Walnut is a widely consumed, nutritive and healthy
crop in the world. China, the US, and Iran are the leading countries of walnut production,
and Turkey is among the main producers ranking fourth with 180.000 tons of
production rate. Walnut green husk is a valuable agricultural by-product that
is commonly used in traditional medicine for alleviating pain and treating skin
diseases related to its antioxidant properties and health benefits. This study
aimed to find the effect of solvent type on extraction of bioactive compounds and
to predict the extraction effects in rapid and reliable method such as Fourier
transform infrared (FT-IR) spectroscopy. Solvent efficiency was evaluated using
different polarity solvents such as water, methanol, ethanol, acetone and
aqueous solutions of methanol, ethanol and acetone for the extraction of walnut
green husks. Analysis of variance results revealed that there was a significant
difference among the total phenolic contents and antioxidant activities of
different extracts. Antimicrobial activity analysis demonstrated that water
extracts showed higher activity against Staphylococcus
aureus. According to the results of partial least squares (PLS) regression
analysis to predict the total phenol content and antioxidant capacity of
extracts, R2 values of calibration and cross validation models were
higher than 97% with root mean square error of calibration (RMSEC) and root
mean square error of cross validation (RMSECV) values ranging from 3.03 to
5.35. It can be concluded that PLS models had high predictive capability.
Yeşil ceviz kabuğu, Ekstraksiyon, İnfrared spektroskopi, Kemometri
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Papers |
Authors |
|
Publication Date | April 23, 2018 |
Published in Issue | Year 2018, Volume 16, Issue 1 |
Bibtex | @research article { akademik-gida415643, journal = {Akademik Gıda}, issn = {1304-7582}, eissn = {2148-015X}, address = {Fevzipaşa Bulv. Çelik İş Merkezi, No: 162, Kat: 3, D:302, Çankaya, İzmir}, publisher = {Sidas Medya A.Ş.}, year = {2018}, volume = {16}, pages = {20 - 26}, doi = {10.24323/akademik-gida.415643}, title = {Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi}, key = {cite}, author = {Kadiroğlu, Pınar and Ekici, Halil} } |
APA | Kadiroğlu, P. & Ekici, H. (2018). Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi . Akademik Gıda , 16 (1) , 20-26 . DOI: 10.24323/akademik-gida.415643 |
MLA | Kadiroğlu, P. , Ekici, H. "Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi" . Akademik Gıda 16 (2018 ): 20-26 <https://dergipark.org.tr/en/pub/akademik-gida/issue/36746/415643> |
Chicago | Kadiroğlu, P. , Ekici, H. "Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi". Akademik Gıda 16 (2018 ): 20-26 |
RIS | TY - JOUR T1 - Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi AU - Pınar Kadiroğlu , Halil Ekici Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.24323/akademik-gida.415643 DO - 10.24323/akademik-gida.415643 T2 - Akademik Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 20 EP - 26 VL - 16 IS - 1 SN - 1304-7582-2148-015X M3 - doi: 10.24323/akademik-gida.415643 UR - https://doi.org/10.24323/akademik-gida.415643 Y2 - 2018 ER - |
EndNote | %0 Akademik Gıda Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi %A Pınar Kadiroğlu , Halil Ekici %T Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi %D 2018 %J Akademik Gıda %P 1304-7582-2148-015X %V 16 %N 1 %R doi: 10.24323/akademik-gida.415643 %U 10.24323/akademik-gida.415643 |
ISNAD | Kadiroğlu, Pınar , Ekici, Halil . "Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi". Akademik Gıda 16 / 1 (April 2018): 20-26 . https://doi.org/10.24323/akademik-gida.415643 |
AMA | Kadiroğlu P. , Ekici H. Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi. Akademik Gıda. 2018; 16(1): 20-26. |
Vancouver | Kadiroğlu P. , Ekici H. Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi. Akademik Gıda. 2018; 16(1): 20-26. |
IEEE | P. Kadiroğlu and H. Ekici , "Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi", Akademik Gıda, vol. 16, no. 1, pp. 20-26, Apr. 2018, doi:10.24323/akademik-gida.415643 |