Research Article
BibTex RIS Cite

Some Physical Properties of Organic and Conventional Hazelnuts (Corylus avellana L.)

Year 2017, Volume: 15 Issue: 4, 377 - 385, 24.12.2017
https://doi.org/10.24323/akademik-gida.370107

Abstract

In
recent years, the relationship between nutrition and health has been clearly
presented in the light of scientific studies. Recently, consumers have been
demanding for healthier foods; therefore, organic (ecological) agriculture and
organic food applications have emerged to meet this demand. Organic hazelnut production
has limited and its agriculture tends to increase gradually in recent years. In
this study, various pomological analyses were carried out on samples belonging
to Tombul, Foşa, Sivri, Çakıldak, Mincane and Palaz varieties of commercial importance
grown in the Black Sea Region of Turkey (Trabzon, Ordu, Samsun and Düzce cities)
where organic and conventional hazelnut production was located. Results
indicated that conventional samples had higher values in terms of nut width,
kernel length, kernel width, kernel thickness, nut weight, kernel weight and
shell thickness values. There was no difference in nut length, nut thickness,
internal cavity, kernel percentage, good kernels and the rate of defected
kernel between two types of hazelnuts.

References

  • [1] Alasalvar, C., Amaral, J.,S., Satır, G., Shahidi, F., 2009. Lipid characteristics and essential minerals of native Turkish hazelnut varieties (Corylus avellana L.). Food Chemistry 113: 919–925.
  • [2] Tunç, İ., Çalışkan, F., Özkan, G., Karacabey, E., 2014. Mikrodalga destekli Soxhlet cihazı ile fındık yağı ekstraksiyonunun yanıt yüzey yöntemi ile optimizasyonu. Akademik Gıda 12(1): 20-28.
  • [3] Seyhan, F., Ozay, G., Saklar, S., Ertaş, E., Satır, G., Alasalvar, C., 2007. Chemical changes of three native Turkish hazelnut varieties (Corylus avellana L.) during fruit development. Food Chemistry 105: 590–596.
  • [4] Anonim, 2017a. Fındık Raporu. http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=26370&tipi=17&sube=0.(Erişim Tarihi: 06.12.2017).
  • [5] Jakopic, J., Petkovsek, M. M., Likozar, A., Solar, A., Stampar, F., Veberic, R., 2011. HPLC–MS identification of phenols in hazelnut (Corylus avellana L.) kernels. Food Chemistry 124: 1100–1106.
  • [6] Kıralan, S., Yorulmaz, A., Şimşek, A., Tekin, A., 2015. Classification of Turkish hazelnut oils based on their triacylglycerol structures by chemometric analysis. European Food Research and Technology 240: 679–688.
  • [7] Mexis, S., F., Kontominas M. G., 2009. Effect of γ-irradiation on the physicochemical and sensory properties of hazelnuts (Corylus avellana L.). Radiation Physics and Chemistry 78: 407–413.
  • [8] Pelvan, E., Alasalvar, C., Uzman, S., 2012. Effects of Roasting on the Antioxidant Status and Phenolic Profiles of Commercial Turkish Hazelnut Varieties (Corylus avellana L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 60: 1218−1223.
  • [9] Anonim, 2012. Türkiye organik tarım stratejik plan (2012–2016). T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü.
  • [10] Özyazıcı, G., Özdemir O., Özyazıcı M. A., Üstün G. Y., Turan, A., 2010. Bazı organik materyallerin ve toprak düzenleyicilerin organik fındık yetiştiriciliğinde verim ve toprak özellikleri üzerine etkileri. Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz, Bildiriler Kitabı, Erzurum, Türkiye, 368-372s.
  • [11] Anonim, 2017b. (http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001) (Erişim Tarihi:06.12.2017).
  • [12] Anonim, 2016. 2015-2016 Sezonu çalışma raporu ve faaliyet planı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği. İzmir.
  • [13] Turan A, Ruşen M, İslam A., Kurt H., Ak K., Sezer A., Sarıoğlu M., Kalyoncu İ.H., Kalkışım Ö., 2010. Giresun koşullarında organik fındık üretim imkanlarının araştırılması. Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz, Bildiriler Kitabı, Erzurum, Türkiye, 123-129s.
