Bu
çalışma Türkiye defne (Laurus
nobilis L.) populasyonlarının meyve özelliklerini belirlemek amacı ile
2013-2015 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışmada Türkiye florasında yayılış
gösteren doğal defne populasyonları kullanılmıştır. Akdeniz, Ege, Karadeniz ve
Marmara Bölgelerinde toplam 100 ayrı noktadan meyve örneklemesi yapılmıştır.
Yaş meyvelerin ağırlığı 0,48-1,72 g arasında değişirken, ortalama meyve
ağırlığı 1,06 g olarak bulunmuştur. Toplanan meyve örnekleri kurutularak
sokslet ile yağları çıkarılmış ve yağ oranları belirlenmiştir. Kuru meyvelerde
yağ oranı %19,37-35,87 arasında değişim göstermiştir. Elde edilen yağlar GC/MS
ile analiz edilerek kimyasal içerikleri ortaya konulmuştur. Yağlarda örneklere
göre 15-16 adet bileşen tanımlanmıştır. Meyve yağlarında ana bileşenlerin oleik
asit, linoleik asit, laurik asit ve palmitik asit olduğu ve bunların örneklerde
sırası ile %24,22-64,81, %18,49-28,09, %10,28-33,62 ve %10,15-21,25 arasında
değişim gösterdiği belirlenmiştir.
This study was conducted in order to determine fruit charasteristics of laurel
(Laurus nobilis L.) populations of Turkey between
2013-2015. Laurel (Laurus nobilis
L.) populations in flora of Turkey were used in this study. Fruit samples were
collected from 100 different locations where spread Mediterranean, Aegean,
Blacksea and Marmara Regions. While fresh fruit weight varied from 0.48 to 1.72
g, average fruit weight was found 1.06 g. Fruit samples were collected, dried,
oils extracted by soxhlet and oil yields were determined. Oil yields changed
between 19.37-35.87% in dried furits. Oils were analyzed by GC/MS and their
chemical compounds were identified. 15-16 components were characterized in oils
according to samples. Oleic acid, linoleic acid, lauric acid and palmitic acid
were determined as the main components in oils and their ratio changed between
24.22-64.81%, 18.49-28.09%, 10.28-33.62% and 10.15-21.25%, respectively in the
samples.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 30, 2016 |
Submission Date | July 25, 2017 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 26 Issue: 1 |