BibTex RIS Cite

New Developments in Food Packaging

Year 2016, Volume: 14 Issue: 2, 180 - 188, 01.06.2016

Abstract

Selection of packaging for foods is important for the freshness of consumption without any loss in their nutritional properties. Any food package should have good functions and also be able to dissolve in nature, causing minimal environmental pollution problem. Bioplastics used in the production of biodegradable packaging are obtained from renewable carbon sources or biological polymers and can be converted to CO2, water and biomass, providing appropriate conditions for their re-use. Consumer awareness about the state of foods has encouraged the use of smart packaging technology, and improved properties and shelf life of food products with smart packaging have been widely studied. In addition, new developments in packaging industry are also performed with nanotechnology, which is performed in dimensions smaller than 100 nanometers. In this review, biodegradable packaging, active packaging, smart packaging and nanotechnology issues are presented within new developments in food packaging

References

  • Şahin, O.I., Bayizit, A.A., 2008. Nanokompozit filmlerin gıda sanayi uygulamaları. Türkiye 10. Gıda Kongresi, 21-23 Mayıs, Erzurum.
  • Sürengil, G., Kılınç, B., 2011. Gıda ambalaj sektöründe nanoteknolojik uygulamalar ve su ürünleri açısından önemi. Journal of Fisheries Sciences 5(4): 317-325.
  • Alp, B., Ş. Demir, S. Mayda, S. Cesur, 2010. Polikaprolakton Temelli Biyobozunur Ambalaj Üretimi, UKMK-9, 9. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 22-25 Haziran, Ankara.
  • Kokangül, G., Fenercioğlu, H., 2012. Gıda endüstrisinde akıllı ambalaj kullanımı. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 7(2): 31-43. [5] Kocaman, N.
  • Sarımehmetoğlu, B., 2010.
  • Gıdalarda akıllı ambalaj kullanımı. Veteriner Hekim
  • Derneği Dergisi 81(2): 67-72.
  • Özdemir, N., Erkmen, J., 2013. Yenilebilir biyoplastik üretiminde alglerin kullanımı. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 38(8): 89-104.
  • Siracusa, V., Rocculi, P., Romani S., Rosa M.D., 2008. Biodegradable polymers for food packaging: a review, Trends in Food Science & Technology 19: 634-643.
  • Doğaroğlu, Z.G., Arıkan E.B., 2014. Kompostlanabilir Biyoplastiğin buğday bitkisindeki tohum antioksidatif enzimlere etkisi. Akademik Platform 831-837. klorofil içeriğine ve
  • Arıkan, A., 2009. Biyoplastikler. Ambalaj Bülteni Ocak/Şubat: 26-32.
  • Xie F., Yu L., Hongshen L., Chen L., 2006. Starch Modification Using Reactive Extrusion. In: Starch. Melbourne, Australia, 131-139 p.
  • Çelebi, H., Dehmen, S., 2013. Nişasta ve polikaprolakton nanokompozitlerin biyobozunur hazırlanması ve etkisi. Yedinci Ulusal Kimya
  • Liu, L., 2006. Innovative Packaging, San Jose State University,February, 1- 13 p. for Biodegradable
  • Yılmaz, B., Beyatlı, Y., 2003. Biyoplastik: Poli-β- Hidroksibütirat (PHB). Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi 1(9): 1-33.
  • Mahalik, N.P., Nambiar, A.N., 2010. Trends in food packaging and manufacturing systems and technology, Trends in Food Science & Technology 21(3): 117-128.
  • Ova, G., Kaftan, A., 2011. Antimikrobiyal ambalajlama. http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=38. Erişim tarihi: 12 Nisan 2015.
  • Gemili, S., Altınkaya, S.A., Yemenicioğlu A., 2006. Gıda paketleme uygulamaları için antimikrobiyal enzim ilave edilmiş polimerik filmlerin hazırlanması ve karakterize edilmesi. Yedinci Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 5-8 Eylül, Eskişehir.
  • Anonymus, 2015. http://www.plastik
  • ambalaj.com/en/plastic-packaging-article/887-aktif
  • ambalajlama-teknolojisi-ve-akll-ambalajlar. Erişim
  • tarihi: 12 Nisan 2015.
  • Kaba, N., Duyar H.A., 2008. Antimikrobiyal paketleme. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi 25(2): 181-185.
  • Danielli, D., Gontard, D., Spyropoulos, D., Beuken, E.Z., Tobback, P., 2008. Active and intelligent food packaging: legal aspects and safety concerns. Trends in Food Science & Technology 19: 103-112 p.
  • Gök, V., Batu, A., Telli, R., 2006. Akıllı paketleme teknolojisi. Türkiye 9.Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs, Bolu.
  • Schilthuizen, S.F., 1999. Communication with your packaging: possibilities for intelligent functions and identification methods in packaging. Packaging Technology and Science 12: 225-228.
