Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Gözünden Türkiye’de Fen Eğitiminin Sorunları ve Olası Çözüm Yolları
Öz
Son yıllarda teknolojik gelişmeler, bireylerin bilgiye erişimini kolaylaştırmış; ancak bilimsel temele dayanmayan bilgiler bilgi kirliliğine yol açmıştır. Bu durum, doğru bilgiye ulaşma ve bilimsel düşünme becerilerinin geliştirilmesi ihtiyacını artırmıştır. Fen bilimleri eğitimi, bireylerin bilimsel düşünme becerilerini destekleyerek bilim okuryazarlığının ve toplumsal bilinçlenmenin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda fen bilimleri dersi, eğitim sürecinde daha fazla önem verilmesi gereken temel bir alan olarak öne çıkmaktadır. Buna rağmen, Türkiye’de uygulanan ulusal (LGS, Bursluluk Sınavı) ve Türkiye’nin katıldığı uluslararası (PISA, TIMSS) sınavların sonuçları, öğrencilerin fen bilimleri dersinde hedeflenen düzeyde öğrenme sağlayamadığını ve bilgilerin kalıcılığında sorunlar yaşandığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, daha önceden kendileri de öğrenci olan ilerleyen yıllarda da öğretmenlik yapacak olan öğretmen adaylarının fen eğitimindeki sorunlar hakkında neler düşündüklerini ve bu sorunlar ile ilgili çözüm önerilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında açık uçlu soruların yer aldığı yapılandırılmış görüşme formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Nitel araştırma modelinin kullanıldığı bu çalışmada verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye’de bir devlet üniversitesinin fen bilgisi öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 41 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Elde edilen bulgular, fen öğretiminde yaşanan sorunları dört ana tema altında toplamıştır: öğretmen kaynaklı, öğrenci kaynaklı, ders içeriği kaynaklı ve fiziki altyapı kaynaklı sorunlar. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının; öğrencilerin anlayarak öğrenmesi yerine ezbere dayalı öğrenmenin gerçekleşmesi, ders içeriğinde günlük yaşamla ilişkilendirmenin eksikliği ve laboratuvar imkânlarının yetersizliği, öğrenilen bilgilerin uygulamaya geçirilememesi ve çok fazla bilgi içeriğinin olması gibi sorunlardan sıklıkla bahsettikleri gözlenmiştir. Öğretmen adayları, çözüm olarak öğretim yöntemlerinde çeşitliliğin artırılması, laboratuvar desteği sağlanması, teknolojik imkânların artırılması ve hizmet içi eğitimlerin yaygınlaştırılması gibi önerilerde bulunmuşlardır.
Anahtar Kelimeler
Ethical Statement
References
- Abd-El-Khalick, F., Boujaoude, S., Duschl, R., Lederman, N. G., Mamlok-Naaman, R., Hofstein, A., Niaz, M., Treagust, D., & Tuan, H.-L. (2003). Inquiry in science education: International perspectives. Culture and Comparative Studies, 27, 27-50. https://doi.org/10.1002/sce.10118
- Akıncı, B., Uzun, N., & Kışoğlu, M. (2015). The problems experienced by science teachers in their profession and difficulties they are confronted with in science teaching (Fen bilimleri öğretmenlerinin meslekte karşılaştıkları problemler ve fen öğretiminde yaşadıkları zorluklar). International Journal of Human Sciences, 12(1), 1189-1215. doi:10.14687/ijhs.v12i1.3188
- Arslan, M. (2000). Primary education programs of the Republican era and their main features. National Education, (144). Retrieved on March 12, 2025, from https://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/146/aslan.htm.
- Balbağ, M. Z., & Karaer, G. (2016). The opinions of the science teachers towards science teaching problems (Fen bilgisi öğretmenlerinin fen öğretiminde karşılaştıkları sorunlara yönelik öğretmen görüşleri). Journal of Education and Teaching Research, 5(3), 1- 11. ISSN: 2146-9199 Retrieved from: https://arastirmax.com/en/system/files/dergiler/116393/makaleler/5/3/arastirmax-fen-bilgisi- ogretmenlerinin-fen-ogretiminde-karsilastiklari-sorunlara-yonelik-ogretmen-gorusleri.pdf
- Balbağ, M. Z., & Karaer, G. (2018). The problems of primary school teacher faced in the science teaching process (Sınıf öğretmenlerinin fen öğretiminde karşılaştıkları sorunlar). Trakya University Journal of Education Faculty, 8(1), 28-46. https://doi.org/10.24315/trkefd.364015.
- Balbağ, M. Z., Leblebicier, K., Karaer, G., Sarıkahya, E., & Erkan, Ö. (2016). Science education and teaching problems in Turkey (Türkiye’de fen eğitimi ve öğretimi sorunları). Journal of Research in Education and Teaching,5(3), 12-25.
- Banchi, H., & Bell, R. L. (2008). The many levels of inquiry. Science and Children, 45(3), 26-29.
- Bozdoğan, A. E., & Yalçın, N. (2004). The rate of experiments being carried out in science lessons at elementary education and the problems encountered during the physics experiments (İlköğretim fen bilgisi derslerindeki deneylerin yapılma sıklığı ve fizik deneylerinde karşılaşılan sorunlar). Ahi Evran University Kırşehir Faculty of Education Journal, 5(1), 59-70. Retrieved on March 12, 2024, from https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1337537.
Details
Primary Language
English
Subjects
Science Education
Journal Section
Research Article
Authors
Kadriye Kayacan
0000-0003-1531-6991
Türkiye
Publication Date
March 30, 2026
Submission Date
June 27, 2025
Acceptance Date
January 9, 2026
Published in Issue
Year 1970 Volume: 8 Number: 1