Year 2016, Volume 31 , Issue 2, Pages 42 - 47 2016-12-30

Variations in Potential Nutritive Value, Gas and Methane Production of Local Sainfoin (Onobrychis sativa) Populations
Yerel Korunga (Onobrychis sativa) Popülasyonlarında Potansiyel Besleme Değeri, Gaz ve Metan Üretimi Yönünden Farklılıklar

İsmail Ülger [1] , Mahmut Kaplan [2]


The aim of this study was to compare the nutritive values of hays of local sainfoin (Onobrychis sativa) populations these grown in Sivas, Kayseri and Kahramanmaraş provinces of Turkey. For this purpose, 12 different sainfoin populations harvested from these provinces. Sainfoins harvested at flowering stage and dried then chemical compositions, in vitro gas and methane productions, metabolic energy and digestible organic matter contents were determined. There were significant (P≤0.01) differences between chemical compositions of local sainfoin populations. Crude protein contents varied between 12.73 and 15.90%, crude ash contents varied between 5.95 and 7.63%, dry matter contents between 19.41 and 22.39%, condensed tanin ratios between 2.07 and 4.70%, ADF and NDF contents changed between respectively 32.01-41.79% and 42.57-53.89% and crude fat contents varied between 0.69 and 2.02%. 24 h in vitro gas and methane productions varied between respectively 39.49-52.40 ml and 7.70-10.30 ml. Metabolic energy contents of studied materials changed between 8.31 and 10.19 MJ/kg DM and digestible organic matter contents varied between 60.05 and 72.59%. According to current findings, there were considerable differences between nutrient contents of studied sainfoin populations and it was concluded that the population which harvested from Kayseri Bünyan come into prominence with higher protein and metabolisable energy and lesser ADF and NDF content than the others.

Bu çalışmanın amacı; Sivas, Kayseri ve Kahramanmaraş illerinde tarımı yapılan yerel korunga (Onobrychis sativa) popülâsyonlarına ait otların besleme özellikleri yönünden karşılaştırmaktır. Bu amaçla bu illerde tarımı yapılan 12 korunga popülasyonu çalışmada materyal olarak kullanılmıştır. Bitkiler çiçeklenme döneminde biçilerek kurutulmuş ve kimyasal kompozisyon, in vitro gaz ve metan üretimi ile metabolik enerji ve organik madde sindirim derecesi belirlenmiştir. Korunga popülâsyonlarının kimyasal kompozisyonu yönünden istatistiksel olarak çok önemli (P≤0,01) farklılıklar bulunmuştur. Ham protein oranı %12,73 ile 15,90 arasında, ham kül oranı %5,95 ile 7,63 arasında, kuru madde oranı %19,41 ile 22,39 arasında, kondense tanen oranı %2,07 ile 4,70 arasında, ADF oranı %32,01 ile 41,79 arasında, NDF oranı %42,57 ile 53,89 arasında ve ham yağ oranlarının ise %0,69 ile 2,02 arasında değiştiği belirlenmiştir. 24 saat in vitro gaz ve metan üretimleri sırasıyla 39,49 ile 52,40 ml ve 7,70 ile 10,30 ml arasında, metabolik enerji içerikleri 8,31 ile 10,19 MJ/kg KM arasında ve organik madde sindirim dereceleri ise %60,05 ile 72,59 arasında değişim göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre besin madde içerikleri bakımından popülasyonlar arasında önemli farklılıklar olduğu belirlenmiş ve Kayseri Bünyan’dan alınan korunga popülasyonunun yüksek protein ve metabolik enerji ve düşük ADF ve NDF içeriğine sahip olması ile diğer popülâsyonlardan öne çıktığı belirlenmiştir.

