Research Article

Kırık Camlar Teorisinin İşletmelere Uyarlanması: Ölçek Geliştirme Çalışması

Volume: 21 Number: 3 December 16, 2019
TR EN

Kırık Camlar Teorisinin İşletmelere Uyarlanması: Ölçek Geliştirme Çalışması

Abstract

Bu çalışmanın amacı, işletmelerdeki olumsuz ve etik dışı kitle davranışlarını incelemek üzere geçerli ve güvenilir bir “Örgütsel Kırık Camlar Ölçeği” geliştirmektir. Çalışmanın odak noktasını, Wilson ve Kelling (1982) tarafından geliştirilen “Kırık Camlar Teorisi” oluşturmaktadır. Teoriye göre; denetimsizlik, sahipsizlik ve bakımsızlık hissi uyandıran yerler hızla düzeltilip kontrol altına alınmadığı takdirde suç üretmektedir. Söz konusu suç olgusunu tetikleyen faktörlerin temelinde ise kitle psikolojisi bulunmaktadır. Çalışma, Kırık Camlar Teorisini işletmelerdeki örgüt yapısına uyarlamaktadır.

Ölçeğin yapı geçerliliği SPSS 22.0 programı kullanılarak açımlayıcı faktör analizi ile incelenmiş, ölçeğin iki faktörlü yapıyı ölçtüğü lisrel 9.2 programı kullanılarak doğrulayıcı faktör analizi ile doğrulanmıştır. Ölçeğin iç tutarlılık katsayısının 0,92 olduğu görülmüştür. Ölçek 2 faktör ve 13 maddeden oluşmaktadır. Yapılan geçerlilik ve güvenirlik analizleri soncunda, iş hayatında olumsuz kitle davranışlarını inceleyen istatistiki olarak geçerli ve güvenilir bir ölçek çalışması ortaya konulmuştur. Ölçeğin örgütlerdeki toksitite davranışlar gibi yıkıcı, olumsuz ve arzu edilmeyen davranışlarla ele alınmasında literatüre farklı boyutlar katacağı ve ışık tutacağı düşünülmektedir. 

Keywords

References

  1. ABDULLAH, A., MARZBALI, M. H., BAHAUDDIN, A., ve TILAKI, M. J. M. (2015). Broken Windows and Collective Efficacy. SAGE Open, 5(1), 2158244014564361.
  2. AIYER, S. M., ZIMMERMAN, M. A., MORREL-SAMUELS, S., ve REISCHL, T. M. (2015). From Broken Windows to Busy Streets o Community Empowerment Perspective, Health Education & Behavior, 42(2), 137-147.
  3. AUSTRUP, S. (2011). The Person Behind the “Broken Window”: The Influence of the Environment and Personality on Undesired Behavior.
  4. BARTA, P. A. (1999). Note: Giuliani, Broken Windows, and the Right to Beg. Geo. J. on Poverty L. & Pol'y, 6, 165.
  5. BECKENKAMP, M., ENGEL, C., GLÖCKNER, A., IRLENBUSCH, B., HENNIG-SCHMIDT, H., KUBE, S., ... & TOWFIGH, E. V. (2013). Beware of Broken Windows! First Impressions in Public-Good Experiment. First Impressions in Public-Good Experiment”, (January 1, 2013). MPI Collective Goods Preprint, (2009/21).
  6. BEKTAŞ M. ve ERKAL P. (2014). Örgütlerde Toksisite Davranışlar: Toksik Duygu Deneyimleri Ölçeğinin Geçerlilik ve Güvenirliği Çalışması, 14. Ulusal İşletmecilik Kongresi, Aksaray.
  7. BEŞE E. (2006). Kırık Pencereler Teorisi Bağlamında Kentsel Yaşamda Suç ve Güvenlik, Polis Bilim Dergisi, Cilt 8 (1): 8, 1-24.
  8. BRATTON, W., ve KELLING, G. (2006). There are No Cracks in the Broken Windows. National Review, 28.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 16, 2019

Submission Date

March 25, 2019

Acceptance Date

December 9, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 21 Number: 3

APA
Bektaş, M., Erkal, P., & Çetin, D. T. (2019). Kırık Camlar Teorisinin İşletmelere Uyarlanması: Ölçek Geliştirme Çalışması. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(3), 596-617. https://izlik.org/JA44YG85MP
AMA
1.Bektaş M, Erkal P, Çetin DT. Kırık Camlar Teorisinin İşletmelere Uyarlanması: Ölçek Geliştirme Çalışması. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2019;21(3):596-617. https://izlik.org/JA44YG85MP
Chicago
Bektaş, Meral, Pınar Erkal, and Dilşad Tülgen Çetin. 2019. “Kırık Camlar Teorisinin İşletmelere Uyarlanması: Ölçek Geliştirme Çalışması”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21 (3): 596-617. https://izlik.org/JA44YG85MP.
EndNote
Bektaş M, Erkal P, Çetin DT (December 1, 2019) Kırık Camlar Teorisinin İşletmelere Uyarlanması: Ölçek Geliştirme Çalışması. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21 3 596–617.
IEEE
[1]M. Bektaş, P. Erkal, and D. T. Çetin, “Kırık Camlar Teorisinin İşletmelere Uyarlanması: Ölçek Geliştirme Çalışması”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 21, no. 3, pp. 596–617, Dec. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA44YG85MP
ISNAD
Bektaş, Meral - Erkal, Pınar - Çetin, Dilşad Tülgen. “Kırık Camlar Teorisinin İşletmelere Uyarlanması: Ölçek Geliştirme Çalışması”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21/3 (December 1, 2019): 596-617. https://izlik.org/JA44YG85MP.
JAMA
1.Bektaş M, Erkal P, Çetin DT. Kırık Camlar Teorisinin İşletmelere Uyarlanması: Ölçek Geliştirme Çalışması. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2019;21:596–617.
MLA
Bektaş, Meral, et al. “Kırık Camlar Teorisinin İşletmelere Uyarlanması: Ölçek Geliştirme Çalışması”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 21, no. 3, Dec. 2019, pp. 596-17, https://izlik.org/JA44YG85MP.
Vancouver
1.Meral Bektaş, Pınar Erkal, Dilşad Tülgen Çetin. Kırık Camlar Teorisinin İşletmelere Uyarlanması: Ölçek Geliştirme Çalışması. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 2019 Dec. 1;21(3):596-617. Available from: https://izlik.org/JA44YG85MP