Fruits
are rich sources of natural antioxidants that prevent oxidation in cells.
Pomegranate fruits (Punica granatum
L.), rich in minerals, vitamins and phenolic substances, have also high antioxidant
activity. The increase in cancer, diabetes and cardiovascular diseases is often
associated with insufficient or improper nutrition. Since antioxidant
production in the body slows down in especially older ages, immunity should be
strengthened by consuming foods with high antioxidant activity. Many functions
of the pomegranate fruits such as antiproliferative, antimicrobial, antiviral
and antiaging are known besides their antioxidant activity. In this study, the antioxidant
properties of pomegranate fruits, flowers, seeds and seed oil as well as pomegranate
products such as fruit juice, vinegar, wine and molasses are reviewed while nutritional
and commercial values of pomegranate fruits are presented. Antioxidant activity
is high in pomegranate arils with seeds, pomegranate juices obtained by
pressing with peels, pomegranate molasses, which is a concentrate form of
pomegranate juice. Antioxidant activity decreases in pomegranate vinegar and
wine, which are fermented products of pomegranates.
Meyveler hücre oksidasyonunu önleyen doğal antioksidanlarca
zengin gıdalardır. Mineral, vitamin, fenolik madde içeriği yüksek olan nar
meyvesi (Punica granatum L.) de güçlü
antioksidan aktiviteye sahip bir meyvedir. Kanser, diyabet ve kalp-damar
hastalıklarındaki artış çoğu zaman eksik ya da yanlış beslenme ile
ilişkilendirilmektedir. Özellikle ileri yaşlarda vücutta antioksidan üretimi
yavaşladığı için, antioksidan aktivitesi yüksek gıdalar tüketerek bağışıklığın
güçlendirilmesi gerekmektedir. Nar meyvesinin antioksidan aktivitesi yanında
antiproliferatif, antimikrobiyel, antiviral ve antiaging gibi birçok fonksiyonu
bilinmektedir. Bu çalışmada nar meyvesinin, nar çiçeğinin, nar çekirdeği ve nar
çekirdeği yağının, nardan yapılan; nar
suyu, nar sirkesi, nar şarabı, nar ekşisi gibi ürünlerin antioksidan
özellikleri derlenerek nar meyvesinin besinsel ve ticari değeri vurgulanmıştır.
Çekirdeğiyle birlikte tüketilen nar meyvesinde, kabuklu presleme yöntemiyle
elde edilen nar sularında, nar suyunun konsantre şekli olan nar ekşilerinde
antioksidan aktivitenin daha fazla olduğu görülmektedir. Narın fermente
ürünleri olan nar sirkesi ve şarabında antioksidan aktivite azalmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review Papers |
Authors | |
Publication Date | September 2, 2019 |
Submission Date | September 27, 2017 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 17 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).