Research Article
BibTex RIS Cite

Orhan Kemal Romancılığının Nitelikleri Yenilikleri

Year 2020, Volume: 4 Issue: 3, 33 - 44, 11.09.2020
https://doi.org/10.34083/akaded.750160

Abstract

Orhan Kemal, çok genel manada, en azından vakayı diyaloglarla takdim etme ve şiveleri kullanma açısından Hüseyin Rahmi Gürpınar’a kadar uzanan natüralist ve realist roman anlayışını, Sadri Ertem, Sabahattin Ali gibi romancılar kanalından devralan "sosyal gerçekçi" bir romancıdır. Türk romanında "Anadolu’ya yöneliş" şeklinde kendini gösteren içerik genişlemesi, Orhan Kemal’de, küçük, haylaz ve yoksul gençlerin yaşayışları; sınıf değiştirmek veya ekmeğini kazanmak için mücadele eden işçi, küçük esnaf mücadeleleri; yeni gelişen sanayileşmeyi ağalık ve patronluk arası bir tutumla yansıtan fabrika sahiplerinin hayatları; köylülükten şehir işçiliğine doğru kaymaya çalışan insanların yaşadıkları değişimler olarak görünür. Orhan Kemal, bu malzemeye yaklaşırken "diyalektik materyalizm"in bakış açısına bağlıdır. Yani sosyal çatışmaları "sınıfsal bir bakış"la görür. Fakat bu malzemeyi işleyişi, kendi çağdaşları olan bazı yazarların (mesela köy romancılarının) uyguladığı "toplumcu gerçekçilik" anlayışından farklıdır. Diyebiliriz ki o, sosyal hayata bakarken ve malzemesini seçerken "toplumcu gerçekçi"; bu malzemeyi yansıtırken "gözlemci ve eleştirel gerçekçi"dir. Bu tavrın Orhan Kemal tarafından "Aydınlık gerçekçilik" olarak adlandırıldığını söyleyebiliriz.

References

  • Bezirci, Asım (1984). Orhan Kemal. İstanbul: Tekin Yayınevi
  • Buğra, Tarık (1953), “Şive Taklidi”, İstanbul Gazetesi 1 Kasım
  • Karacanlar, Yusuf Kenan (1974). Orhan Kemal. İstanbul: Tüm Yayınları
  • Orhan Kemal (1963). “Gerçekçilik Üstüne”, Yelken, Kasım, İstanbul

Qualifications/Innovations of Orhan Kemalʹs Novel Writing

Year 2020, Volume: 4 Issue: 3, 33 - 44, 11.09.2020
https://doi.org/10.34083/akaded.750160

Abstract

Orhan Kemal, in a very general sense, is a "socially realistic" novelist who takes over the naturalist and realist novel understanding that extends to Hüseyin Rahmi Gürpınar, at least in terms of presenting the case with dialogues and using accents, through the channel of novelists such as Sadri Ertem and Sabahattin Ali. The content expansion that shows itself in the form of "turning to Anatolia" in the Turkish novel, the life of young, naughty and poor young people in Orhan Kemal; workers struggling to change classes or living, small tradesmen struggles; the lives of the factory owners, who reflect the newly developing industrialization with an attitude between agility and boss; it appears as the changes that people try to shift from the peasantry to the urban workman ship. When Orhan Kemal approaches this material, he depends on the perspective of "dialectical materialism". In other words, he sees social conflicts with a "class view". However, the processing of this material is different from the "socialist realism" approach applied by some writers (egvillage novelists) who are their own contemporaries. It can be said that he is "socialist realistic" while looking at social life and choosing his material; it is "observer and critically realistic" while reflecting this material. We can say that this attitude is called "Bright realism" by Orhan Kemal.

References

  • Bezirci, Asım (1984). Orhan Kemal. İstanbul: Tekin Yayınevi
  • Buğra, Tarık (1953), “Şive Taklidi”, İstanbul Gazetesi 1 Kasım
  • Karacanlar, Yusuf Kenan (1974). Orhan Kemal. İstanbul: Tüm Yayınları
  • Orhan Kemal (1963). “Gerçekçilik Üstüne”, Yelken, Kasım, İstanbul
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Literary Studies
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Narlı 0000-0003-4282-6057

Publication Date September 11, 2020
Submission Date June 9, 2020
Acceptance Date August 31, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 4 Issue: 3

Cite

APA Narlı, M. (2020). Orhan Kemal Romancılığının Nitelikleri Yenilikleri. Akademik Dil Ve Edebiyat Dergisi, 4(3), 33-44. https://doi.org/10.34083/akaded.750160


Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası  lisansı ile lisanslanmıştır. 

This work is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International