BibTex RIS Cite

Effect of Risk Factors of Foods on Purchase Frequency of Public Employees

Year 2010, Volume: 8 Issue: 4, 35 - 40, 01.08.2010

Abstract

Colorants and thickeners could be added to foods or some alterations are made in genetic sequence of foods either to improve their appearance and quality or to prolong their shelf life. The inadequacy of storing and sanitation conditions brings about some illnesses caused by microbiological contamination. Consumers are unable to know the quality of a food product that they intend to purchase. They may not be aware of the possibility of any microbial contamination during the period from production to sale. The aim of this research is to determine consumers’ level of knowledge on the potential risks in foods they purchase and their degree of feeling safety about such foods. Two hundered fifty volunteer public employees living in Konya city centre were randomly selected. The participants were generally aware of the harms of the food risk factors, and they were not well aware of the harms of the natural toxins that can only be present in foods 68.8 % . Although food irradiation is not harmful, participants who consider it as harmful were majority 73.2 % . In addition, 73.6 % of the participants reported that they decreased the consumption of some foods in the last five years since they considered them unsafe. It was found that among the unsafe foods fast foods are perceived by participants the most unsafe foods most 46.0 % while mushrooms the least 10.0 %

References

  • [1] Freese, E., Romero-Abal, M.E., Solomons, N.W., Gross, R., 1998. The microbiological safety of typcial guatemalan foods from street vendors, lowincome homes and hotels. International Journal of Food Sciences and Nutrition 49(1): 27-38.
  • [2] Altekruse, S., Yang, F., Samantha., T., Babagaleh, B., Angulo, F.J., 1999. A multi-state survey of consumer food-handling and food-consumption practices. American Journal of Preventive Medicine 16(3): 216-221.
  • [3] Kuttschreuter, M., 2006. Psychological determinants of reactions to food risk messages. Risk Analysis 26(4): 1045-1057.
  • [4] Çağlar, F., 2002. 4077 Sayılı Kanunla Ortaya Çıkan Tüketicinin Hak Arama Yolları. Uzmanlık Tezi. T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Yayın No:97, Ankara.
  • [5] Tortop, N., 1994. Tüketicilerle ilişkiler, uluslararası kurallar ve uygulamalar. Amme İdaresi Dergisi 27(2): 55-62.
  • [6] Günuğur, H., Köksal, M., 1997. Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de Tüketicinin Korunması Mevzuatı (I. Bölüm). Asomedya, Ocak, 25-42.
  • [7] Anonim, 2001. Tüketici Kültürü Ansiklopedisi. Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı Yayını, İstanbul.
  • [8] Binkley, M., Ghiselli, R., 2005. Food safety issues and training methods for ready-to-eat foods in grocery industry. Journal of Environmental Health 68(3): 27-31.
  • [9] Talas, C., Özçelik, Ö., 2006. Kadınların Besin Güvenliği ile İlgili Davranışlarının Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış). Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ev Ekonomisi (Beslenme Bilimleri) Yüksekokulu, Ankara.
  • [10] Özmetin, S., 2006. Gıda Tüketim Alışkanlıklarındaki Değişim Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Sakarya.
  • [11] Türk İncel, E., Yurttagül, M., 2005. Yetişkin Tüketicilerin Besin Güvenliği Konusunda Bilgi ve Davranışları. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış). Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • [12] Sipahi, B., Yurtkoru, E.S., Çinko, M., 2008. Sosyal Bilimlerde SPSS’le Veri Analizi. Beta Yayını, İstanbul.
  • [13] Baysal, A., 1990. Beslenme. 5. Baskı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları A/61, Ankara.
  • [14] Cerit, G., Canpolat, N., Babaoğul, M., 2001. Tüketicilerin gıda güvenliği ile ilgili tutum ve davranışları. Ev Ekonomisi Dergisi 7(8): 30-39.
  • [15] Bruhn, C.M., Schutz, H.G., 1999. Consumer food safety knowledge and practices. Journal of Food Safety 19: 73-87.
  • [16] Unusan, N., 2007. Consumer food safety knowledge and practices in the home in Turkey. Food Control 18: 45-51.

Gıdaların Risk Faktörlerinin Kamu Çalışanlarının Satın Alma Sıklıkları Üzerine Etkisi

Year 2010, Volume: 8 Issue: 4, 35 - 40, 01.08.2010

Abstract

Son zamanlarda gıdaların görünüşlerini güzelleştirmek, kalitelerini ve raf ömürlerini artırmak amacıyla hormonlar, renklendiriciler ve kıvam vericiler ilave edilmekte, genlerinde değişiklikler yapılmaktadır. Ayrıca bu ek işlemler nedeniyle ürünün üretiminden satışına kadar uzayan sürede depolama ve sanitasyon koşullarının yetersizliği de mikrobiyolojik bulaşmayla oluşan hastalıkları beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla tüketiciler satın alma öncesi veya satın alma sonrası, satın aldıkları ürünün kalitesini bilememekte, ürünün üretiminden satışına kadar geçen evrelerde mikroorganizmalarla bulaşıp bulaşmadığından haberdar olamamaktadırlar. Bu nedenle bu araştırmanın amacı tüketicilerin satın aldıkları gıdalarda olabilecek riskler hakkındaki bilgi düzeylerini ve bu tür ürünlere güven duyma derecelerini incelemektir. Araştırmaya Konya il merkezinde yaşayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü kamu çalışanı 250 birey, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle tarafsız olarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamına alınan bireylerin genelde gıdalara yönelik risk faktörlerinin zararlarının farkında oldukları; sadece gıdalarda bulunabilecek doğal toksinlerin zararının yeterince farkında olmadıkları %68.8 , gıdaları ışınlayarak saklama yöntemini ise sağlığa zararlı olmadığı halde zararlı bulanların çoğunlukta %73.2 olduğu saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların %73.6’sı bazı gıdaları son beş yılda güvenli bulmadıklarından dolayı tüketimini azalttıklarını bildirmiştir. Güvenli bulmadıkları ürün türleri ise en çok fast-food %46.0 , en az mantar %10.0 bulunmuştur

