Fonksiyonel gıdalara ve sağlıklı beslenmeye olan
ilginin her geçen gün artması ile birlikte probiyotikler, bilim dünyasının
önemli çalışma alanlarından biri haline gelmiştir. İnsan ve probiyotikler
arasındaki mutual ilişkinin zamanla yeni boyutlar kazanması, konu üzerindeki
çalışma sayısını ve probiyotik ürünlere olan ilgiyi daha da artırmaktadır.
Probiyotik bir ürün üretmeden önce, o üründe kullanılacak mikroorganizmaların
probiyotik olup olmadığının tespitinde ve güvenlik değerlendirmelerinde, in vitro ve in vivo testlerden faydalanılmaktadır. Bu derlemede, muhtemel
probiyotik suşun insan gastrointestinal sistemiyle uyumuna yönelik olarak
kullanılan; mide ortamına direnç, safra tuzuna tolerans, antibiyotik direnci,
antagonistik etki, kolesterol asimilasyonu, bağırsak yüzeyine yapışma ve model
gastrointestinal sistemler hakkında özet bilgi verilmeye çalışılmıştır.
With the increasing attention to functional
foods and healthy nutrition, probiotic microorganisms have become one of the
most important fields of study in the scientific world. As the emergence of new
dimensions of mutual positive relationship between human and probiotics, the
number of studies on the subject and the attention to probiotic products have
increased even more. Before producing a probiotic product, in vitro and in vivo
tests are used to determine whether the microorganisms are probiotics. In this
review, it has been tried to provide
information about the probable probiotic strain used in the compliance with the
human gastrointestinal tract; resistance to gastric environment, tolerance to
bile salt, antibiotic resistance, cholesterol assimilation, intestinal surface
adhesion and model gastrointestinal systems.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | September 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 50 Issue: 3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/