TR
Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma
Abstract
Marka kavram haritaları marka çağrışımlarının gücünü, benzersizliğini ve tercih edilebilirliği ölçen ve bunları görselleştiren etkili bir yöntemdir. Marka imajı araştırmalarında çevrimiçi kullanıcı türevli içeriklere olan ilgi gittikçe artmaktadır. Çünkü elektronik ağızdan ağıza iletişimin marka imajının oluşumunu etkilemede önemli bir rolü bulunmaktadır. Dolayısıyla sosyal medya, tüketicilerin markalar hakkındaki duygu ve düşüncelerini içeren değerli bir veri kaynağıdır. Kullanıcı türevli içeriklerden elde edilen verilerin yapılandırılmamış veriler olması verilerin analizini bir hayli zorlaştırmaktadır. Son yıllarda metin madenciliği yöntemleri marka kavram haritalarının oluşturulmasında tercih edilen bir teknik olmaya başlamıştır. Özelikle bir metin madenciliği tekniği olan duygu analizi çalışmalarındaki ilerlemeler marka çağrışımlarının olumlu ya da olumsuzluk düzeyini ölçen ileri düzey marka kavram haritalarının oluşturulmasının da önünü açmıştır. Bu çalışmada marka kavram haritalarının oluşturulmasında metin madenciliği yöntemlerinin kullanımına yönelik yaklaşımların incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada marka çağrışımlarının kullanıcı türevli içeriklerden ortaya çıkarılmasının ve marka kavram haritalarının metin madenciliği yöntemiyle oluşturulmasının araştırmacılara hız ve esneklik sağladığı, marka stratejistlerine içgörü sağlamada etkili bir yöntem olduğu görülmüştür.
Keywords
References
- Aaker D. (1991). Managing Brand Equity. New York: The Free Press.
- Amerikan Pazarlama Derneği, https://www.ama.org/topics/branding/, Erişim Tarihi: 10.02.2020
- Aggarwal C.C. ve Zhai C. (2012), An Introduction to Text Mining, Editörler: Aggarwal C., Zhai C, Mining Text Data, (ss. 1-10), Boston, MA: Springer.
- Andéhn, M., Kazeminia, A., Lucarelli, A., ve Sevin, E. (2014). User-Generated Place Brand Equity On Twitter: The Dynamics of Brand Associations in Social Media. Place Branding and Public Diplomacy, 10(2), 132–144.
- Barnard, N., ve Andrew S. C. Ehrenberg. (1990). Robust Measures of Consumer Brand Beliefs, Journal of Marketing Research, 27(4), 477-484.
- Berger, J., Humphreys, A., Ludwig, S., Moe, W. W., Netzer, O., ve Schweidel, D. A. (2020). Uniting the Tribes: Using Text for Marketing Insight. Journal of Marketing, 84(1), 1-25.
- Berry, M. J. ve Linoff, G. S. (2004). Data Mining Techniques: For Marketing, Sales, And Customer Relationship Management. 3. Baskı. Indianapolis: Wiley Publishing.
- Böger, D., Kottemann, P., Meißner, M., ve Decker, R. (2017). A Mechanism For Aggregating Association Network Data: An Application To Brand Concept Maps. Journal of Business Research, 79(1), 90–106.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Business Administration
Journal Section
Review
Publication Date
May 31, 2020
Submission Date
April 23, 2020
Acceptance Date
May 3, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 11 Number: 21
APA
Kasapoğlu, C., Aksoy, R., & Başkol, M. (2020). Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma. Bartın Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(21), 182-206. https://izlik.org/JA36KS72BN
AMA
1.Kasapoğlu C, Aksoy R, Başkol M. Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2020;11(21):182-206. https://izlik.org/JA36KS72BN
Chicago
Kasapoğlu, Cihangir, Ramazan Aksoy, and Melih Başkol. 2020. “Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma”. Bartın Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 11 (21): 182-206. https://izlik.org/JA36KS72BN.
EndNote
Kasapoğlu C, Aksoy R, Başkol M (May 1, 2020) Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 11 21 182–206.
IEEE
[1]C. Kasapoğlu, R. Aksoy, and M. Başkol, “Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma”, Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 11, no. 21, pp. 182–206, May 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA36KS72BN
ISNAD
Kasapoğlu, Cihangir - Aksoy, Ramazan - Başkol, Melih. “Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma”. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 11/21 (May 1, 2020): 182-206. https://izlik.org/JA36KS72BN.
JAMA
1.Kasapoğlu C, Aksoy R, Başkol M. Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2020;11:182–206.
MLA
Kasapoğlu, Cihangir, et al. “Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma”. Bartın Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 11, no. 21, May 2020, pp. 182-06, https://izlik.org/JA36KS72BN.
Vancouver
1.Cihangir Kasapoğlu, Ramazan Aksoy, Melih Başkol. Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 2020 May 1;11(21):182-206. Available from: https://izlik.org/JA36KS72BN