Tefsir ilmi başta olmak üzere Kur’ân kaynaklı diğer bütün
ilimlerin, ilgili konularda kıraatlere başvurmak durumunda kaldıkları
görülmektedir. Belâgat âlimlerinin
anlama güzellik veren edebî sanatlardan saydığı iltifât ameliyesi, kavram
olarak ilk defa kullanan kişi; Asmaî’dir. Tefsir ilminde ise; ilk olarak
iltifât kavramını kullanan ve iltifât sanatının ilmî ve belağî değerini
açıklığa kavuşturan, ondaki güzellik, incelik ve belağî esrarları ortaya
çıkaran âlim; Zemahşerî’dir. Bu çalışmada “el-Keşşâf” adlı tefsirinde,
farklı kıraatlerden dolayı meydana gelen birkaç örnek üzerinde durulmuştur.
İltifat; lafzî güzellik sağlaması ile bedî‘ ilmine, anlamsal güzellik
sağlamasıyla meânî ilmine dâhil olan çok yönlü bir sanattır.Zemahşerî, farklı
kıraatlerin neden olduğu iltifât sanatını, tefsirinde ustaca kullanarak anlam
zenginliğini meydana çıkarmıştır.
Mainly
commentary science and all other Qur’an-related sciences, it is seen that they
have to consider qiraahs in related subjects. The praise given by the scholars
of literary wisdom from the literary arts is to make changes in terms of
person, time style and genre or a short so-called unexpected way.The scholar
who used the concept of compliment for the first time is Asmaî. In the
commentary science; firstly, the person who uses the concept of compliment and
clarifies the scientific and legitimate value of the art of compliment and
reveals the beauty, delicacy and the mysteries of commentary science is
Zamakhshari. In this study, in the commentary maned al-Kashshaf, a few examples
of different qiraahs were emphasized. The compliment is a multi-faceted art
that is involved in the science of illusion and the giving of meaningful
beauty. Zamakhshari, has revealed the richness of meaning by using the
compliment art, which is caused by the different qiraahs, masterfully in his
commentary.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 7, 2019 |
Acceptance Date | March 7, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 5 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.