In selecting suppliers, which
is an important part of supply chain management, many criteria such as price,
quality, service, capacity, time and compliance with contractual matters are
taken into consideration in the decision process. In this study, a study was conducted to determine the
criteria that should be taken into consideration in the supplier evaluation
process of the milk companies and the priorities of these. For this purpose, in
the Southeastern Anatolia region were taken into the scope of the research and
data were obtained through methods such as interviewing, document review and
observation. The data obtained are listed in the light using
possible criteria, expert opinion and nominal group technique and grouped under
the headings of price, quality, hygiene and service. A total of 35 sub-criteria
were identified these are 7 in price, 9 in quality,10 in hygiene criterion and
9 in service. A scale system has been developed in accordance with the
determined criteria and a supplier evaluation form has been prepared.
Tedarik zinciri yönetiminin önemli bir parçası olan tedarikçi seçiminde,
fiyat, kalite, hizmet, kapasite, zamana ve sözleşme maddelerine uyum gibi
birçok kriter dikkate alınmaktadır. Bu çalışmada, süt sektöründe faaliyet
gösteren işletmelerin tedarikçi değerlendirme sürecinde dikkate alması gereken
kriterleri ve bunların önceliklerini belirlemeye yönelik bir araştırma
gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki işletmeler
araştırma kapsamına alınmış ve görüşme, belge inceleme, gözlem gibi yöntemlerle
veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında olası kriterler, uzman
görüşleri ve nominal grup tekniği kullanılarak sıralanıp fiyat, kalite, hijyen
ve hizmet başlıkları altında gruplandırılmıştır. Fiyatta 7, kalitede 9,
hijyende 10 ve hizmette 9 alt kriter olmak üzere toplamda 35 kriter
belirlenmiştir. Belirlenen kriterlerin karşılanma durumlarına göre bir ölçek
sistemi geliştirilmiş ve bir tedarikçi değerlendirme formu hazırlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2018 |
Acceptance Date | September 4, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: ICEESS’ 18 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.