Cereals are one of the most cultivated
plant groups in the world. Since ancient times, humans have been the main
source of food in all continents. They are still cultivated and used in a wide
geography, primarily wheat. Small grain grains such as wheat, barley, oats, rye
and triticale are also used for human grains. As in the whole world, the use of
cereals as animal feed is widespread in our country. For this purpose, plants
are used only as a plant or alfalfa together with vetch, as well as used as
protective plants. The Forage obtained from these cereals; It is fed to animals
as age, dry or silage. Cereal, protect the health of their digestive system and
are used to keep green and dry forage next to some nutrients to meet the needs
of the animals. For this reason, they are not expected to meet the needs of
animals on their own.
Tahıllar,
dünya üzerinde en fazla yetiştiriciliği yapılan bitki gruplarındandır. Eski
zamanlardan beri, bütün kıtalarda insanların ana besin kaynağını
oluşturmuşlardır. Hala başta buğday olmak üzere geniş bir coğrafyada ekilmekte
ve kullanılmaktadırlar. Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikale gibi küçük
taneli tahıllar, daha çok taneleri için yetiştirilip insan gıdası olarak
kullanılmaları yanında ot olarak biçilip kaba yem olarak da
değerlendirilmektedir. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de tahılların hayvan
yemi olarak kullanımı yaygındır. Bu amaç için bitkiler yalnız ekilip
kullanıldığı gibi, fiğlerle birlikte destek bitki ya da yonca ile birlikte
koruyucu bitki olarak da kullanılırlar. Tahıllardan bu yollarla elde edilen ot
yaş, kuru veya silaj olarak hayvanlara yedirilmektedir. Tahıl, yeşil ve kuru
otları hayvanların besin madde ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamaları yanında
onların sindirim sistemi sağlığının korunması ve devamı için kullanılırlar. Bu
nedenle tek başlarına hayvanların ihtiyaçlarını karşılaması beklenmez.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | July 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 1 |