MOBİL SABİS KABUL VE KULLANIMI: SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME

Volume: 9 Number: 2 December 1, 2014
  • Tuğba Koç
  • Aykut Hamit Turan
EN TR

MOBİL SABİS KABUL VE KULLANIMI: SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME

Abstract

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler, gün geçtikçe daha fazla mobil uygulamanın kullanılmasına olanak sunmaktadır. Bu çalışmada kapsamlı bir mobil bilişim uygulaması olan ve Sakarya Üniversitesi tarafından geliştirilen Sakarya Üniversitesi Mobil Bilgi Sistemi (SABİS) uygulamasının kullanımı ve kabulünün araştırılması amaçlanmıştır. Veriler, Sakarya Üniversitesi öğrencilerine ve personeline uygulanan anketler yoluyla elde edilmiş olup, anketin hazırlanmasında “Mobil Hizmetler Kabul Modeli” temel alınmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre kişilerin mobil uygulamayı kullanma niyeti üzerinde kullanım kolaylığı, içerik ve güven faktörlerinin istatistiksel açıdan önemli olduğu ancak; kişisel özellikler ile algılanan fayda değişkenlerinin kullanma niyeti üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır.

Keywords

References

  1. Ajzen, I. (1991). The theory of planned behavior. Organizational Behaviour and Human Decision Processes, 50, 179-211.
  2. Boon, S., & Holmes, J. (1991). The dynamics of interpersonal trust: Resolving uncertainty in the face of risk. Cooperation and Prosocial Behavior (s. 190-211). içinde Cambridge: Cambridge University Press.
  3. Brancheau, J., & Wetherbe, J. (1990). The adoption of spreadsheet software: testing innovation diffusion theory in the context of end-user computing. Information Systems Research, 1(2), 115-143.
  4. Carlsson, C., Carlsson, J., Hyvönen, K., K., Puhakainen, J., & Walden, P. (2006). Adoption of Mobile Devices/Services – Searching for Answers with the UTAUT. 39th Hawaii International Conference on System Sciences. 6, s. 1-10. IEEE Computer Society.
  5. Chen, L., Gillenson, M., & Sherrell, D. (2002). Enticing online consumers: an extended technology acceptance perspective. Information & Management, 39(8), 705-719.
  6. Christensen, G. E. (1987). Successful Implementation of Decision Support Systems: An Empirical Investigation of Usage Intensions and Behavior. Unpublished Doctoral Dissertation. Los Angeles: University of California.
  7. Conti, V., Militello, C., Sorbello, F., & Vitabile, S. (2009). A multimodal technique for an embedded fingerprint recognizer in mobile payment systems. Mob Inf Syst, 5, 105-124.
  8. Çakır, C. (2009, Temmuz). İnternet Üzerinden Satın Alma Davranışının İncelenmesi ve Bir Uygulama. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Tuğba Koç This is me

Aykut Hamit Turan This is me

Publication Date

December 1, 2014

Submission Date

February 15, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 9 Number: 2

APA
Koç, T., & Turan, A. H. (2014). MOBİL SABİS KABUL VE KULLANIMI: SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi, 9(2), 163-175. https://izlik.org/JA78UP56DW
AMA
1.Koç T, Turan AH. MOBİL SABİS KABUL VE KULLANIMI: SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME. JKEM. 2014;9(2):163-175. https://izlik.org/JA78UP56DW
Chicago
Koç, Tuğba, and Aykut Hamit Turan. 2014. “MOBİL SABİS KABUL VE KULLANIMI: SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME”. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi 9 (2): 163-75. https://izlik.org/JA78UP56DW.
EndNote
Koç T, Turan AH (December 1, 2014) MOBİL SABİS KABUL VE KULLANIMI: SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 9 2 163–175.
IEEE
[1]T. Koç and A. H. Turan, “MOBİL SABİS KABUL VE KULLANIMI: SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME”, JKEM, vol. 9, no. 2, pp. 163–175, Dec. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA78UP56DW
ISNAD
Koç, Tuğba - Turan, Aykut Hamit. “MOBİL SABİS KABUL VE KULLANIMI: SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME”. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 9/2 (December 1, 2014): 163-175. https://izlik.org/JA78UP56DW.
JAMA
1.Koç T, Turan AH. MOBİL SABİS KABUL VE KULLANIMI: SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME. JKEM. 2014;9:163–175.
MLA
Koç, Tuğba, and Aykut Hamit Turan. “MOBİL SABİS KABUL VE KULLANIMI: SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME”. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi, vol. 9, no. 2, Dec. 2014, pp. 163-75, https://izlik.org/JA78UP56DW.
Vancouver
1.Tuğba Koç, Aykut Hamit Turan. MOBİL SABİS KABUL VE KULLANIMI: SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDE AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME. JKEM [Internet]. 2014 Dec. 1;9(2):163-75. Available from: https://izlik.org/JA78UP56DW