Araştırmanın temel amacı, Ağrı ili merkezinde yaşayan halkın turistler ve gastronomi turizmi çerçevesinde tutumunun ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden olan anket tekniği kullanılmıştır. Ağrı merkezde yaşayan 390 kişiden yüz yüze anket toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS aracılığıyla analiz edilmiştir. Faktör analizi sonucu 5 boyutlu bir yapı ortaya çıkmıştır. Bu boyutlar “Özdeğer Yitimi, Yabancılaşma Kaygısı, Kültürel Zenginlik, Aile Bütünlüğü Kaygısı, ve Aykırılıklar” olarak elde edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, özdeğer yitimi ve aile bütünlüğü arasında önemli bir ilişkinin olması gastronomi turizminin şehirde olağan hayatı değiştireceği düşüncesini de beraberinde getirmektedir. Araştırma sonuçlarına göre; yerel halkın tutumları meslek ve eğitim düzeyine göre farklılık göstermektedir. Araştırma sonunda, kamu kurumları, işletmeler, sivil toplum kuruluşları ve araştırmacılar için öneriler geliştirilmiştir.
The main purpose of the research is to reveal the attitudes of the people living in the center of Ağrı province within the framework of tourists and gastronomy tourism. The survey technique, which is one of the quantitative research methods, was used in the study. A face-to-face questionnaire was collected from 390 people living in the center of Ağrı. The data obtained in the study were analyzed through SPSS. Factor analysis revealed a 5-dimensional structure. These dimensions were obtained as "Loss of Self-Evalue, Alienation Anxiety, Cultural Richness, Family Integrity Anxiety, and Disagreements". According to the results of the research, the fact that there is a significant relationship between loss of self-worth and family integrity brings along the idea that gastronomy tourism will change the ordinary life in the city. According to the results of the research; the attitudes of local people differ according to their occupation and education level. At the end of the research, recommendations were developed for public institutions, businesses, non-governmental organizations and researchers.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | October 29, 2023 |
Publication Date | October 29, 2023 |
Submission Date | September 11, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 4 Issue: Türk Turizminin Geçmiş ve Gelecek Yüzyılı |
Journal of Eurasia Tourism Research by Bayram KANCA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 .