTFAĞI YEMEK TALEPLERİNİN TESPİT EDİLMESİ

Yıl 2020, Sayı: 35, 778 - 796, 30.08.2020
https://doi.org/10.14520/adyusbd.518010

Öz

Mevlevilik, tüm İslam coğrafyasının yanı sıra farklı dinlere
sahip birçok insanı da etkisi altına almıştır. Dünyanın birçok yerinde
Mevlevihaneler kurulmuş ve buralarda toplumun eğitimine ve kültürüne etki eden
insanlar yetişmiştir. Araştırmada Mevlevi mutfağı konsepti üzerine çalışan
“Somatçı” işletmesine Şeb-i arus dönemi olan 7-17 Aralık tarihlerinde gelen
yerli ve yabancı turistlerin Mevlevi mutfağı taleplerini tespit etmek amaçlanmıştır.
Araştırma sonucunda Mevlevi mutfağında sık tüketilen bazı şerbetler ve ana yemeklerin
turistler tarafından daha az tercih edildiği, çorba ve tatlıların ise daha
fazla tüketildiği tespit edilmiştir. Bu sonuca göre günümüzde hala tüketilmeye
devam eden yemek ve tatlı çeşitlerinin turistler tarafından tercih edilme
sıklığının daha fazla olduğu, az bilinen ürünlerin ise daha az tercih edildiği
görülmüştür. Mevlevi mutfağında yapılan ancak günümüzde unutulan yemeklerin
tespit edilerek kayıt altına alınması ve yazılı hale getirilmesi gerekmektedir.
Şeb-i arus etkinliklerine gelen yerli ve yabancı turiste Mevlevi mutfağının
sunulması ve birçok işletmenin Mevlevi mutfağı konseptini uygulamasına ihtiyaç
duyulmaktadır.

Kaynakça

  • Aksoy, M., Akbulut, A.B., İflazoğlu N. (2016). “Mevlevilikte Mutfak kültürü ve Ateşbaz-ı Veli Makamı.” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4/1, 96-103.
  • Azsöz, G. (2016). “Mevlevihanelerde Matbah-ı Şerif.” Toros üniversitesi sosyal bilimler dergisi yıl:3 sayı:5.
  • Bekleyiciler, N. (2015). “Ateşbaz-ı Veli”. Üstün iş Ofset Matbaa, Konya.
  • Çelebi, C. (1986) ‘‘Uluslararası Yemek Kongresi’’ bildirisi, I. Milletlerarası Yemek Kongresi, Eylül 25 – 30, Konya.
  • Çelebi Bayru, E. (2018). Evet Aşk Güzel Şeydir. Nefes yayınevi, İstanbul.
  • Demirci, M. (2013). “Hz. Mevlana ve Mevlevi Kültürü”. Kubbealtı Yayınları, İstanbul.
  • Doğan, A. I. (1977). Osmanlı Mimarisinde tarikat yapıları, tekkeler, zaviyeler ve benzer nitelikteki fütüvvet yapıları, Doktora Tezi, İ. T. Ü., İstanbul.
  • Ertaş, M. Bulut -Solak, B. Kılınç, C. Ç. (2017). “Konya’da Mevlevi Mutfağı Yiyeceklerinin Gastronomi Turizminde Canlandırılması.” Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi 1, 52-70.
  • Gölpınarlı, A. (1983) Mevlana’dan Sonra Mevlevilik. İstanbul: İnkılap ve Aka Kitapevleri.
  • Gölpınarlı, A. (2006). Mevlânâ' dan Sonra Mevlevîlik. İstanbul: İnkılâp Kitabevi.
  • Halıcı, N. (2007). Mevlevi Mutfağı. Metro Kültür Yayınları, İstanbul.
  • Karaismailoğlu, A. (2014). “Mevlana ve Anadolu Geleneği - Mevlana’nın Kimliği ve Anadolu Geleneği Olarak İsimlendirilebilecek Kimliğe Katkısı”. Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi: Gönül Sultanları Buluşması. Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı (TDKB),Eskişehir.
  • Küçük, S. (2013) ‘‘Genel Hatlarıyla Mevlevilik’’, Mevlevi Dünyasında Bahariye Mevlevihanesi, 9-21, İSTEV, İstanbul.
  • Niyaz, M. M. (2002). Sülük-i Kavim ve Sırat-ı Müstakim, Süleymaniye ktp., Esad. 143b-147a, Necdet Tosun, Bahaeddin Nakşibend, Hayatı, Görüşleri, Tarikatı (XII-XVII. asırlar) İstanbul.
  • Özönder, H. (1988). “Ateşbâz Veli ve Mevlevi Dergâhlarında Ateşbâz Veli Makâmı'nın Önemi”. 3. Milli Mevlana Kongresi, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya.
  • Soysal, S. (2007). “Derviş Sofraları”. Doğan Egmont Yayıncılık, İstanbul.
  • Şahin, B. (2012). “Mevlevilikte Yemek Adabı” http://konyaarastirmalari.blogspot.com.tr (Erişim tarihi, 25.12.2018).
  • Top, H. H. (2006). “Mevlana ve Mevlevilik (Mevlevilikte Adap)”. T.C. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, Konya.
  • Tosun, N. (2004). “Tasavvuf Kültüründe Tekke Yemekleri.” Tasavvuf ilmi ve Akademik Araştırma Dergisi, yıl:5, sayı:12, 123-135.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yılmaz Seçim 0000-0002-9112-7650

Yayımlanma Tarihi 30 Ağustos 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 35

Kaynak Göster

APA Seçim, Y. (2020). ŞEB-İ ARUS ETKİNLİĞİNE KATILAN TURİSTLERİN MEVLEVİ MUTFAĞI YEMEK TALEPLERİNİN TESPİT EDİLMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(35), 778-796. https://doi.org/10.14520/adyusbd.518010