Derleme

Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma

Cilt: 11 Sayı: 21 31 Mayıs 2020
PDF İndir
TR

Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma

Öz

Marka kavram haritaları marka çağrışımlarının gücünü, benzersizliğini ve tercih edilebilirliği ölçen ve bunları görselleştiren etkili bir yöntemdir. Marka imajı araştırmalarında çevrimiçi kullanıcı türevli içeriklere olan ilgi gittikçe artmaktadır. Çünkü elektronik ağızdan ağıza iletişimin marka imajının oluşumunu etkilemede önemli bir rolü bulunmaktadır. Dolayısıyla sosyal medya, tüketicilerin markalar hakkındaki duygu ve düşüncelerini içeren değerli bir veri kaynağıdır. Kullanıcı türevli içeriklerden elde edilen verilerin yapılandırılmamış veriler olması verilerin analizini bir hayli zorlaştırmaktadır. Son yıllarda metin madenciliği yöntemleri marka kavram haritalarının oluşturulmasında tercih edilen bir teknik olmaya başlamıştır. Özelikle bir metin madenciliği tekniği olan duygu analizi çalışmalarındaki ilerlemeler marka çağrışımlarının olumlu ya da olumsuzluk düzeyini ölçen ileri düzey marka kavram haritalarının oluşturulmasının da önünü açmıştır. Bu çalışmada marka kavram haritalarının oluşturulmasında metin madenciliği yöntemlerinin kullanımına yönelik yaklaşımların incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada marka çağrışımlarının kullanıcı türevli içeriklerden ortaya çıkarılmasının ve marka kavram haritalarının metin madenciliği yöntemiyle oluşturulmasının araştırmacılara hız ve esneklik sağladığı, marka stratejistlerine içgörü sağlamada etkili bir yöntem olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aaker D. (1991). Managing Brand Equity. New York: The Free Press.
  2. Amerikan Pazarlama Derneği, https://www.ama.org/topics/branding/, Erişim Tarihi: 10.02.2020
  3. Aggarwal C.C. ve Zhai C. (2012), An Introduction to Text Mining, Editörler: Aggarwal C., Zhai C, Mining Text Data, (ss. 1-10), Boston, MA: Springer.
  4. Andéhn, M., Kazeminia, A., Lucarelli, A., ve Sevin, E. (2014). User-Generated Place Brand Equity On Twitter: The Dynamics of Brand Associations in Social Media. Place Branding and Public Diplomacy, 10(2), 132–144.
  5. Barnard, N., ve Andrew S. C. Ehrenberg. (1990). Robust Measures of Consumer Brand Beliefs, Journal of Marketing Research, 27(4), 477-484.
  6. Berger, J., Humphreys, A., Ludwig, S., Moe, W. W., Netzer, O., ve Schweidel, D. A. (2020). Uniting the Tribes: Using Text for Marketing Insight. Journal of Marketing, 84(1), 1-25.
  7. Berry, M. J. ve Linoff, G. S. (2004). Data Mining Techniques: For Marketing, Sales, And Customer Relationship Management. 3. Baskı. Indianapolis: Wiley Publishing.
  8. Böger, D., Kottemann, P., Meißner, M., ve Decker, R. (2017). A Mechanism For Aggregating Association Network Data: An Application To Brand Concept Maps. Journal of Business Research, 79(1), 90–106.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2020

Gönderilme Tarihi

23 Nisan 2020

Kabul Tarihi

3 Mayıs 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 11 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA
Kasapoğlu, C., Aksoy, R., & Başkol, M. (2020). Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(21), 182-206. https://izlik.org/JA36KS72BN
AMA
1.Kasapoğlu C, Aksoy R, Başkol M. Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma. BÜİİBFD. 2020;11(21):182-206. https://izlik.org/JA36KS72BN
Chicago
Kasapoğlu, Cihangir, Ramazan Aksoy, ve Melih Başkol. 2020. “Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma”. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 11 (21): 182-206. https://izlik.org/JA36KS72BN.
EndNote
Kasapoğlu C, Aksoy R, Başkol M (01 Mayıs 2020) Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 11 21 182–206.
IEEE
[1]C. Kasapoğlu, R. Aksoy, ve M. Başkol, “Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma”, BÜİİBFD, c. 11, sy 21, ss. 182–206, May. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36KS72BN
ISNAD
Kasapoğlu, Cihangir - Aksoy, Ramazan - Başkol, Melih. “Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma”. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 11/21 (01 Mayıs 2020): 182-206. https://izlik.org/JA36KS72BN.
JAMA
1.Kasapoğlu C, Aksoy R, Başkol M. Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma. BÜİİBFD. 2020;11:182–206.
MLA
Kasapoğlu, Cihangir, vd. “Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma”. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 11, sy 21, Mayıs 2020, ss. 182-06, https://izlik.org/JA36KS72BN.
Vancouver
1.Cihangir Kasapoğlu, Ramazan Aksoy, Melih Başkol. Marka Kavram Haritalarında Metin Madenciliği Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma. BÜİİBFD [Internet]. 01 Mayıs 2020;11(21):182-206. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36KS72BN

Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki defa yayımlanan, 16. yılını doldurmuş çift kör hakemli uluslararası açık erişim bir dergidir. Dergi EBSCO Business Source Ultimate, Index Copernicus, Akademia Sosyal Bilimler İndeksi (ASOS) ve SOBIAD indekslerinde taranmaktadır. TR Dizin indeksinde taranması için de girişimlerde bulunulmuş olup değerlendirilme süreci devam etmektedir. 

Telif hakkı yazardadır CC BY-NC 4.0