Food packaging, crucial for protecting foods from various environmental impacts, is commonly produced from petroleum and its derivatives. However, the slow decomposition of plastics in nature leads to environmental pollution. One of the alternatives presented as a solution to this problem is biodegradable packaging materials. In this context, edible films stand out as a new packaging material with various non-toxic and environmentally degradable features. Edible films offer an eco-friendly option with properties like oxygen and moisture barriers. Recently, the production of pouches derived from these edible films has gained popularity. Edible pouches are designed as an alternative to the environmental pollution caused by disposable materials arising from practical usage demands. These pouches stand out as packaging with controlled release properties and their ability to dissolve in water, aiding in preserving the enclosed foods. This review examines edible films' purpose, characteristics, and applications, focusing on the use and functions of pouches derived from edible films. Additionally, the review discusses the experimentation of these pouches in various products, production purposes, methods, manufacturers, and the legal regulations associated with them.
Gıdaların farklı çevresel etkilerden korunması için büyük önem taşıyan gıda ambalajları genellikle petrol ve türevlerinden üretilmektedir. Ancak, plastiklerin doğada zor bozunması çevre kirliliğine yol açmaktadır. Bu soruna çözüm olarak, gösterilen alternatiflerden biri biyo-bozunur ambalaj materyalleridir. Bu bağlamda, yenilebilir filmler çeşitli özellikleriyle dikkat çeken, toksik olmayan ve doğada bozunabilen yeni bir ambalaj malzemesi olarak öne çıkmaktadır. Yenilebilir filmler, oksijen ve nem bariyeri gibi özelliklere sahip olmalarının yanı sıra çevre dostu bir seçenek sunmaktadır. Son zamanlarda, bu yenilebilir filmlerden türetilen keselerin üretimi de popülerlik kazanmıştır. Yenilebilir keseler, pratik kullanım talepleri doğrultusunda ortaya çıkan tek kullanımlık materyallerin neden olduğu çevre kirliliğine alternatif olarak tasarlanmıştır. Bu keseler, suda çözünme özelliğine sahip olmalarının yanı sıra içerdikleri gıdaların korunmasına yardımcı olan, kontrollü salınım özelliğine sahip ambalajlar olarak öne çıkmaktadır. Bu derlemede, yenilebilir filmlerin ortaya çıkış amacı, özellikleri, yenilebilir filmlerden elde edilen keselerin kullanım amaçları ve işlevleri irdelenmiştir. Bu konuların yanı sıra, bu keselerin hangi ürünlerde denendiği, üretim amaçları, üretim yöntemleri, üreticileri ve bunlara ilişkin yasal düzenlemeler ele alınmıştır.
Biyobozunur ambalaj Yenilebilir film Yenilebilir kese Gıda ambalajı Endüstriyel uygulamalar
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review Papers |
Authors | |
Publication Date | September 4, 2024 |
Submission Date | January 22, 2024 |
Acceptance Date | July 20, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 22 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).