Loss or inefficient use of trained human resources can be as costly as obtaining new human resources for organizations. Consequently, the concepts of perceived organizational support, organizational identification, and organizational climate are important in terms of retaining and utilizing human resources efficiently. The purpose of this study is to examine the mediating role of organizational climate in the effect of perceived organizational support on organizational identification through social service workers. The sample consists of 528 employees working in organizations affiliated with Samsun Provincial Directorate of Family and Social Policies. The data was analyzed with exploratory factor analysis (EFA), construct validity of the scales was tested with confirmatory factor analysis (CFA), and positive goodness-of-fit results were obtained. According to the measurement model, structural equation model (SEM) was used to analyze the relationships. Correlation analysis was carried out to examine the relationships between the main and the sub-dimensions. Results indicate that perceived organizational support has a positive and significant effect on organizational identification by 36.2%, organizational support on organizational climate by 59%, and organizational climate on organizational identification by 38.1%. It was concluded that the level of organizational identification increases as perceived organizational support increases among social service workers. The mediation effect was analyzed with the bootstrap test based on calculating the value of the indirect effect as suggested by Darlington and Hayes (2017) and making inferences accordingly. The results of the analysis indicate that organizational climate plays a mediating role in the effect of perceived organizational support on organizational identification.
Organizasyonlar için hem insan kaynağı temini hem de yetişmiş insan kaynağının kaybı veya verimsiz kullanımı maliyet arz etmektedir. Dolayısıyla örgütsel destek algısı, örgütsel özdeşleşme ve örgüt iklimi kavramları insan kaynağının elde tutulması ve verimli kullanımı açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı, örgütsel destek algısının örgütsel özdeşleşmeye etkisinde örgüt ikliminin aracı rolünü belirlemektir. Çalışmanın örneklemi Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlarda görev yapan 528 personelden oluşmaktadır. Çalışma neticesinde ulaşılan veriler ile açıklayıcı faktör analizi (AFA) ve araştırmada kullanılan ölçeklerin yapı geçerliliği için doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulanmış, uyum iyilikleri olumlu sonuç vermiştir. Ölçüm modeline göre, ilişkilerin belirlenmesi için yapısal eşitlik modeli (YEM) uygulanmış, uygulama sonucu elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmada ana boyut, alt boyut ilişkilerinin tespiti amacıyla korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; örgütsel destek algısı boyutu örgütsel özdeşleşme üzerinde pozitif yönde %36,2 oranında anlamlı etkilidir. Örgütsel destek algısı boyutu örgüt iklimi üzerinde pozitif yönde %59 oranında anlamlı etkilidir. Örgüt iklimi boyutu örgütsel özdeşleşme üzerinde pozitif yönde %38,1 oranında anlamlı etkilidir. Araştırmada sosyal hizmetler alanında görev alan çalışanlarda örgütsel destek algısı arttıkça örgütsel özdeşleşmenin artacağı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada Darlington ve Hayes (2017) tarafından önerilen dolaylı etki değerinin hesaplanması ve hesaplanan değerden çıkarımlar yapılmasına dayanan bootstrap testi ile aracılık etkisi analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, örgüt ikliminin, örgütsel destek algısının örgütsel özdeşleşmeye olan etkisinde aracı bir rol üstlendiği belirlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Tüm Sayı |
Authors | |
Publication Date | August 24, 2024 |
Submission Date | March 8, 2024 |
Acceptance Date | August 21, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.