  • [14] Turan, A., Sezer, A., Ak, K., 2007. Bazı organik materyallerin fındıkta verim ve kalite üzerine etkisi. Türkiye 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 04-07 Eylül, Bildiriler Kitabı 1. Cilt Meyvecilik, Erzurum, Türkiye, 607-610s.
  • [15] Ayfer, M., Uzun, A., Baş, F., 1986. Türk fındık çeşitleri. Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçıları Birliği Yayınları, Ankara, 95s.
  • [16] Turan, A., 2007. Giresun İli Bulancak İlçesi Tombul Fındık Klon Seleksiyonu. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, 99s.
  • [17] Balta, M. F., Yarılgaç, T., Aşkın, M. A., Kuçuk, M., Balta, F., Özrenk, K., 2006. Determination of fatty acid compositions, oil contents and some quality traits of hazelnut genetic resources grown in eastern Anatolia of Turkey. Journal of Food Composition and Analysis 19: 681–686.
  • [18] Ozdemir, F., Akinci, I., 2004. Physical and nutritional properties of four major commercial Turkish hazelnut varieties. Journal of Food Engineering 63: 341–347.
  • [19] Xu, Y. X., Hanna, M. A., 2010. Evaluation of Nebraska hybrid hazelnuts: Nut/kernel characteristics, kernel proximate composition, and oil and protein properties. Industrial Crops and Products 31: 84–91.
  • [20] Aydin, C., 2002. Physical properties of hazel nuts. Biosystems Engineering 82 (3): 297-303.
  • [21] Ercisli, S., Ozturk, I., Kara, M., Kalkan, F., Seker, H., Duyar, O., Erturk, Y., 2011. Physical properties of hazelnuts. International Agrophysics 25: 115-121.
  • [22] Kalkisim, O., Turan A., Okcu, Z., Ozdes D., 2016. Evaluation of the effect of different harvest time on the fruit quality of foşa nut. Erwerbs-Obstbau 58: 89–92.
  • [23] Erdogan, V., Aygun, A., 2005. Fatty acid composition and physical properties of Turkish tree hazelnuts. Chemistry of Natural Compounds 41(4): 378-381.
  • [24] Oliveira, I., Sousa, A., Morais, J.S., Ferreira, I.C.F.R., Bento, A., Estevinho, L., Pereira, J.A., 2008. Chemical composition, and antioxidant and antimicrobial activities of three hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars. Food and Chemical Toxicology 46: 1801–1807.
  • [25] Delprete, C., Sesana, R., 2014. Mechanical characterization of kernel and shell of hazelnuts: Proposal of an experimental procedure. Journal of Food Engineering 124: 28–34.
  • [26] Turan, A., 2017. Fındıkta kurutma yöntemlerinin meyve kalitesi ve muhafazası üzerine etkileri. Doktora Tezi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ordu, 240s.
  • [27] İslam, A., Turan, A., Kurt, H., 2005. Effect of ocak and single trunk training systems on yield and nut quality. Proceedings of the VI. International Congress on Hazelnut. Editors: J., Tous, M., Rovira, A., Romero. June 14-18. Tarragona-Reus,Spain, 259-262s.

Organik ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri

Year 2017, Volume: 15 Issue: 4, 377 - 385, 24.12.2017
https://doi.org/10.24323/akademik-gida.370107

Abstract

Son yıllarda bilimsel çalışmalar ışığında
beslenme-sağlık ilişkisi açık bir şekilde ortaya koyulmuştur. Bunun neticesinde
tüketicilerde daha sağlıklı gıda arayışı doğmuş ve bu talebin karşılanması için
organik (ekolojik) tarım ve organik gıda uygulamaları ortaya çıkmıştır. Organik
fındık tarımı sınırlı üretimin yanında birçok organik üründe olduğu gibi artış
eğilimindedir. Bu çalışmada organik ve konvansiyonel fındık üretiminin
yapıldığı Karadeniz Bölgesi’nden (Trabzon, Ordu, Samsun, Düzce) ticari öneme
sahip Tombul, Foşa, Sivri, Çakıldak, Mincane ve Palaz çeşitlerine ait örnekler
üzerinde çeşitli pomolojik analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda
meyve genişliği, iç meyve uzunluğu, iç meyve genişliği, iç meyve kalınlığı,
meyve ağırlığı, iç ağırlığı ve kabuk kalınlığı değerlerinde konvansiyonel
örneklerin daha yüksek değerlere sahip olduğu görülmüştür. Meyve uzunluğu,
meyve kalınlığı, göbek boşluğu, randıman, sağlam iç oranı ve kusurlu iç
oranlarında uygulamalar arasında fark tespit edilmemiştir.

