Bu çalışmada Türkiye'deki coğrafi işaretli gastronomik ürünler literatürüne odaklanarak Karadeniz Bölgesi'ndeki coğrafi işaretli ürünleri konu alan tezler incelenmiştir. Çalışma kapsamında Ulusal Tez Merkezi veri tabanında 2003-2024 yılları arasında yayınlanmış ve erişime açık 48 tez çalışması incelenmiştir. Çalışma, Karadeniz Bölgesi'ndeki coğrafi işaretli gastronomik ürünler konusunda akademik tezlerin mevcut durumunu ve eğilimlerini anlamak amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden bibliyometrik analiz kullanılarak tezlerin şehirler, tescil türleri, ürün grubu, danışman unvanları, tez türleri, yayın yılları, üniversiteler, araştırma yöntemleri, veri toplama yöntemleri, anabilim dalları, atıf sayıları ve sayfa sayıları gibi çeşitli değişkenler açısından analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, Karadeniz Bölgesi'ndeki coğrafi işaretli gastronomik ürünler alanındaki akademik çalışmaların belirli illerde ve alanlarda yoğunlaştığını, nicel yöntemlerin baskın olduğunu ve doktora düzeyinde çalışmaların sınırlı kaldığını göstermektedir. Sonuç olarak, coğrafi işaretli ürünler alanında daha fazla nitel ve karma yöntem kullanımı, doktora düzeyinde çalışmaların teşvik edilmesi, görünürlük ve etkinin artırılması, üniversiteler arası iş birliğinin güçlendirilmesi ve uygulamaya yönelik çalışmaların artırılması önerilmektedir.
This study examines theses on geographical indication gastronomic products in the Black Sea Region of Turkey, contributing to the broader literature on geographical indication products in the country. A total of 48 theses published and accessible in the National Thesis Center database between 2003 and 2024 were analyzed. The study aimed to understand the current state and trends of academic research on geographical indication gastronomic products in the Black Sea Region. Employing bibliometric analysis, a qualitative research method, the theses were examined across various variables, including city, registration type, product group, advisor title, thesis type, publication year, university, research methods, data collection methods, main scientific disciplines, citation counts, and page counts. The findings indicate that academic studies on geographical indication gastronomic products in the Black Sea Region are concentrated in specific cities and fields, with a predominance of quantitative methods and limited doctoral-level research. The study recommends increased use of qualitative and mixed methods, encouragement of doctoral research, enhancement of visibility and impact, strengthening of interuniversity collaboration, and an increase in application-oriented studies in the field of geographical indication products.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sustainable Gastronomy |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 3, 2024 |
Publication Date | December 3, 2024 |
Submission Date | October 16, 2024 |
Acceptance Date | November 12, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 3 Issue: 2 |
Articles Published in Journal of Anadolu University Vocational Education and Practice (JAUVEP) are Licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).
Journal of Anadolu University Vocational Education and Practice (JAUVEP) provides immediate open-access to its content, reflecting its conviction in advancing global knowledge exchange. The opinions presented in the articles are the sole responsibility of their respective authors and do not present the views or opinions of Journal of Anadolu University Vocational Education and Practice (JAUVEP).