The aim of this study is compared to university students’ nutritional preferences and habits at before and during of COVID-19. Population of this study is comprising of public and foundation university students at 2020-2021 school year. 2207 valid questionnaires were collected to preferring convenience sample method with an online questionnaire form at September and November 2021. This finding shows that nutritional habits of university students changed at during COVID-19. In addition to it was determined that significant differences at number of meals, frequency of snacks, water consumption, tea/coffee consumption and alcohol consumption during the pandemic process, especially compared to the pre-pandemic period. The results of this study indicated that university students who are considered the future of the country, however gain some unhealthy nutrition habits during COVID-19 pandemic process, reducing some unhealthy consumption. In order for the society and especially university students to be more prepared for health crises such as COVID-19, it would be beneficial public administrators to facilitate access to healthy food to emphasize the importance of healthy nutrition in events and to point out the importance of healthy eating through public service announcements to be broadcast on online platforms.
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin COVID-19 pandemi öncesindeki ile sürecince beslenme tercih ve alışkanlıklarının karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Kamu ve özel üniversitelerde öğrenim gören tüm öğrenciler araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Eylül-Kasım 2020 tarihleri arasında çevrim içi olarak uygulanan anket formu ile 2207 geçerli anket elde edilmiştir. Bu araştırmada kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiş ve ulaşılabilen her üniversite öğrencisi araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma bulguları, öğrencilerin pandemi ile beslenme alışkanlıklarının değiştiğini göstermektedir. Öğrencilerin özellikle pandemi öncesine göre pandemi sürecinde öğün sayısının, atıştırmalık sıklığının ve su tüketiminin arttığı, çay ve kahve tüketimin 5 bardak/fincana çıktığı ve alkol tüketiminde azalma olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmanın sonuçları ülkenin geleceği olarak kabul edilen üniversite öğrencilerinin COVID-19 pandemi sürecinde öncesine göre bazı sağlıksız beslenme alışkanlıkları kazanırlarken, bazı sağlıksız tüketimlerini azalttıklarını göstermektedir. Toplumun ve özellikle üniversite öğrencilerinin COVID-19 gibi sağlık krizlerine daha hazırlıklı olabilmeleri için kamu yöneticilerinin sağlıklı gıdaya erişimi kolaylaştırmaları, yapılan etkinliklerde (bahar şenlikleri ve festivaller gibi) sağlıklı beslenmenin öneminin vurgulanması, online platformlarda yayınlanacak kamu spotları üzerinden sağlıklı beslenmenin önemine işaret edilmesi yararlı olacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 21, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 1 |