References

  • [1] Freese, E., Romero-Abal, M.E., Solomons, N.W., Gross, R., 1998. The microbiological safety of typcial guatemalan foods from street vendors, lowincome homes and hotels. International Journal of Food Sciences and Nutrition 49(1): 27-38.
  • [2] Altekruse, S., Yang, F., Samantha., T., Babagaleh, B., Angulo, F.J., 1999. A multi-state survey of consumer food-handling and food-consumption practices. American Journal of Preventive Medicine 16(3): 216-221.
  • [3] Kuttschreuter, M., 2006. Psychological determinants of reactions to food risk messages. Risk Analysis 26(4): 1045-1057.
  • [4] Çağlar, F., 2002. 4077 Sayılı Kanunla Ortaya Çıkan Tüketicinin Hak Arama Yolları. Uzmanlık Tezi. T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Yayın No:97, Ankara.
  • [5] Tortop, N., 1994. Tüketicilerle ilişkiler, uluslararası kurallar ve uygulamalar. Amme İdaresi Dergisi 27(2): 55-62.
  • [6] Günuğur, H., Köksal, M., 1997. Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de Tüketicinin Korunması Mevzuatı (I. Bölüm). Asomedya, Ocak, 25-42.
  • [7] Anonim, 2001. Tüketici Kültürü Ansiklopedisi. Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı Yayını, İstanbul.
  • [8] Binkley, M., Ghiselli, R., 2005. Food safety issues and training methods for ready-to-eat foods in grocery industry. Journal of Environmental Health 68(3): 27-31.
  • [9] Talas, C., Özçelik, Ö., 2006. Kadınların Besin Güvenliği ile İlgili Davranışlarının Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış). Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ev Ekonomisi (Beslenme Bilimleri) Yüksekokulu, Ankara.
  • [10] Özmetin, S., 2006. Gıda Tüketim Alışkanlıklarındaki Değişim Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Sakarya.
  • [11] Türk İncel, E., Yurttagül, M., 2005. Yetişkin Tüketicilerin Besin Güvenliği Konusunda Bilgi ve Davranışları. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış). Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • [12] Sipahi, B., Yurtkoru, E.S., Çinko, M., 2008. Sosyal Bilimlerde SPSS’le Veri Analizi. Beta Yayını, İstanbul.
  • [13] Baysal, A., 1990. Beslenme. 5. Baskı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları A/61, Ankara.
  • [14] Cerit, G., Canpolat, N., Babaoğul, M., 2001. Tüketicilerin gıda güvenliği ile ilgili tutum ve davranışları. Ev Ekonomisi Dergisi 7(8): 30-39.
  • [15] Bruhn, C.M., Schutz, H.G., 1999. Consumer food safety knowledge and practices. Journal of Food Safety 19: 73-87.
  • [16] Unusan, N., 2007. Consumer food safety knowledge and practices in the home in Turkey. Food Control 18: 45-51.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Seher Ersoy-quadır This is me

Didem Önay This is me

Mehmet Akman

Publication Date August 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 8 Issue: 4

Cite

APA Ersoy-quadır, S., Önay, D., & Akman, M. (2010). Gıdaların Risk Faktörlerinin Kamu Çalışanlarının Satın Alma Sıklıkları Üzerine Etkisi. Akademik Gıda, 8(4), 35-40.
AMA Ersoy-quadır S, Önay D, Akman M. Gıdaların Risk Faktörlerinin Kamu Çalışanlarının Satın Alma Sıklıkları Üzerine Etkisi. Akademik Gıda. August 2010;8(4):35-40.
Chicago Ersoy-quadır, Seher, Didem Önay, and Mehmet Akman. “Gıdaların Risk Faktörlerinin Kamu Çalışanlarının Satın Alma Sıklıkları Üzerine Etkisi”. Akademik Gıda 8, no. 4 (August 2010): 35-40.
EndNote Ersoy-quadır S, Önay D, Akman M (August 1, 2010) Gıdaların Risk Faktörlerinin Kamu Çalışanlarının Satın Alma Sıklıkları Üzerine Etkisi. Akademik Gıda 8 4 35–40.
IEEE S. Ersoy-quadır, D. Önay, and M. Akman, “Gıdaların Risk Faktörlerinin Kamu Çalışanlarının Satın Alma Sıklıkları Üzerine Etkisi”, Akademik Gıda, vol. 8, no. 4, pp. 35–40, 2010.
ISNAD Ersoy-quadır, Seher et al. “Gıdaların Risk Faktörlerinin Kamu Çalışanlarının Satın Alma Sıklıkları Üzerine Etkisi”. Akademik Gıda 8/4 (August 2010), 35-40.
JAMA Ersoy-quadır S, Önay D, Akman M. Gıdaların Risk Faktörlerinin Kamu Çalışanlarının Satın Alma Sıklıkları Üzerine Etkisi. Akademik Gıda. 2010;8:35–40.
MLA Ersoy-quadır, Seher et al. “Gıdaların Risk Faktörlerinin Kamu Çalışanlarının Satın Alma Sıklıkları Üzerine Etkisi”. Akademik Gıda, vol. 8, no. 4, 2010, pp. 35-40.
Vancouver Ersoy-quadır S, Önay D, Akman M. Gıdaların Risk Faktörlerinin Kamu Çalışanlarının Satın Alma Sıklıkları Üzerine Etkisi. Akademik Gıda. 2010;8(4):35-40.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).