Research Article

Çocuklarda Fiziksel Aktivite Seviyesi Motor Beceri ve Dikkat Düzeylerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma

Volume: 4 Number: 2 August 28, 2021
EN TR

Çocuklarda Fiziksel Aktivite Seviyesi Motor Beceri ve Dikkat Düzeylerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma

Öz

Bu çalışmanın amacı, 11 yaşındaki çocukların motor beceri (MB), fiziksel aktivite seviyesi (FAS) ve dikkat düzeylerinin (DD) belirlenmesi ile bu değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya 11 yaşında 101 erkek ve 121 kız olmak üzere toplam 222 çocuk gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada çocukların FAS’leri ilköğretim öğrencileri için fiziksel aktivite soru formu (PAQ-C) ile, MB’leri, büyük kas becerilerini ölçme testi (BÜKBÖT) ile DD’leri ise D2 dikkat testi ile belirlenmiştir. Çocukların FAS, MB ve DD’lerine ait verilerin yüzde ve frekans değerleri kullanılmış ve FAS, MB ve DD’leri arasındaki ilişki pearson korelasyon analizi ile belirlenmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre MB’lerin kategorilendirilmesinde erkeklerin %78,2’sinin; kızların ise %74,4’ünün ortalama altı, kötü ve çok kötü kategorisinde olduğu; DD’lerinin kategorilendirilmesinde ise erkeklerin % 49,5’nin; kızların ise %20,7’nin kötü ve vasat kategorisinde olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların FAS’leri ile DD’leri arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, FAS’i ile lokomotor beceri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca MB ile DD parametreleri arasında da anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, çocukların temel MB’lerinin ve DD’lerinin geliştirilmek istendiği durumlarda, içerisinde fiziksel aktiviteler bulunan oyun ve sportif faaliyetlere yönlendirilmesi önerilebilir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adsız, E. (2010). İlköğretim çağındaki öğrencilerde düzenli yapılan sporun dikkat üzerine etkisinin araştırılması. Yüksek lisans tezi, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  2. Aka, H. (2021). 10-14 yaş grubundaki çocukların dijital oyun bağımlılığı ve fiziksel aktive düzeylerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma. 9th International Congress On Social Sciences - Humanities And Education, Türkiye. 420-425.
  3. Aktuğ, Z. B. ve İri, R. (2019). The relationship between motor skills and physical activity levels of the children at 8-10 years of age. Turkish Journal of Sport and Exercise, 21(3), 474-480.
  4. American Academy of Pediatrics. (2011). Children, adolescents, obesity, and the media. Pediatrics, 128(1), 201-208.
  5. Banich, M. T. (1997). Attention. In: Neuropsychology The Neural Bases Of Mental Function. Boston: Houghton Mifflin Company. 234-73.
  6. Brickenkamp. R. ve Zillmer, E. (1998). The d2 test of attention. Seattle: Hogrefe & Huber Publishers.
  7. Brickenkamp, R. (1962). Aufmerksamkeits-Belastungs-Test (Test d2). 1st ed. Göttingen: Hogrefe.
  8. Crocker, P., Bailey, D., Faulkner, R., Kowalski, K. ve Mcgrath, R. (1997). Measuring general levels of physical activity: preliminary evidence for the physical activity questionnaire for older children. Medicine and Science in Sports and Exercise, 29(10), 1344-1349.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Medicine

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 28, 2021

Submission Date

May 2, 2021

Acceptance Date

August 4, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 4 Number: 2

APA
İbiş, S., Aka, H., Kurt, S., & Aktuğ, Z. B. (2021). Çocuklarda Fiziksel Aktivite Seviyesi Motor Beceri ve Dikkat Düzeylerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Mediterranean Journal of Sport Science, 4(2), 210-220. https://doi.org/10.38021/asbid.931302

Cited By

27208

Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .

2624526366