Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Research for Determining Supplier Selection Criterions and Establishment of Evaluation System in Dairy Plants

Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: ICEESS’ 18, 185 - 194, 15.12.2018

Öz

In selecting suppliers, which
is an important part of supply chain management, many criteria such as price,
quality, service, capacity, time and compliance with contractual matters are
taken into consideration in the decision process.
In this study, a study was conducted to determine the
criteria that should be taken into consideration in the supplier evaluation
process of the milk companies and the priorities of these. For this purpose, in
the Southeastern Anatolia region were taken into the scope of the research and
data were obtained through methods such as interviewing, document review and
observation.
The data obtained are listed in the light using
possible criteria, expert opinion and nominal group technique and grouped under
the headings of price, quality, hygiene and service. A total of 35 sub-criteria
were identified these are 7 in price, 9 in quality,10 in hygiene criterion and
9 in service. A scale system has been developed in accordance with the
determined criteria and a supplier evaluation form has been prepared.

Kaynakça

  • Akman, G., & Alkan, A. (2006). Tedarik Zinciri Yönetiminde Bulanık AHP Yöntemi Kullanılarak Tedarikçilerin Performansının Ölçülmesi: Otomotiv Yan Sanayiinde Bir Uygulama. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5(9), 23-46.
  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., & Özdoğan, M. (2010). Türkiye’de Kaba Yem Üretimi ve Sorunları. İçinde: Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, Cilt:2, 1071-1080, Ankara.
  • Aras, İ., (2015). Süt ve Süt Ürünleri Sektör Raporu. Konya: Mevlana Kalkınma Ajansı Araştırma Etüt Planlama Birimi.
  • Dağdeviren, M., Dönmez, N., & Kurt, M. (2006). Bir İşletmede Tedarikçi Değerlendirme Süreci İçin Yeni Bir Model Tasarımı ve Uygulaması. Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 21(2), 247-255.
  • Demir, P., & Aral, S. (2009). Kars İlinde Faaliyet Gösteren Süt Sığırcılık İşletmelerinin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Veteriner Hekim Dergisi, 80(3), 17-22.
  • Görçün, Ö. F. (2013). Örnek Olay ve Uygulamalarla Tedarik Zinciri Yönetimi. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Güner, H., & Mutlu, Ö. (2005). Bulanık AHP ile Tedarikçi Seçim Problemi ve Bir Uygulama. İçinde: Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, 473-475, İstanbul.
  • Karaman, A. D., Altuğ, A., & Oya, G. (2011). Gıda İşletmelerinde Ön Gereksinim Programlarının Kurulması ve Uygulanması: Süt Sektörü Örneği. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 9-21.
  • Kart, M. Ç. Ö., & Demircan, V. (2014). Dünyada ve Türkiye’de Süt ve Süt Ürünleri, Tüketimi ve Ticaretindeki Gelişmeler. Akademik Gıda Dergisi, 12(1), 78-96.
  • Knıps, V. (2005). Developing Countries and the Global Dairy Sector. Part I. Global Overview. Pro-Poor Livestock Policy Initiative Working Paper, 1-58.
  • Nydick, R. L., & Hill, R. P. (1992). Using the Analytic Hierarchy Process to Structure the Supplier Selection Procedure, International Journal of Purchasing and Materials Management, 28(2), 31-36.
  • Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, (2010). Süt ve Süt Ürünleri İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi. (Erişim: 08.08.2018), http://www.ggd.org.tr/resim2/sut_hijyen_klavuz.pdf
  • Terin, M. (2014). Dünya Süt ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat ve Ticaretindeki Gelişmeler. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitü Dergisi, 4(3), 53-63.
  • TUİK (2018). Süt ve Süt Ürünleri Üretimi Mart 2018. (Erişim: 08.08.2018), http://ulusalsutkonseyi.org.tr/ tuik-2018-sut-ve-sut-urunleri-uretim-istatistikleri-mart-1322/
  • Ünal, R. N., & Besler, H.T. (2008). Beslenmede Sütün Önemi. Ankara: Sağlık Bakanlığı.

