Nesnel Bilgi Mi, İnşa Olarak Bilgi Mi?: Küresel Yaşlanma, Eğitim-Geliştirme İlişkisi Üzerine Bir Tartışma
Öz
Bu çalışma, klasik modernitenin ‘nesnel bilgi’ iddialarının karşısında postmodernitenin ‘bir inşa olarak bilgi’ yaklaşımına dayanarak belirli alanların, cari ihtiyaçlara bir cevap olarak doğduğunu ya
da bu alanlardaki söylemlerin cari ihtiyaçlara göre icat edildiğini, evirildiğini ya da değiştiğini öne sürmektedir. Çalışma, bu iddiasını eğitim ve geliştirme alanının gelişimi üzerinde temellendirmektedir. Bu temellendirmeyi, akışkan bir dünyada küresel yaşlanmanın beraberinde getirmiş olduğu sorunların bir ..zümü olarak eğitim ve geliştirme alanının rolüne odaklanarak yapmaktadır. Çalışma öncelikle postmodernitenin bilgi ile olan ilişkisini ortaya koymaktadır. Burada postmodernitenin mutlak bilgiye karşı mesafeli duruşu ve bilgiyi sosyal bir inşa olarak ele alan yaklaşım gösterilmektedir. Çalışma daha sonra küresel yaşlanma meselesini verilerle ele alıp son kısımda ise bu hususların eğitim ve geliştirme alanı için ne anlama geldiğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Armstrong-Strassen, M. and Ursel N. D. (2009). Perceived Organizational Support, Career Satisfaction and the Retention of Older Workers. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 82, 201–220.
- Atd (2013). ASTD Releases 2013 State of the Industry Report. https://www.td.org/insights/1642-billion-spent-on-training-and-development-by-us-companies (Erişim: 05.02.2018).
- Bauman, Z. (2010). Etiğin Tüketiciler Dünyasında Bir Şansı Var mı?. Funda Çoban ve İnci Kantarcı (Çev.). Ankara: DeKi Yayınları.
- Bloland, H.G. (1995). Postmodernism and Higher Education. Journal of Higher Education, 66, pp.521-559.
- Bruyere, S.M. and Young J. and M. Maybaum (2012). The Aging Workforce: Challenges and Opportunities for Providers and Employers. http://www.edi.cornell.edu/download/NCRE_2012_Aging_workforce_presentation.pdf (Erişim: 06.02.2018).
- Callinicos, A. (2001). Postmodernizme Hayır Marksist Bir Eleştiri. Şebnem Pala (Çev). Ankara: Ayraç Yayınevi.
- Christie, S. (2017). Mapped: Retirement Ages Around the World, the Telegraph, http://www.telegraph.co.uk/pensions-retirement/financial-planning/mapped-retirement-ages-around-world/ (Erişim: 05.02.2018).
- Clarke, A.E. (2005). Sitiuational Analysis: Grounded Theory After the Postmodern Turn. Thousand Oaks, C.A: Sage.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
17 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi
17 Eylül 2018
Kabul Tarihi
28 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 19 Sayı: 2