References

  • [1] Alasalvar, C., Amaral, J.,S., Satır, G., Shahidi, F., 2009. Lipid characteristics and essential minerals of native Turkish hazelnut varieties (Corylus avellana L.). Food Chemistry 113: 919–925.
  • [2] Tunç, İ., Çalışkan, F., Özkan, G., Karacabey, E., 2014. Mikrodalga destekli Soxhlet cihazı ile fındık yağı ekstraksiyonunun yanıt yüzey yöntemi ile optimizasyonu. Akademik Gıda 12(1): 20-28.
  • [3] Seyhan, F., Ozay, G., Saklar, S., Ertaş, E., Satır, G., Alasalvar, C., 2007. Chemical changes of three native Turkish hazelnut varieties (Corylus avellana L.) during fruit development. Food Chemistry 105: 590–596.
  • [4] Anonim, 2017a. Fındık Raporu. http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=26370&tipi=17&sube=0.(Erişim Tarihi: 06.12.2017).
  • [5] Jakopic, J., Petkovsek, M. M., Likozar, A., Solar, A., Stampar, F., Veberic, R., 2011. HPLC–MS identification of phenols in hazelnut (Corylus avellana L.) kernels. Food Chemistry 124: 1100–1106.
  • [6] Kıralan, S., Yorulmaz, A., Şimşek, A., Tekin, A., 2015. Classification of Turkish hazelnut oils based on their triacylglycerol structures by chemometric analysis. European Food Research and Technology 240: 679–688.
  • [7] Mexis, S., F., Kontominas M. G., 2009. Effect of γ-irradiation on the physicochemical and sensory properties of hazelnuts (Corylus avellana L.). Radiation Physics and Chemistry 78: 407–413.
  • [8] Pelvan, E., Alasalvar, C., Uzman, S., 2012. Effects of Roasting on the Antioxidant Status and Phenolic Profiles of Commercial Turkish Hazelnut Varieties (Corylus avellana L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 60: 1218−1223.
  • [9] Anonim, 2012. Türkiye organik tarım stratejik plan (2012–2016). T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü.
  • [10] Özyazıcı, G., Özdemir O., Özyazıcı M. A., Üstün G. Y., Turan, A., 2010. Bazı organik materyallerin ve toprak düzenleyicilerin organik fındık yetiştiriciliğinde verim ve toprak özellikleri üzerine etkileri. Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz, Bildiriler Kitabı, Erzurum, Türkiye, 368-372s.
  • [11] Anonim, 2017b. (http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001) (Erişim Tarihi:06.12.2017).
  • [12] Anonim, 2016. 2015-2016 Sezonu çalışma raporu ve faaliyet planı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği. İzmir.
  • [13] Turan A, Ruşen M, İslam A., Kurt H., Ak K., Sezer A., Sarıoğlu M., Kalyoncu İ.H., Kalkışım Ö., 2010. Giresun koşullarında organik fındık üretim imkanlarının araştırılması. Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz, Bildiriler Kitabı, Erzurum, Türkiye, 123-129s.
  • [14] Turan, A., Sezer, A., Ak, K., 2007. Bazı organik materyallerin fındıkta verim ve kalite üzerine etkisi. Türkiye 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 04-07 Eylül, Bildiriler Kitabı 1. Cilt Meyvecilik, Erzurum, Türkiye, 607-610s.
  • [15] Ayfer, M., Uzun, A., Baş, F., 1986. Türk fındık çeşitleri. Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçıları Birliği Yayınları, Ankara, 95s.
  • [16] Turan, A., 2007. Giresun İli Bulancak İlçesi Tombul Fındık Klon Seleksiyonu. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, 99s.
  • [17] Balta, M. F., Yarılgaç, T., Aşkın, M. A., Kuçuk, M., Balta, F., Özrenk, K., 2006. Determination of fatty acid compositions, oil contents and some quality traits of hazelnut genetic resources grown in eastern Anatolia of Turkey. Journal of Food Composition and Analysis 19: 681–686.
  • [18] Ozdemir, F., Akinci, I., 2004. Physical and nutritional properties of four major commercial Turkish hazelnut varieties. Journal of Food Engineering 63: 341–347.
  • [19] Xu, Y. X., Hanna, M. A., 2010. Evaluation of Nebraska hybrid hazelnuts: Nut/kernel characteristics, kernel proximate composition, and oil and protein properties. Industrial Crops and Products 31: 84–91.
  • [20] Aydin, C., 2002. Physical properties of hazel nuts. Biosystems Engineering 82 (3): 297-303.
  • [21] Ercisli, S., Ozturk, I., Kara, M., Kalkan, F., Seker, H., Duyar, O., Erturk, Y., 2011. Physical properties of hazelnuts. International Agrophysics 25: 115-121.
  • [22] Kalkisim, O., Turan A., Okcu, Z., Ozdes D., 2016. Evaluation of the effect of different harvest time on the fruit quality of foşa nut. Erwerbs-Obstbau 58: 89–92.
  • [23] Erdogan, V., Aygun, A., 2005. Fatty acid composition and physical properties of Turkish tree hazelnuts. Chemistry of Natural Compounds 41(4): 378-381.
  • [24] Oliveira, I., Sousa, A., Morais, J.S., Ferreira, I.C.F.R., Bento, A., Estevinho, L., Pereira, J.A., 2008. Chemical composition, and antioxidant and antimicrobial activities of three hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars. Food and Chemical Toxicology 46: 1801–1807.
  • [25] Delprete, C., Sesana, R., 2014. Mechanical characterization of kernel and shell of hazelnuts: Proposal of an experimental procedure. Journal of Food Engineering 124: 28–34.
  • [26] Turan, A., 2017. Fındıkta kurutma yöntemlerinin meyve kalitesi ve muhafazası üzerine etkileri. Doktora Tezi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ordu, 240s.
  • [27] İslam, A., Turan, A., Kurt, H., 2005. Effect of ocak and single trunk training systems on yield and nut quality. Proceedings of the VI. International Congress on Hazelnut. Editors: J., Tous, M., Rovira, A., Romero. June 14-18. Tarragona-Reus,Spain, 259-262s.
There are 27 citations in total.

