4+4+4’ten Geriye Kalanlar: Türk Öğrencilerin Başarılarındaki Göreli Yaş Etkisi
Abstract
Göreceli yaş etkisinin, öğrencilerin okul başarılarında etkili olduğu birçok amprik araştırma tarafından ortaya konulmuştur. Bu kapsamda, bu çalışmada dördüncü sınıf Türk öğrencilerinin matematik ve fen bilimleri alanlarındaki başarıları üzerinde göreceli yaş etkisinin olup olmadığı ve 4+4+4 sistemiyle bu etkinin nasıl değiştiği araştırılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin yaşlarıyla cinsiyet, ev kaynakları ve sahip olunan kitap sayısı değişkenlerinin etkileşimi de bu çerçevede incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu TIMSS 2011 ve TIMSS 2015’e katılmış Türk öğrenciler arasından bazı kriterlere göre belirlenen toplam 10297 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada verilerin analizinde çok değişkenli çok düzeyli modeller kullanılmıştır. Öğrenci düzeyinde, öğrencinin ay olarak sınav tarihindeki yaşı, bu değişkenin cinsiyet, ev kaynakları ve okunan kitap sayısı ile etkileşimi; okul düzeyinde ise bölge değişkeni ele alınmıştır. Bu kapsamda, çalışmada 4+4+4 öncesinde ve sonrasında da göreceli yaş etkisinin öğrenci başarısında etkili olduğu fakat bu etkinin 2015 yılında daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Başka anlatımla, diğerlerine göre okula daha erken yaşta başlayan öğrencilerin yaşlarının 2015 yılında onları daha dezavantajlı konuma getirdiği belirtilebilir. Ayrıca akademik başarı açısından, yaşla ev kaynakları etkileşiminin negatif, yaşla sahip olunan kitap sayısı etkileşiminin ise pozitif bir etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Keywords
References
- Allen, J., & Barnsley, R. (1993). Streams and tiers: The interaction of ability, maturity, and training in systems with age-dependent recursive selection. The Journal of Human Resources, 28(3), 649-659.
- Aune, T. K., Pedersen, A. V., Ingvaldsen, R. P. & Dalen, T. (2017). Relative age effect and gender differences in physical education attainment in Norwegian school children. Scandinavian Journal of Educational Research, 61(3), 369-375,
- Barnsley, R. H., Thompson, A. H., & Barnsley, P. E. (1985). Hockey success and birth-date: The relative age effect. Journal of the Canadian Association for Health, Physical Education and Recreation, 51, 23–28.
- Bedard, K., and Dhuey, E. (2006). The persistence of early childhood maturity: International Evidence of Long-Run Age Effects. The Quarterly Journal of Economics, 2006, 121(4), 1437-1472.
- Borg, M. G., & Falzon, J. M. (1995). Birth date and sex effects on the scholastic attainment of primary schoolchildren: A cross‐sectional study. British Educational Research Journal, 21(1), 61-74.
- Browne, W. J. & Draper, D. (2006). A comparison of Bayesian and likelihood-based methods for fitting multilevel models. Bayesian Analysis, 1, 473-514.
- Cerit, Y., Akgün, A., Yıldız, K. & Soysal, M. R. (2014). Yeni eğitim sisteminin (4+4+4) uygulanmasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri (Bolu il örneği). Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 4 (1), 59-82.
- Doğan, S., Uğurlu, C. T., & Demir, A. (2014). 4+ 4+ 4 eğitim sisteminin okul paydaşlarına olumlu ve olumsuz etkilerinin yönetici görüşlerine göre incelenmesi. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 13(1), 115-138.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Studies on Education
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
April 1, 2019
Submission Date
November 26, 2018
Acceptance Date
February 18, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 52 Number: 1
Cited By
Analysis of Academic Performance of Students Starting Primary School at Different Ages with the 4+4+4 Regulation Based on LGS Data
Ankara Universitesi Egitim Bilimleri Fakultesi Dergisi
https://doi.org/10.30964/auebfd.10899064+4+4 Düzenlemesiyle Okula Erken Yaşta Başlayan Çocuklar: “Bir Yaş Daha Büyük Olsaydım Çok Daha İyi Olurdu!”
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17556/erziefd.1161146