Süt İşletmelerinde Tedarikçi Seçim Kriterlerinin Belirlenmesine ve Değerlendirme Sisteminin Kurulmasına Yönelik Bir Araştırma

Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: ICEESS’ 18, 185 - 194, 15.12.2018

Öz

Tedarik zinciri yönetiminin önemli bir parçası olan tedarikçi seçiminde,
fiyat, kalite, hizmet, kapasite, zamana ve sözleşme maddelerine uyum gibi
birçok kriter dikkate alınmaktadır. Bu çalışmada, süt sektöründe faaliyet
gösteren işletmelerin tedarikçi değerlendirme sürecinde dikkate alması gereken
kriterleri ve bunların önceliklerini belirlemeye yönelik bir araştırma
gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki işletmeler
araştırma kapsamına alınmış ve görüşme, belge inceleme, gözlem gibi yöntemlerle
veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında olası kriterler, uzman
görüşleri ve nominal grup tekniği kullanılarak sıralanıp fiyat, kalite, hijyen
ve hizmet başlıkları altında gruplandırılmıştır. Fiyatta 7, kalitede 9,
hijyende 10 ve hizmette 9 alt kriter olmak üzere toplamda 35 kriter
belirlenmiştir. Belirlenen kriterlerin karşılanma durumlarına göre bir ölçek
sistemi geliştirilmiş ve bir tedarikçi değerlendirme formu hazırlanmıştır.

Kaynakça

  • Akman, G., & Alkan, A. (2006). Tedarik Zinciri Yönetiminde Bulanık AHP Yöntemi Kullanılarak Tedarikçilerin Performansının Ölçülmesi: Otomotiv Yan Sanayiinde Bir Uygulama. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5(9), 23-46.
  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., & Özdoğan, M. (2010). Türkiye’de Kaba Yem Üretimi ve Sorunları. İçinde: Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, Cilt:2, 1071-1080, Ankara.
  • Aras, İ., (2015). Süt ve Süt Ürünleri Sektör Raporu. Konya: Mevlana Kalkınma Ajansı Araştırma Etüt Planlama Birimi.
  • Dağdeviren, M., Dönmez, N., & Kurt, M. (2006). Bir İşletmede Tedarikçi Değerlendirme Süreci İçin Yeni Bir Model Tasarımı ve Uygulaması. Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 21(2), 247-255.
  • Demir, P., & Aral, S. (2009). Kars İlinde Faaliyet Gösteren Süt Sığırcılık İşletmelerinin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Veteriner Hekim Dergisi, 80(3), 17-22.
  • Görçün, Ö. F. (2013). Örnek Olay ve Uygulamalarla Tedarik Zinciri Yönetimi. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Güner, H., & Mutlu, Ö. (2005). Bulanık AHP ile Tedarikçi Seçim Problemi ve Bir Uygulama. İçinde: Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, 473-475, İstanbul.
  • Karaman, A. D., Altuğ, A., & Oya, G. (2011). Gıda İşletmelerinde Ön Gereksinim Programlarının Kurulması ve Uygulanması: Süt Sektörü Örneği. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 9-21.
  • Kart, M. Ç. Ö., & Demircan, V. (2014). Dünyada ve Türkiye’de Süt ve Süt Ürünleri, Tüketimi ve Ticaretindeki Gelişmeler. Akademik Gıda Dergisi, 12(1), 78-96.
  • Knıps, V. (2005). Developing Countries and the Global Dairy Sector. Part I. Global Overview. Pro-Poor Livestock Policy Initiative Working Paper, 1-58.
  • Nydick, R. L., & Hill, R. P. (1992). Using the Analytic Hierarchy Process to Structure the Supplier Selection Procedure, International Journal of Purchasing and Materials Management, 28(2), 31-36.
  • Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, (2010). Süt ve Süt Ürünleri İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi. (Erişim: 08.08.2018), http://www.ggd.org.tr/resim2/sut_hijyen_klavuz.pdf
  • Terin, M. (2014). Dünya Süt ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat ve Ticaretindeki Gelişmeler. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitü Dergisi, 4(3), 53-63.
  • TUİK (2018). Süt ve Süt Ürünleri Üretimi Mart 2018. (Erişim: 08.08.2018), http://ulusalsutkonseyi.org.tr/ tuik-2018-sut-ve-sut-urunleri-uretim-istatistikleri-mart-1322/
  • Ünal, R. N., & Besler, H.T. (2008). Beslenmede Sütün Önemi. Ankara: Sağlık Bakanlığı.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa Deste 0000-0001-5781-6543

Aziz Yurttaş 0000-0002-4443-3102

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2018
Kabul Tarihi 4 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: ICEESS’ 18

Kaynak Göster

APA Deste, M., & Yurttaş, A. (2018). Süt İşletmelerinde Tedarikçi Seçim Kriterlerinin Belirlenmesine ve Değerlendirme Sisteminin Kurulmasına Yönelik Bir Araştırma. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(ICEESS’ 18), 185-194.

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.