Details

Subjects Food Engineering
Journal Section Research Papers
Authors

Hasan Karaosmanoğlu 0000-0002-0132-1581

Nebahat Şule Üstün 0000-0002-0132-1581

Publication Date December 24, 2017
Submission Date May 21, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 15 Issue: 4

Cite

APA Karaosmanoğlu, H., & Üstün, N. Ş. (2017). Organik ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri. Akademik Gıda, 15(4), 377-385. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.370107
AMA Karaosmanoğlu H, Üstün NŞ. Organik ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri. Akademik Gıda. December 2017;15(4):377-385. doi:10.24323/akademik-gida.370107
Chicago Karaosmanoğlu, Hasan, and Nebahat Şule Üstün. “Organik Ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus Avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri”. Akademik Gıda 15, no. 4 (December 2017): 377-85. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.370107.
EndNote Karaosmanoğlu H, Üstün NŞ (December 1, 2017) Organik ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri. Akademik Gıda 15 4 377–385.
IEEE H. Karaosmanoğlu and N. Ş. Üstün, “Organik ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri”, Akademik Gıda, vol. 15, no. 4, pp. 377–385, 2017, doi: 10.24323/akademik-gida.370107.
ISNAD Karaosmanoğlu, Hasan - Üstün, Nebahat Şule. “Organik Ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus Avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri”. Akademik Gıda 15/4 (December 2017), 377-385. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.370107.
JAMA Karaosmanoğlu H, Üstün NŞ. Organik ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri. Akademik Gıda. 2017;15:377–385.
MLA Karaosmanoğlu, Hasan and Nebahat Şule Üstün. “Organik Ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus Avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri”. Akademik Gıda, vol. 15, no. 4, 2017, pp. 377-85, doi:10.24323/akademik-gida.370107.
Vancouver Karaosmanoğlu H, Üstün NŞ. Organik ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri. Akademik Gıda. 2017;15(4):377-85.

Cited By










25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).