Colorants and thickeners could be added to foods or some alterations are made in genetic sequence of foods either to improve their appearance and quality or to prolong their shelf life. The inadequacy of storing and sanitation conditions brings about some illnesses caused by microbiological contamination. Consumers are unable to know the quality of a food product that they intend to purchase. They may not be aware of the possibility of any microbial contamination during the period from production to sale. The aim of this research is to determine consumers’ level of knowledge on the potential risks in foods they purchase and their degree of feeling safety about such foods. Two hundered fifty volunteer public employees living in Konya city centre were randomly selected. The participants were generally aware of the harms of the food risk factors, and they were not well aware of the harms of the natural toxins that can only be present in foods 68.8 % . Although food irradiation is not harmful, participants who consider it as harmful were majority 73.2 % . In addition, 73.6 % of the participants reported that they decreased the consumption of some foods in the last five years since they considered them unsafe. It was found that among the unsafe foods fast foods are perceived by participants the most unsafe foods most 46.0 % while mushrooms the least 10.0 %
Son zamanlarda gıdaların görünüşlerini güzelleştirmek, kalitelerini ve raf ömürlerini artırmak amacıyla hormonlar, renklendiriciler ve kıvam vericiler ilave edilmekte, genlerinde değişiklikler yapılmaktadır. Ayrıca bu ek işlemler nedeniyle ürünün üretiminden satışına kadar uzayan sürede depolama ve sanitasyon koşullarının yetersizliği de mikrobiyolojik bulaşmayla oluşan hastalıkları beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla tüketiciler satın alma öncesi veya satın alma sonrası, satın aldıkları ürünün kalitesini bilememekte, ürünün üretiminden satışına kadar geçen evrelerde mikroorganizmalarla bulaşıp bulaşmadığından haberdar olamamaktadırlar. Bu nedenle bu araştırmanın amacı tüketicilerin satın aldıkları gıdalarda olabilecek riskler hakkındaki bilgi düzeylerini ve bu tür ürünlere güven duyma derecelerini incelemektir. Araştırmaya Konya il merkezinde yaşayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü kamu çalışanı 250 birey, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle tarafsız olarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamına alınan bireylerin genelde gıdalara yönelik risk faktörlerinin zararlarının farkında oldukları; sadece gıdalarda bulunabilecek doğal toksinlerin zararının yeterince farkında olmadıkları %68.8 , gıdaları ışınlayarak saklama yöntemini ise sağlığa zararlı olmadığı halde zararlı bulanların çoğunlukta %73.2 olduğu saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların %73.6’sı bazı gıdaları son beş yılda güvenli bulmadıklarından dolayı tüketimini azalttıklarını bildirmiştir. Güvenli bulmadıkları ürün türleri ise en çok fast-food %46.0 , en az mantar %10.0 bulunmuştur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 8 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).