  • Anonymous, 2010. akillietiket.html. Erişim tarihi: 12 Nisan 2015.
  • Gök, V., 2007. Gıda paketleme sanayinde akıllı paketleme teknolojisi. Gıda Teknolojileri Dergisi 1: 45-58.
  • Kress-Rogers, E., 2001. Instrumentation for food quality assurance. In Instrumentation and Sensors for the Food Industry, Edited by E. Kress-Rogers and C.J.B. Brimelow, 2nd ed., Cambridge, UK, p.581-669.
  • Erol- Demirbilek, M., 2015. Tarımda ve gıdada nanoteknoloji. Dergisi 15: 46-53.
  • Smolander, M., Hurme, E., Latva-Kala, K., Luoma, T., Alakomi, H.L. and Ahvenainen, R. 2002. Myoglobin-based indicators for the evaluation of freshness of unmarinated broiler cuts. Innovative Food Science and Emerging Technologies 3: 279- 288.
  • Purma, Ç., Serdaroğlu M., 2006 Akıllı ambalajlama sistemlerinin gıda sanayinde kullanımı. Türkiye 9. Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs, Bolu.
  • Özçandır, S., Yetim, H., 2010. Akıllı ambalajlama teknolojisi Teknolojileri Elektronik Dergisi 5(1): 1-11.
  • izlenebilirlik. Gıda
  • Riva, M., Piergiovanni, L., Schiraldi, A., 2001. Performances of time temperature indicators in the study of temparature exposure of packaged fresh foods. Packaging Technology and Science 14(1): 1–9.
  • Kruijfy, N.D., Beesty M.V., Rijky, R., Sipiläinen- Malm, T., Losada, P.P., Meulenaer, B.D., 2002. Active and intelligent packaging: applications and regulatory Contaminants 19(1): 144-162. Food Additives and
  • Shu, H.C., Hakanson, H., Mattiasson, B., 1993. D- lactic acid in pork as a freshness indicator monitored by immobilized D-lactate dehydrogenase using sequential injection analysis. Analytica Chimica Acta 283: 727–737.
  • Smolander, M., 2003, The use of freshness indicators in packaging. In Novel Food Packaging Techniques, Edited by Ahvenainen, R., Woodhead Publishing Limited, Cambrige, pp. 127-143.
  • Han, Y.H., Ho, C.H.L., Rodrigues, E.T., 2005. Intelligent packaging. In Innovations in Food Packaging. Edited by Han, J.H., Elsevier Academic Press, London, pp. 138-153.
  • Kerry, J.P., Hogan, S.A., O’Grady M.N., 2006. Past, current and potential utilisation of active and intelligent packaging systems for meat and muscle- based products: a review. Meat Science 74: 113- 130.
  • Angeles, R., 2005. RFID technologies: supply- chain applications and implementation issues. Information Systems Management 22(1): 51–65.
  • Kavas, A., 2007. Radyo frekans tanımlama sistemleri. Elektrik Mühendisliği 430: 74-80.
  • Kelepouris, T., Pramatari, K., Doukidis, G., 2007.RFID-enabled traceability in the food supply chain. Industrial Management & Data Systems 107(2): 183–200.
  • Yılmazer, F., Altay, F., 2014. Gıda ambalajlarında nanoteknolojik materyalleri. Gıda 39(6): 371-378. ve faz eğişim
  • Ayyıldız, S.S., 2015 Ambalaj ve nanoteknoloji. http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=1270. Erişim tarihi: 12 Nisan.
  • Brody, A.L., Bugusu, B., Han, J.H., Sand, C.K.,Mchugh, T.H., 2008. packaging solutions. Journal of Food Science 73(8): 107-116. Innovative food
  • Anonymus, 2011.http://www.isobelgesiizmir.com/ Gida-Ambalajlari-ve-Nanoteknoloji-52-t.html. Erişim Tarihi: 12 Nisan 2015.
  • Var, I., Sağlam, S., 2015. Gıda endüstrisinde nanoteknoloji uygulamaları. Gıda 40 (2): 101-108.
  • Dursun, S., Erkan, N., Yeşiltaş, M., 2010. Doğal biyopolimer bazlı nanokompozit filmler ve su ürünlerindeki uygulamaları. Journal of Fisheries Sciences4(1): 50-77.
  • Wang, S. F., Shen L., Tong Y, J., Chen, L., Phang, I.Y., chitosan/montmorillonite preparation Degradation and Stability 90.123-131. Biopolymer
  • nanocomposites, and
  • characterization. Polymer
  • Çabuk, M., Yavuz, M., Hlavac, J., 2011. Biyobozunur kitosan/benzaldehit nanokompozitinin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 27(3): 247-251.
  • anti-kanserojen modifikasyonu ve hazırlanması. Erciyes
  • Akbari, Z., Ghomashchi, T., Moghadam, S., 2007. Improvement in food packaging industry with biobased nanocomposites. International Journal of Food Engineering 3(4): 1-24.
  • Doyle, M.E., 2006. Nanotechnology: a brief literature review. Food Research Institute Briefings http://fri.wisc.edu/briefs/FRIBrief_Nanotech_Lit_Re v.pdf. Erişim Tarihi: 12 Nisan 2015
  • Sozer, N., Kokini, J.L., 2009. Nanotechnology and its applications in the food sector. Trends in Biotechnology 27(2): 82–89.
  • Anonymous, 2010. Science for a better life. http://www.research.bayer.com. Erişim Tarihi: 05 Nisan 2015.

Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler

Year 2016, Volume: 14 Issue: 2, 180 - 188, 01.06.2016

Abstract

Gıdaların besleyici özelliklerini kaybetmeden, taze olarak tüketilmesinde, muhafaza amaçlı kullanılan ambalaj seçimi önem taşımaktadır. Kullanılan ambalajın fonksiyonlarının iyi olmasının yanında ambalajın üretiminde kullanılan hammaddeler de çevre kirliliğine neden olmayarak doğada çözünebilmelidir. Biyobozunur ambalaj üretiminde kullanılan biyoplastikler, yenilebilir karbon kaynaklarından ya da biyolojik kökenli polimerlerden elde edilmekte ve uygun şartlar sağlanarak tekrar CO2, su ve biyokütleye parçalanabilmektedir. Tüketicinin gıdanın durumu hakkında bilinçlendirilmesi akıllı ambalaj teknolojisi ile gerçekleşmekte ve aktif ambalajlar ile ürünün özelliklerinin ve raf ömrünün arttırılması çalışılmaktadır. Ayrıca ambalajlama sektöründeki bu yeni gelişmeler 100 nm’den daha küçük boyutlarda gerçekleştirilen nanoteknolojiyle de uygulanabilmektedir. Bu derlemede, gıda ambalajlarında yeni gelişmeler kapsamında biyobozunur ambalaj, aktif ambalaj, akıllı ambalaj ve nanoteknoloji konuları incelenmiştir