  • Aksu Elmalı, D. ve Kaya, İ. 2006. Farklı biçim zamanlarının korunga (Onobrychis sativa L.) ve fiğin (Vicia sativa L.) besin madde içerikleri üzerine etkisi. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg., 52 (2), 39-45.
  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
  • Assefa, G. ve Ledin, I. 2001. Effect of variety, soil type and fertilizer on the establishment, growth, forage yield, quality and voluntary intake by cattle of oats and vetches cultivated in pure stand and mixtures. Animal Feed Sci. Technol., 92, 95-111.
  • Ball, D.M., Collins, M., Lacefield, G.D., Martin, N.P., Mertens, D.A., Olson, K.E., Putnam, D.H., Undersander, D.J. ve Wolf, M.W. 2001. Understanding Forage Quality. American Farm Bureau Federation Publication, Park Ridge, IL.
  • Barry, T.N. 1987. Secondary compounds of forages. “Alınmıştır: Nutrition of Herbivores. (eds) Hacker, J.B. and Ternouth, J.H., Academic Press, Sydney, Australia”
  • Bozkurt, K.A. 2011. Determination of relative feed value of some legume hays harvested at flowering stage. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 6, 525-530.
  • Caballero, A.R., Goicoechea-Oicoechea, E.L. ve Hernaiz-Ernaiz, P.J. 1995. Forage yields and quality of common vetch and oat sown at varying seeding ratios and seeding rates of vetch. Field Crops Res., 41, 135-140.
  • Canbolat, O. ve Karaman, Ş. 2009. Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 15, 188-195.
  • Gençtan, T. 1998. Agricultural Ecology (Tarımsal Ekoloji). Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Yayınları, Tekirdağ, Türkiye.
  • Goel, G., Makkar, H.P.S. ve Becker, K. 2008. Effect of Sesbania sesban and Carduu spycnocephalus leaves and Fenu greek (Trigonella foenum-graecum L) seeds and their extract on partitioning of nutrients from roughage -and concentrate- based feeds to methane. Anim. Feed. Sci. Technol., 147, 72-89.
  • Kamalak, A., Atalay, A.I., Ozkan, C.O., Kaya, K. ve Tatlıyer, A. 2011. Determination of nutritive value of Trigonella kotschi Fenzl hay harvested at three different maturity stages. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 17, 635–640.
  • Kamalak, A., Canbolat, Ö., Gürbüz, Y., Erol, A. ve Özay, O. 2005a. Effect of maturity stage on chemical composition, in vitro and in situ dry matter degradation of tumbleweed hay (Gundelia tournetortii L.). Small Rum. Res., 58, 149-156.
  • Kamalak, A., Canbolat, Ö., Gürbüz, Y., Ozkan, C.O. ve Kızılşimşek, M. 2005b. Determination of nutritive value of wild mustard (Sinapsis arvensis) harvested at different maturity stages using in situ and in vitro measurements. Asian-Austral. J. Anim. Sci., 18, 1249–1254.
  • Kamalak, A. 2010. Determination of potential nutritive value of Polygonum aviculare hay harvested at three maturity stages. J. Appl. Anim. Sci., 38, 69-71.
  • Kaplan, M., Kamalak, A., Özkan, C.O. ve Atalay, A.I. 2014. Vejetasyon Döneminin Yabani Korunga Otunun Potansiyel Besleme Değerine, Metan Üretimine ve Kondense Tanen İçeriğine Etkisi. Harran Üniv. Vet. Fak. Derg., 3, 1-5.
  • Karabulut, A., Canbolat, Ö., Kalkan, H., Gürbuzol, F., Sucu, E. ve Filya, İ. 2007. Comparison of in vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility and microbial protein production of some legume hays. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 20, 517-522.
  • Kumar, R. ve Singh, M. 1984. Tannins: their adverse role in Ruminant nutrition. Agric. Food Chem., 32, 447-453.
  • Lopez, S., Makkar, H.P.S. ve Soliva, C.R. 2010. Screening plants and plant products for methane inhibitors. “Alınmıştır: In vitro screening of plant resources for extra nutritional attributes in ruminants: Nuclear and related methodologies. (eds) Vercoe, P.E., Makkar, H.P.S. and Schlink, A., London, New York, USA”
  • Makkar, H.P.S., Blummel, M. ve Becker, K. 1995. Formation of complexes between polyvinyl pyrrolidones or polyethylene glycols and their implication in ga sproduction and true digestibility in vitro techniques. Brit. J. Nutr., 73, 897-913.
  • Menke, K.H. ve Steingass, H. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Anim. Res. Dev., 28, 7-55.
  • Tan, M. ve Sancak, C. 2009. Korunga (Onobrychis viciifolia Scop.). “Alınmıştır: Baklagil Yem Bitkileri. (eds) Avcıoğlu, R., Hatipoğlu, R. and Karadağ, Y., T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir, Türkiye, 337–352”
  • Ullrey, D.E. 1997. Hay quality evaluation. Nutrition Advisory Group Handbook Fact Sheet, 1, 1-10.
  • Van Soest, P.J. 1963. The use of detergents in the analysis of fibrous feeds: II. A rapid method for the determination of fiber and lignin. JAOAC, 46, 829-835.
  • Van Soest, P.J. ve Wine, R.H. 1967. The use of detergents in the analysis of fibrous feeds: IV. Determination of plant cell wall constituents. JAOAC, 50, 50-55.
  • Van Soest, P.J. 1994. Nutritional ecology of the ruminant. Cornell University Press, Ithaca, NY, USA.
Journal Section Research Articles
Authors

