Review

Terapi Süreçlerinde Geleneksel- Modernite Salınımında Çekim Merkezleri ve Kaos Kuramı

Volume: 5 Number: 10 August 15, 2022
EN TR

Terapi Süreçlerinde Geleneksel- Modernite Salınımında Çekim Merkezleri ve Kaos Kuramı

Abstract

Bu çalışmada literatür gözden geçirilerek bilimdeki paradigma değişimlerinin doğa ve beşeri bilimleri nasıl etkilediğinin ortaya konması, sosyolojik olarak toplumsal değişim süreçlerinin cemaat ve cemiyet tipi toplum salınımlarının kaos teorisine göre izah edilmesi, beşeri bilimlerdeki iki uçlu diyalektik yaklaşımdan itidal kutbunun kaotik çeker etkisi ile üç kutuplu salınımın sistem teorisi açısından izahı ve bu değişimlerin psikoterapi seansındaki iz düşümlerini incelemek ve ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Toplumları geleneksel ve modern toplumlar olarak sınıflandırmak mümkündür. Geleneksek toplumlar daha çok tarıma dayalı ve işgücüne ağırlık veren toplumlardır. Modern toplumlar sanayileşmeye dayalı toplumlar olup daha çok zihin gücüne dayanan toplumlardır. Geleneksel toplumlarda insan ilişkileri pederşahi bir yönetimin hiyerarşik yapılanması şeklinde örgütlenmiştir. Modern toplumlar ise yasalardan gücünü alan eşit bireyler şeklinde organize olmuştur. Geleneksel yapılar içlerinde birlikte olmanın getirdiği güvenliği, konforu ve sıcaklığı barındırırken, bireyin sınırlarının işgal edildiği bir daralmayı da birlikte getirmektedir. Modern toplumlar bireyin özgürlüğünü ona tam verirken, insan olarak özlediği yakınlık, sıcaklık ve güvenliği verememektedir. İnsanlık tarihi bu iki yapıyı bir arada temin etmeye yönelik olarak bir uçtan öbür uca salınımlar halinde savrulmaktadır. Bu savrulmalar tarihsel süreçler içerisinde çekim merkezlerinin etkisi ile hiç öngörülemeyen noktalara ulaşabilmektedir. Bu gelişim kaos kuramının, sistem teorisinin, alan yaklaşımının ve fraktal etkilerin parametreleri tarafında belirlenmektedir. Bu salınımları insanlık tarihi boyunca takip etmek mümkün olabildiği gibi, aynı yasaları kullanarak psikoterapi tarihinde de benzer salınımları, çeker etkilerini ve sisteme girecek yeni bir girdi ile kelebek etkisinin öngörülemeyen sonuçlarını izlemek mümkündür. Psikoterapi sitemlerindeki bu değişim ve dönüşüm bir terapistin ve bireyin terapi süreçleri içinde de söz konusudur. Hatta bir seansın içinde mikro düzeyde aynı salınımları, çeker etkisini, kaotik yapılanmaları, alanın seansa etkisini ve fraktal oluşumlara bağlı öngörülemeyen sonuçlarını izlemek her zaman mümkündür. Zamanın ruhuna uygun bir şekilde terapi kuramları ve terapistler çağın gelişimine uygun olarak kendilerini güncellemelidirler.

Keywords

References

  1. Akgül, M. (1998). Prof. Dr. Erol Güngör’ün anısına Armağan Türk Modernleşmesi ve Erol Güngör. Ahmet Sevgi (Ed). (s. 121-129) Konya: Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yayınları.
  2. APA (2014) DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı (E. Köroğlu. Çev.) Ankara, Boylam yayınevi.
  3. Aydın, G.N. (2020). Küreselleşen Modernleşme ve Kültür: Erol Güngör Örneğı̇. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı, Bursa.
  4. Ballıkaya, C. (2015). POZİTİVİZM: Tarihsel Süreç İçerisindeki Gelişimi ve Sosyolojik Düşünceye Etkileri / POSITIVISM Its Development in History and Its Influence on Sociological Thought . Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi , 0 (33) , 87-106 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/sefad/issue/16468/171834.
  5. Baranger, M. (2012). The intrapsychic and the intersubjective in contemporary psychoanalysis. Int. Forum Psychoanal, 21:130-135.
  6. Baranger, M. & Baranger, W. (2008). The analytic situation as a dynamic field. Int. J. Psychoanal., 89:795-826.
  7. Baranger, M. & Baranger, W. (2009) Dinamik Bir Alan Olarak Analitik Durum. Uluslararası Psikanaliz Yıllığı / The International Journal of Psychoanalysis Turkish Annual 1:151-187
  8. Baranger, M., Baranger, W., & Eizirik, C.L. (2009). The Work of Confluence: Listening and Interpreting in the Psychoanalytic Field (L.G. Fiorini, Ed.) (1st ed.). Spiral process and the dynamic field. Process and non-process in analytic work. Chapter 2-3. Routledge. https://doi.org/10.4324/9780429483806

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Psychology

Journal Section

Review

Publication Date

August 15, 2022

Submission Date

January 4, 2022

Acceptance Date

August 6, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 5 Number: 10

APA
Ozakkas, T. (2022). Terapi Süreçlerinde Geleneksel- Modernite Salınımında Çekim Merkezleri ve Kaos Kuramı. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, 5(10), 59-82. https://izlik.org/JA27GS53AD
AMA
1.Ozakkas T. Terapi Süreçlerinde Geleneksel- Modernite Salınımında Çekim Merkezleri ve Kaos Kuramı. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi. 2022;5(10):59-82. https://izlik.org/JA27GS53AD
Chicago
Ozakkas, Tahir. 2022. “Terapi Süreçlerinde Geleneksel- Modernite Salınımında Çekim Merkezleri Ve Kaos Kuramı”. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi 5 (10): 59-82. https://izlik.org/JA27GS53AD.
EndNote
Ozakkas T (August 1, 2022) Terapi Süreçlerinde Geleneksel- Modernite Salınımında Çekim Merkezleri ve Kaos Kuramı. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi 5 10 59–82.
IEEE
[1]T. Ozakkas, “Terapi Süreçlerinde Geleneksel- Modernite Salınımında Çekim Merkezleri ve Kaos Kuramı”, Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, vol. 5, no. 10, pp. 59–82, Aug. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA27GS53AD
ISNAD
Ozakkas, Tahir. “Terapi Süreçlerinde Geleneksel- Modernite Salınımında Çekim Merkezleri Ve Kaos Kuramı”. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi 5/10 (August 1, 2022): 59-82. https://izlik.org/JA27GS53AD.
JAMA
1.Ozakkas T. Terapi Süreçlerinde Geleneksel- Modernite Salınımında Çekim Merkezleri ve Kaos Kuramı. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi. 2022;5:59–82.
MLA
Ozakkas, Tahir. “Terapi Süreçlerinde Geleneksel- Modernite Salınımında Çekim Merkezleri Ve Kaos Kuramı”. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, vol. 5, no. 10, Aug. 2022, pp. 59-82, https://izlik.org/JA27GS53AD.
Vancouver
1.Tahir Ozakkas. Terapi Süreçlerinde Geleneksel- Modernite Salınımında Çekim Merkezleri ve Kaos Kuramı. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi [Internet]. 2022 Aug. 1;5(10):59-82. Available from: https://izlik.org/JA27GS53AD