ÖZET
Vücuda: alman besin maddelerinin sindirim, absorpsiyon
ve hücrelere nakillerini kolaylaştırmak; metaboltzma faaliyetlerini
daha yüksek ağırlık artışı ve daha kaliteli ürünler
verme yöniine çevirmek için tavuk rasyonlarına besin değeri
olmayan bazı katkı maddeleri ve ilaçlar ilave edilmektedir.
Bunlar: 1. Palet yemlerin tekstürüne tesir eden ve sağlamlığını
arttıran palet bağlayıcıları 2. Yem1erin lezzetliliğini art·
tıran tat verici unsurlar 3. Bazı besin maddelerinin sindirim
deecesini arttıranenzimler 4. Besin maddelerini barsak mik·
roflorasının ve onun toksik ürünlerinin yıkımından koruyan
antibiyotikler, arsenikaller ve nitrofuranlar 5. Yemlerdeki veya
hayvanın sindirim kanalındaki zararlı küfleri yok edici antifungal'lar
6. Bazı hastalıklarla mücadelede kullanılan geniş
spektrumlu antibiyotikler 7. Antibiyotiklerin iyileştirİci etkilerin
'kuvvetlendiren bazı kimyasal maddeler 8. Koksidiyostatlar
9. Solucan düşürücü ilaçlar 10. Yağ asitlerini ve yağda
eriyen citaminleri perokSidasyondan koruyan antioksidantlar
11. Yumurta sarısının pigmentasyonunu etkileyen karotenoid
maddeler 12. Metabolizmayı belirli maksatlara yönelten hormon
ve benzeri maddeler 13. Büyüme ve yemden yararlanmayı
arttıran reserpine, aspirin gibi sakinleştirici ilaçlar 14.
Dane yemlerin ve selülozca zengin unsurların sindirilebilme
derecelerini arttırıcı grit, şeklinde özetleneb'ilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2010 |
Published in Issue | Year 1974 Volume: 5 Issue: 4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/