Author: İsmail Ülger
Institution: Erciyes Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi

Author: Mahmut Kaplan
Institution: Erciyes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Kayseri, Türkiye

Dates

Publication Date : December 30, 2016

Bibtex @ { alinterizbd285031, journal = {Alinteri Journal of Agriculture Science}, issn = {2564-7814}, eissn = {2587-2249}, address = {}, publisher = {Adem Yavuz SÖNMEZ}, year = {2016}, volume = {31}, pages = {42 - 47}, doi = {}, title = {Variations in Potential Nutritive Value, Gas and Methane Production of Local Sainfoin (Onobrychis sativa) Populations}, key = {cite}, author = {Ülger, İsmail and Kaplan, Mahmut} }
APA Ülger, İ , Kaplan, M . (2016). Variations in Potential Nutritive Value, Gas and Methane Production of Local Sainfoin (Onobrychis sativa) Populations. Alinteri Journal of Agriculture Science , 31 (2) , 42-47 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/alinterizbd/issue/24983/285031
MLA Ülger, İ , Kaplan, M . "Variations in Potential Nutritive Value, Gas and Methane Production of Local Sainfoin (Onobrychis sativa) Populations". Alinteri Journal of Agriculture Science 31 (2016 ): 42-47 <https://dergipark.org.tr/en/pub/alinterizbd/issue/24983/285031>
Chicago Ülger, İ , Kaplan, M . "Variations in Potential Nutritive Value, Gas and Methane Production of Local Sainfoin (Onobrychis sativa) Populations". Alinteri Journal of Agriculture Science 31 (2016 ): 42-47
RIS TY - JOUR T1 - Variations in Potential Nutritive Value, Gas and Methane Production of Local Sainfoin (Onobrychis sativa) Populations AU - İsmail Ülger , Mahmut Kaplan Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Alinteri Journal of Agriculture Science JF - Journal JO - JOR SP - 42 EP - 47 VL - 31 IS - 2 SN - 2564-7814-2587-2249 M3 - UR - Y2 - 2016 ER -
EndNote %0 Alınteri Zirai Bilimler Dergisi Variations in Potential Nutritive Value, Gas and Methane Production of Local Sainfoin (Onobrychis sativa) Populations %A İsmail Ülger , Mahmut Kaplan %T Variations in Potential Nutritive Value, Gas and Methane Production of Local Sainfoin (Onobrychis sativa) Populations %D 2016 %J Alinteri Journal of Agriculture Science %P 2564-7814-2587-2249 %V 31 %N 2 %R %U
ISNAD Ülger, İsmail , Kaplan, Mahmut . "Variations in Potential Nutritive Value, Gas and Methane Production of Local Sainfoin (Onobrychis sativa) Populations". Alinteri Journal of Agriculture Science 31 / 2 (December 2016): 42-47 .
AMA Ülger İ , Kaplan M . Variations in Potential Nutritive Value, Gas and Methane Production of Local Sainfoin (Onobrychis sativa) Populations. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2016; 31(2): 42-47.
Vancouver Ülger İ , Kaplan M . Variations in Potential Nutritive Value, Gas and Methane Production of Local Sainfoin (Onobrychis sativa) Populations. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2016; 31(2): 47-42.