References

  • Şahin, O.I., Bayizit, A.A., 2008. Nanokompozit filmlerin gıda sanayi uygulamaları. Türkiye 10. Gıda Kongresi, 21-23 Mayıs, Erzurum.
  • Sürengil, G., Kılınç, B., 2011. Gıda ambalaj sektöründe nanoteknolojik uygulamalar ve su ürünleri açısından önemi. Journal of Fisheries Sciences 5(4): 317-325.
  • Alp, B., Ş. Demir, S. Mayda, S. Cesur, 2010. Polikaprolakton Temelli Biyobozunur Ambalaj Üretimi, UKMK-9, 9. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 22-25 Haziran, Ankara.
  • Kokangül, G., Fenercioğlu, H., 2012. Gıda endüstrisinde akıllı ambalaj kullanımı. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 7(2): 31-43. [5] Kocaman, N.
  • Sarımehmetoğlu, B., 2010.
  • Gıdalarda akıllı ambalaj kullanımı. Veteriner Hekim
  • Derneği Dergisi 81(2): 67-72.
  • Özdemir, N., Erkmen, J., 2013. Yenilebilir biyoplastik üretiminde alglerin kullanımı. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 38(8): 89-104.
  • Siracusa, V., Rocculi, P., Romani S., Rosa M.D., 2008. Biodegradable polymers for food packaging: a review, Trends in Food Science & Technology 19: 634-643.
  • Doğaroğlu, Z.G., Arıkan E.B., 2014. Kompostlanabilir Biyoplastiğin buğday bitkisindeki tohum antioksidatif enzimlere etkisi. Akademik Platform 831-837. klorofil içeriğine ve
  • Arıkan, A., 2009. Biyoplastikler. Ambalaj Bülteni Ocak/Şubat: 26-32.
  • Xie F., Yu L., Hongshen L., Chen L., 2006. Starch Modification Using Reactive Extrusion. In: Starch. Melbourne, Australia, 131-139 p.
  • Çelebi, H., Dehmen, S., 2013. Nişasta ve polikaprolakton nanokompozitlerin biyobozunur hazırlanması ve etkisi. Yedinci Ulusal Kimya
  • Liu, L., 2006. Innovative Packaging, San Jose State University,February, 1- 13 p. for Biodegradable
  • Yılmaz, B., Beyatlı, Y., 2003. Biyoplastik: Poli-β- Hidroksibütirat (PHB). Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi 1(9): 1-33.
  • Mahalik, N.P., Nambiar, A.N., 2010. Trends in food packaging and manufacturing systems and technology, Trends in Food Science & Technology 21(3): 117-128.
  • Ova, G., Kaftan, A., 2011. Antimikrobiyal ambalajlama. http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=38. Erişim tarihi: 12 Nisan 2015.
  • Gemili, S., Altınkaya, S.A., Yemenicioğlu A., 2006. Gıda paketleme uygulamaları için antimikrobiyal enzim ilave edilmiş polimerik filmlerin hazırlanması ve karakterize edilmesi. Yedinci Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 5-8 Eylül, Eskişehir.
  • Anonymus, 2015. http://www.plastik
  • ambalaj.com/en/plastic-packaging-article/887-aktif
  • ambalajlama-teknolojisi-ve-akll-ambalajlar. Erişim
  • tarihi: 12 Nisan 2015.
  • Kaba, N., Duyar H.A., 2008. Antimikrobiyal paketleme. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi 25(2): 181-185.
  • Danielli, D., Gontard, D., Spyropoulos, D., Beuken, E.Z., Tobback, P., 2008. Active and intelligent food packaging: legal aspects and safety concerns. Trends in Food Science & Technology 19: 103-112 p.
  • Gök, V., Batu, A., Telli, R., 2006. Akıllı paketleme teknolojisi. Türkiye 9.Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs, Bolu.
  • Schilthuizen, S.F., 1999. Communication with your packaging: possibilities for intelligent functions and identification methods in packaging. Packaging Technology and Science 12: 225-228.
  • Anonymous, 2010. akillietiket.html. Erişim tarihi: 12 Nisan 2015.
  • Gök, V., 2007. Gıda paketleme sanayinde akıllı paketleme teknolojisi. Gıda Teknolojileri Dergisi 1: 45-58.
  • Kress-Rogers, E., 2001. Instrumentation for food quality assurance. In Instrumentation and Sensors for the Food Industry, Edited by E. Kress-Rogers and C.J.B. Brimelow, 2nd ed., Cambridge, UK, p.581-669.
  • Erol- Demirbilek, M., 2015. Tarımda ve gıdada nanoteknoloji. Dergisi 15: 46-53.
  • Smolander, M., Hurme, E., Latva-Kala, K., Luoma, T., Alakomi, H.L. and Ahvenainen, R. 2002. Myoglobin-based indicators for the evaluation of freshness of unmarinated broiler cuts. Innovative Food Science and Emerging Technologies 3: 279- 288.
  • Purma, Ç., Serdaroğlu M., 2006 Akıllı ambalajlama sistemlerinin gıda sanayinde kullanımı. Türkiye 9. Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs, Bolu.
  • Özçandır, S., Yetim, H., 2010. Akıllı ambalajlama teknolojisi Teknolojileri Elektronik Dergisi 5(1): 1-11.
  • izlenebilirlik. Gıda
  • Riva, M., Piergiovanni, L., Schiraldi, A., 2001. Performances of time temperature indicators in the study of temparature exposure of packaged fresh foods. Packaging Technology and Science 14(1): 1–9.
