Bu çalışmada Afyonkarahisar İl’inde doğal ortamda yetişen alıç meyvelerinden etanol, metanol ve aseton çözgenleri kullanılarak farklı ekstraktlar elde edilmiştir. Bu ekstraktların önceden belirlenmiş olan hedef mikroorganizmalar üzerine antibakteriyel ve antifungal aktiviteleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre en yüksek antibakteriyel aktivite kırmızı alıcın etanol ekstraktında 12.06 mm zon çapı ile Listeria monocytogenes üzerinde tespit edilmiştir. En yüksek antifungal aktivite ise sarı alıcın etanol ekstraktında 17.22 mm zon çapı ile Aspergillus flavus üzerinde tespit edilmiştir. Bunun yanında en düşük minimum inhibitör konsantrasyon (bakteriyel) değeri kırmızı alıcın etanol ekstraktında 46.87 µg/mL ile Listeria monocytogenes üzerinde belirlenmiştir. En düşük minimum inhibitör konsantrasyon (fungal) değeri ise sarı alıcın etanol ekstraktında 35.15 µg/mL ile Aspergillus flavus üzerinde gözlenmiştir. En düşük minimum bakterisidal konsantrasyon değeri 93.75 µg/mL ile kırmızı alıcın etanol ekstraktında Staphylococcus aureus üzerinde tespit edilirken, en düşük fungisidal konsantrasyon değeri 23.44 µg/mL ile sarı alıcın etanol ekstraktında hem Aspergillus flavus, hem de Penicillium notatum üzerinde tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları sarı alıcın ve kırmızı alıcın özellikle etanol ekstraktlarının yüksek antibakteriyel ve antifungal etkilere sahip olduğunu göstermiştir.
In this study, different extracts were obtained from hawthorn fruits growing in the natural environment in Afyonkarahisar Province, using ethanol, methanol, and acetone solvents. The antibacterial and antifungal activities of these extracts on predetermined target microorganisms were examined. According to the data obtained as a result of the study, the highest antibacterial activity was detected on Listeria monocytogenes in the ethanol extract of red hawthorn with a zone diameter of 12.06 mm. The highest antifungal activity was detected in the ethanol extract of yellow hawthorn on Aspergillus flavus with a zone diameter of 17.22 mm. In addition, the lowest minimum inhibitory concentration (bacterial) value was determined on Listeria monocytogenes in the ethanol extract of red hawthorn with 46.87 µg/mL. The lowest minimum inhibitory concentration (fungal) value was observed on Aspergillus flavus in the ethanol extract of yellow hawthorn with 35.15 µg/mL. The lowest minimum bactericidal concentration value was detected on Staphylococcus aureus at 93.75 µg/mL in the ethanol extract of red hawthorn, while the lowest fungicidal concentration value was detected on both Aspergillus flavus and Penicillium notatum at 23.44 µg/mL in the ethanol extract of yellow hawthorn. The study results showed that especially ethanol extracts of yellow and red hawthorn have high antibacterial and antifungal effects.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | June 8, 2024 |
Publication Date | June 27, 2024 |
Submission Date | September 14, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 24 Issue: 3 |