The number of individuals who search for information about recipes online before the decision to cook is increasing day by day. As a result of this trend, individuals have started to use search engines and social networks as sources instead of information sources such as recipe books. This study, which deals with a web site that is among the popular recipe platforms in Turkey, aims to determine the current position of Turkish Cuisine culture and to reveal its local and global interaction. In the research, the most popular 10 recipes in 21 categories with 678,597 recipes on the “Nefis Yemek Tarifleri” web site in November and December 2020 and the information about the authors of these recipes were analyzed using descriptive analysis technique. In this context, 210 recipes were discussed. It has been observed that recipe researchers mostly record low-cost, short-time and easy-to-prepare recipes in their notebooks. It has been determined that many of the recipe titles have descriptions for many subjects such as the sensory properties, nutritional value, practicality and taste of the foods in question.
Yemek yapma kararı öncesi, yemek tarifleri hakkında çevrim içi bilgi araştırması yapan bireylerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu eğilim sonucunda, bireyler yemek tarifi kitapları gibi bilgi kaynaklarının yerine arama motorlarını ve sosyal ağları bilgi kaynağı olarak kullanmaya başlamıştır. Türkiye’deki popüler yemek tarifi platformları arasında yer alan bir web sayfasını ele alan bu çalışma, Türk Mutfak kültürünün mevcut konumunu tespit ederek yerel ve küresel etkileşimini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, 2020 yılı Kasım ve Aralık ayı içerisinde “Nefis Yemek Tarifleri” web sayfasında bulunan 678.597 yemek tarifinin yer aldığı 21 kategorideki en popüler 10 yemek tarifi ve bu yemek tariflerinin yazarlarına ilişkin bilgileri betimsel analiz tekniğiyle incelenmiştir. Bu kapsamda 210 yemek tarifi ele alınmıştır. Yemek tarifi araştırmacılarının çoğunlukla düşük maliyetli, kısa sürede ve kolay hazırlanabilen tarifleri defterlerine kaydettikleri görülmüştür. Yemek tarifi başlıklarının birçoğunda söz konusu yiyeceklerin duyusal özellikleri, besin değeri, pratikliği ve lezzeti gibi birçok konuya yönelik betimlemeler yapıldığı tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 21, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 1 |