PDF EndNote BibTex RIS Cite

Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları

Year 2014, Volume 20, Issue 1, 71 - 82, 12.03.2014
https://doi.org/10.15832/tbd.83156

Abstract

Türkiye genelindeki kentli tüketicileri %2.83’lük örneklem hata payı ile yansıtacak nitelik ve dizayna sahip olması nedeni ile bir ilk olma özelliğine sahip bu çalışma yüz-yüze görüşme tekniği kullanılarak hane ve iş yerlerinde tabakalandırılmış tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiş tüketicilerin (n=1222) genetik modifikasyon (GM) ve GM gıdalar hakkında tutumlarının belirlenmesine yönelik gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler sosyo-ekonomik statü (SES), yaş ve cinsiyet kırılımları gözönünde tutularak incelenmiştir. Ekonomik olarak genetik modifikasyon ve GM gıdaların yararları olabileceğini düşünmekle birlikte, özellikle beşli likert sistemine uygun hazırlanmış ifadelerde tüketici sağlığı, çevre ve biyolojik çeşitlilik kaynaklı kaygılardan dolayı negatif tutum ve algı belirlenmiştir. Tüketicilerin tutumları genel olarak yaş ve cinsiyet gruplarında değişim göstermemekle birlikte, özellikle DE SES grubu olmak üzere alt grupların daha üst gruplara göre GM ve GM gıdalara karşı göreceli olarak daha ılımlı bir yaklaşıma sahip oldukları belirlenmiştir.

Year 2014, Volume 20, Issue 1, 71 - 82, 12.03.2014
https://doi.org/10.15832/tbd.83156

Abstract

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Nevzat KONAR>


İraz HASPOLAT KAYA>


Nevzat ARTIK>

Publication Date March 12, 2014
Submission Date February 13, 2013
Acceptance Date
Published in Issue Year 2014, Volume 20, Issue 1

Cite

Bibtex @ { ankutbd24813, journal = {Journal of Agricultural Sciences}, eissn = {2148-9297}, address = {}, publisher = {Ankara University}, year = {2014}, volume = {20}, number = {1}, pages = {71 - 82}, doi = {10.15832/tbd.83156}, title = {Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları}, key = {cite}, author = {Konar, Nevzat and Haspolat Kaya, İraz and Artık, Nevzat} }
APA Konar, N. , Haspolat Kaya, İ. & Artık, N. (2014). Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları . Journal of Agricultural Sciences , 20 (1) , 71-82 . DOI: 10.15832/tbd.83156
MLA Konar, N. , Haspolat Kaya, İ. , Artık, N. "Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları" . Journal of Agricultural Sciences 20 (2014 ): 71-82 <https://dergipark.org.tr/en/pub/ankutbd/issue/1933/24813>
Chicago Konar, N. , Haspolat Kaya, İ. , Artık, N. "Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları". Journal of Agricultural Sciences 20 (2014 ): 71-82
RIS TY - JOUR T1 - Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları AU - NevzatKonar, İrazHaspolat Kaya, NevzatArtık Y1 - 2014 PY - 2014 N1 - doi: 10.15832/tbd.83156 DO - 10.15832/tbd.83156 T2 - Journal of Agricultural Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 71 EP - 82 VL - 20 IS - 1 SN - -2148-9297 M3 - doi: 10.15832/tbd.83156 UR - https://doi.org/10.15832/tbd.83156 Y2 - 2023 ER -
EndNote %0 Journal of Agricultural Sciences Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları %A Nevzat Konar , İraz Haspolat Kaya , Nevzat Artık %T Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları %D 2014 %J Journal of Agricultural Sciences %P -2148-9297 %V 20 %N 1 %R doi: 10.15832/tbd.83156 %U 10.15832/tbd.83156
ISNAD Konar, Nevzat , Haspolat Kaya, İraz , Artık, Nevzat . "Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları". Journal of Agricultural Sciences 20 / 1 (March 2014): 71-82 . https://doi.org/10.15832/tbd.83156
AMA Konar N. , Haspolat Kaya İ. , Artık N. Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları. J Agr Sci-Tarim Bili. 2014; 20(1): 71-82.
Vancouver Konar N. , Haspolat Kaya İ. , Artık N. Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları. Journal of Agricultural Sciences. 2014; 20(1): 71-82.
IEEE N. Konar , İ. Haspolat Kaya and N. Artık , "Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları", Journal of Agricultural Sciences, vol. 20, no. 1, pp. 71-82, Mar. 2014, doi:10.15832/tbd.83156