  • Kruijfy, N.D., Beesty M.V., Rijky, R., Sipiläinen- Malm, T., Losada, P.P., Meulenaer, B.D., 2002. Active and intelligent packaging: applications and regulatory Contaminants 19(1): 144-162. Food Additives and
  • Shu, H.C., Hakanson, H., Mattiasson, B., 1993. D- lactic acid in pork as a freshness indicator monitored by immobilized D-lactate dehydrogenase using sequential injection analysis. Analytica Chimica Acta 283: 727–737.
  • Smolander, M., 2003, The use of freshness indicators in packaging. In Novel Food Packaging Techniques, Edited by Ahvenainen, R., Woodhead Publishing Limited, Cambrige, pp. 127-143.
  • Han, Y.H., Ho, C.H.L., Rodrigues, E.T., 2005. Intelligent packaging. In Innovations in Food Packaging. Edited by Han, J.H., Elsevier Academic Press, London, pp. 138-153.
  • Kerry, J.P., Hogan, S.A., O’Grady M.N., 2006. Past, current and potential utilisation of active and intelligent packaging systems for meat and muscle- based products: a review. Meat Science 74: 113- 130.
  • Angeles, R., 2005. RFID technologies: supply- chain applications and implementation issues. Information Systems Management 22(1): 51–65.
  • Kavas, A., 2007. Radyo frekans tanımlama sistemleri. Elektrik Mühendisliği 430: 74-80.
  • Kelepouris, T., Pramatari, K., Doukidis, G., 2007.RFID-enabled traceability in the food supply chain. Industrial Management & Data Systems 107(2): 183–200.
  • Yılmazer, F., Altay, F., 2014. Gıda ambalajlarında nanoteknolojik materyalleri. Gıda 39(6): 371-378. ve faz eğişim
  • Ayyıldız, S.S., 2015 Ambalaj ve nanoteknoloji. http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=1270. Erişim tarihi: 12 Nisan.
  • Brody, A.L., Bugusu, B., Han, J.H., Sand, C.K.,Mchugh, T.H., 2008. packaging solutions. Journal of Food Science 73(8): 107-116. Innovative food
  • Anonymus, 2011.http://www.isobelgesiizmir.com/ Gida-Ambalajlari-ve-Nanoteknoloji-52-t.html. Erişim Tarihi: 12 Nisan 2015.
  • Var, I., Sağlam, S., 2015. Gıda endüstrisinde nanoteknoloji uygulamaları. Gıda 40 (2): 101-108.
  • Dursun, S., Erkan, N., Yeşiltaş, M., 2010. Doğal biyopolimer bazlı nanokompozit filmler ve su ürünlerindeki uygulamaları. Journal of Fisheries Sciences4(1): 50-77.
  • Wang, S. F., Shen L., Tong Y, J., Chen, L., Phang, I.Y., chitosan/montmorillonite preparation Degradation and Stability 90.123-131. Biopolymer
  • nanocomposites, and
  • characterization. Polymer
  • Çabuk, M., Yavuz, M., Hlavac, J., 2011. Biyobozunur kitosan/benzaldehit nanokompozitinin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 27(3): 247-251.
  • anti-kanserojen modifikasyonu ve hazırlanması. Erciyes
  • Akbari, Z., Ghomashchi, T., Moghadam, S., 2007. Improvement in food packaging industry with biobased nanocomposites. International Journal of Food Engineering 3(4): 1-24.
  • Doyle, M.E., 2006. Nanotechnology: a brief literature review. Food Research Institute Briefings http://fri.wisc.edu/briefs/FRIBrief_Nanotech_Lit_Re v.pdf. Erişim Tarihi: 12 Nisan 2015
  • Sozer, N., Kokini, J.L., 2009. Nanotechnology and its applications in the food sector. Trends in Biotechnology 27(2): 82–89.
  • Anonymous, 2010. Science for a better life. http://www.research.bayer.com. Erişim Tarihi: 05 Nisan 2015.
There are 58 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

İlyas Çelik This is me

Gözde Tümer This is me

Publication Date June 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 14 Issue: 2

Cite

APA Çelik, İ., & Tümer, G. (2016). Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler. Akademik Gıda, 14(2), 180-188.
AMA Çelik İ, Tümer G. Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler. Akademik Gıda. June 2016;14(2):180-188.
Chicago Çelik, İlyas, and Gözde Tümer. “Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler”. Akademik Gıda 14, no. 2 (June 2016): 180-88.
EndNote Çelik İ, Tümer G (June 1, 2016) Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler. Akademik Gıda 14 2 180–188.
IEEE İ. Çelik and G. Tümer, “Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler”, Akademik Gıda, vol. 14, no. 2, pp. 180–188, 2016.
ISNAD Çelik, İlyas - Tümer, Gözde. “Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler”. Akademik Gıda 14/2 (June 2016), 180-188.
JAMA Çelik İ, Tümer G. Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler. Akademik Gıda. 2016;14:180–188.
MLA Çelik, İlyas and Gözde Tümer. “Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler”. Akademik Gıda, vol. 14, no. 2, 2016, pp. 180-8.
Vancouver Çelik İ, Tümer G. Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler. Akademik Gıda. 2016;14(2):180-8.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).