BibTex RIS Cite

FASULYE (Phaseolus Vulgarıs L.)' DE TANE RENGİ İLE TOHUM KALİTESİ İLİŞKİSİ

Year 1995, Volume: 26 Issue: 2, - , 14.03.2014

Abstract

ÖZET : Fasulyede beyaz taneli çeşitlerde  kalıtsal yapıyla ilgili olarak tohum kalitesi düşük olabilmektedir. Bu çeşitlerde, çevre şartlarına daha hassas olmaları nedeniyle, zayıf fide gelişmesi ve düşük verim görülmektedir. Bu çalışmada, ülkesel olarak tescilli fasulye çeşitlerinde (Şeker, Şehirali-90, Yunus-90, Karacaşehir-90 ve Şahin-90) benzer problemlerin varlığını araştırmak amacıyla yürütülmüştür.  Kontrol olarak renkli tane rengine sahip KN-127 hattı ve Contender fasulye çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan çeşitlerin tamamı ayrı ayrı NaNO3 (-1.6 MPa) ve di-iyonize suda test edilmiştir. Araştırma sonunda, beyaz taneli çeşitlerde renkli tanelilere göre daha yüksek su absorbsiyon oranı, fazla miktarda tohum salgıları ve enine kotiledon çatlakları belirlenmiştir.  Bu özellikler, zayıf çıkış ve fide gelişmesine yol açan en önemli sebepler arasında gösterilmektedir. Bununla birlikte varyeteler arasında varyasyon tesbit edilmiştir.  

 

 

SEED QUALITY IN PHASEOLUS BEAN (Phaseolus Vulgarıs  L.) CULTIVARS IN RELATION TO SEED COLOUR

 

              SUMMARY: Early reports indicate that white seeded phaseolus bean cultivars have inherent problems of poor seed quality and higher susceptibility to environmental conditions during seedling growth leading to poor yields. This study was undertaken to screen five nationally registered white seeded Turkish Phaseolus  bean cultivars (Şeker, Şehirali-90, Yunus-90, Karacaşehir-90 and Şahin-90) in terms of widely encountered causes of poor seed vigour in comparison with coloured seeded genotypes (KN-127 and Contender) under controlled laboratory conditions at The Faculty of Agriculture in Erzurum.

               Tests showed that white seeded cultivars had higher rates of water absorbtion, higher levels of seed leachate conductivity and greater percentages of transverse cracking on the adaxial and abaxial surfaces of cotyledons, all of which were associated with poor seedling vigour.  However, there occurred variation between and within genotypes. 

Year 1995, Volume: 26 Issue: 2, - , 14.03.2014

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Faik Kantar This is me

İsmail Güvenç This is me

Publication Date March 14, 2014
Published in Issue Year 1995 Volume: 26 Issue: 2

Cite

APA Kantar, F., & Güvenç, İ. (2014). FASULYE (Phaseolus Vulgarıs L.)’ DE TANE RENGİ İLE TOHUM KALİTESİ İLİŞKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2).
AMA Kantar F, Güvenç İ. FASULYE (Phaseolus Vulgarıs L.)’ DE TANE RENGİ İLE TOHUM KALİTESİ İLİŞKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. March 2014;26(2).
Chicago Kantar, Faik, and İsmail Güvenç. “FASULYE (Phaseolus Vulgarıs L.)’ DE TANE RENGİ İLE TOHUM KALİTESİ İLİŞKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26, no. 2 (March 2014).
EndNote Kantar F, Güvenç İ (March 1, 2014) FASULYE (Phaseolus Vulgarıs L.)’ DE TANE RENGİ İLE TOHUM KALİTESİ İLİŞKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26 2
IEEE F. Kantar and İ. Güvenç, “FASULYE (Phaseolus Vulgarıs L.)’ DE TANE RENGİ İLE TOHUM KALİTESİ İLİŞKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 26, no. 2, 2014.
ISNAD Kantar, Faik - Güvenç, İsmail. “FASULYE (Phaseolus Vulgarıs L.)’ DE TANE RENGİ İLE TOHUM KALİTESİ İLİŞKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26/2 (March 2014).
JAMA Kantar F, Güvenç İ. FASULYE (Phaseolus Vulgarıs L.)’ DE TANE RENGİ İLE TOHUM KALİTESİ İLİŞKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;26.
MLA Kantar, Faik and İsmail Güvenç. “FASULYE (Phaseolus Vulgarıs L.)’ DE TANE RENGİ İLE TOHUM KALİTESİ İLİŞKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 26, no. 2, 2014.
Vancouver Kantar F, Güvenç İ. FASULYE (Phaseolus Vulgarıs L.)’ DE TANE RENGİ İLE TOHUM KALİTESİ İLİŞKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;26(2).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/