Bu araştırmanın amacı, iki farklı gaz (O2 ve Ar) ve bunların karışımının farklı sürelerde örnek yüzeyine uygulanmasıyla gerçekleştirilen soğuk plazma işleminin, kaymağın fizikokimyasal ve mikrobiyal parametrelerine etkilerinin 10 günlük depolama süresince değişiminin incelenmedir. Soğuk plazma uygulaması, kaymak örneklerinin pH, aw, L*, b* değerlerini azaltırken, a* ve TBA değerlerini arttırmıştır. Örneklerin pH değerleri 6.67-4.68 arasında, aw değerleri ise 0.903-0.803 arasında değişmiştir. TBA için en fazla değişim 0,479 mg malonaldehit/kg ile K2 örneğinde olmuştur. Tüm örneklerin L* değerleri 99.79-93.82, a* değerleri 1.82-1.22 ve b* değerleri 6.22-4.74 aralığında belirlenmiştir. Toplam aerobik mezofil bakteri sayısı (TMAB), toplam aerobik psikrofil bakteri sayısı, proteolitik bakteri sayısı, toplam maya-küf sayısı, koliform grubu bakteri sayısı, Staphylococcus aureus sayısı ve üzerinde uygulamalar arasında en fazla azalmaya gaz karışımı uygulaması neden olmuştur. Kontrol örneğine göre 10 günlük depolama sonunda, TMAB 2.41, toplam maya-küf 3.64, koliform grubu bakteri 4.23 ve S.aureus 4.72 log kob/g azalmıştır. Sonuçlar, soğuk plazma uygulamasının, kaymağın fizikokimyasal özelliklerinde önemli bir değişime neden olmadığı ancak mikrobiyal yükü azalttığını göstermiştir.
The aim of this study was to determine the effect of cold plasma treatment, which was applied by using two different gases (O2 and Ar) and their mixtures onto sample surfaces for different intervals, on the physicochemical and microbial parameters of clotted cream during storage for up to 10 days. Cold plasma treatment caused a decrease in pH, aw, L*, and b* values of clotted cream samples and an increase in their a* and TBA values. The pH values of samples ranged from 4.68 to 6.67, and the range for aw values was between 0.903 and 0.803. For TBA, the highest change was observed in the K2 sample with 0.479 mg malondialdehyde/kg. The color L* values of all samples were between 99.79 and 93.82, a* values between 1.82 and 1.22, and b* values between 6.22 and 4.74. Among the treatments, the treatment of O2-Ar gas mixture (50-50%) resulted in the highest decrease in the total counts of aerobic mesophilic bacteria (TMAB), total aerobic psychrophilic bacteria, proteolytic bacteria, yeast-molds, coliform group bacteria, and Staphylococcus aureus. Compared to the control sample, at the end of 10 days of storage, a decrease of 2.41 for TMAB, 3.64 for total yeast-mold, 4.23 for coliform group bacteria, and 4.72 log cfu/g for S. aureus was achieved. Results indicated that the cold plasma treatment did not cause significant changes in the physicochemical values of clotted cream samples but reduced their microbial load.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | December 18, 2024 |
Submission Date | December 8, 2023 |
Acceptance Date | November 19, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 22 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).