Research Article

İş Güvencesizliğinin Görev Performansına Etkisi: Yenilikçi Davranışın Düzenleyici Rolü

Volume: 5 Number: 1 June 30, 2020
EN TR

İş Güvencesizliğinin Görev Performansına Etkisi: Yenilikçi Davranışın Düzenleyici Rolü

Abstract

Örgütün küçülmesi, yeniden yapılandırılması ve e-ticaret gibi bazı faktörler, iş güvencesizliğini arttırmaktadır. Ancak çalışanın iş güvencesizliği algısı, görev performansı ölçüsü ile değişebilir. Görev performansı, çalışanın iş sorumluluğunu yerine getirmesi sonucu, işletmeye olan katkısıdır. Ancak, iş güvencesizliği algısı, çalışanın görev performansını düşürebilir. Bu bağlamda iş güvencesizliği algısı, yenilikçi davranış ile farklı görev performansı sonuçlarına neden olabilir. Yenilikçi davranış; ortak bir sorunun çözümüne yönelik, tüketici ihtiyaç ya da beklentisine cevap verebilen radikal ya da kademeli bir ürün ya da hizmet geliştirmektir. Böylelikle olumsuz algı ve durumlar, bir sorun olarak görülmek yerine yenilikçi bir perspektiften çözülebilir ve verimlilik tekrar sağlanabilir. Araştırmanın amacı, iş güvencesizliğinin görev performansına etkisinde yenilikçi davranışın düzenleyici rolünü incelemektir. Bu amaç ile Kocaeli’nde büyük ölçekli bir otomobil fabrikasında çalışan 125 kişi ile çevrimiçi anket yapılmıştır. Araştırma verisinin toplanmasında, kolayda örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmada, korelasyon ve hiyerarşik regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda iş güvencesizliği ve görev performansı ilişkisinde yenilikçi davranışın düzenleyici rolü olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç, çalışanların iş güvencesizliği algılarını yenilikçi davranışlar ile değiştirerek, bir farkındalık kazandıklarını ve bunu görev performansına yansıttıklarını göstermektedir.

Keywords

References

  1. Armstrong, Michael (2010) Armstrong’s Essential Human Resource Management Practice: A Guide to People Management, Kogan Page Publishers, Philadelpia.
  2. Aryee, Samuel, Walumbwa Ochieng Fred, Zhou Qin ve Hartnell Chad (2012) “Transformational Leadership, Innovative Behavior and Task Performance: Test of Mediation and Moderation Processes”, Human Performance, 25.1, ss.1-25.
  3. Ashford, Susan, Lee Cynthia ve Bobko Philip (1989) “Content, Causes and Consequences of Job Insecurity: A Theory-Based Measure and Substantive Test”. Academy of Management Journal, C:32, ss. 803–829.
  4. Bystrom, Katriina (1999) “Task Complexity, Information Types and Information Sources: Examination of Relationships” (Unpublished Doctoral Dissertation). Acta Universitatis Tamperensis, Department of Information Studies, Tampere, Finland.
  5. Borg, Ingwer ve Elizur Dov (1992) “Job Insecurity: Correlates, Moderators and Measurement”. International Journal of Manpower, C:13, ss.13-26.
  6. Cascıo, Wayne F. (1993) “Downsizing: What Do We Know? What Have We Learned?”, The Academy of Management Executive, C:7, ss. 95–104.
  7. Chan, David (2006) “Interactive Effects of Situational Judgment Effectiveness and Proactive Personality on Work Perceptions and Work Outcomes”. Journal of Applied Psychology, 91.2, s.475.
  8. Cohen, J. ve Cohen, P. (1983). “Applied Multiple Regression/Correlation Analysis for The Behavioral Sciences”. Erlbaum, Hillsdale, NJ.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Business Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2020

Submission Date

April 30, 2020

Acceptance Date

June 14, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 5 Number: 1

APA
Pelenk, S. E. (2020). İş Güvencesizliğinin Görev Performansına Etkisi: Yenilikçi Davranışın Düzenleyici Rolü. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(1), 214-233. https://doi.org/10.33905/bseusbed.730234
AMA
1.Pelenk SE. İş Güvencesizliğinin Görev Performansına Etkisi: Yenilikçi Davranışın Düzenleyici Rolü. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;5(1):214-233. doi:10.33905/bseusbed.730234
Chicago
Pelenk, Saadet Ela. 2020. “İş Güvencesizliğinin Görev Performansına Etkisi: Yenilikçi Davranışın Düzenleyici Rolü”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5 (1): 214-33. https://doi.org/10.33905/bseusbed.730234.
EndNote
Pelenk SE (June 1, 2020) İş Güvencesizliğinin Görev Performansına Etkisi: Yenilikçi Davranışın Düzenleyici Rolü. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5 1 214–233.
IEEE
[1]S. E. Pelenk, “İş Güvencesizliğinin Görev Performansına Etkisi: Yenilikçi Davranışın Düzenleyici Rolü”, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 5, no. 1, pp. 214–233, June 2020, doi: 10.33905/bseusbed.730234.
ISNAD
Pelenk, Saadet Ela. “İş Güvencesizliğinin Görev Performansına Etkisi: Yenilikçi Davranışın Düzenleyici Rolü”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5/1 (June 1, 2020): 214-233. https://doi.org/10.33905/bseusbed.730234.
JAMA
1.Pelenk SE. İş Güvencesizliğinin Görev Performansına Etkisi: Yenilikçi Davranışın Düzenleyici Rolü. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;5:214–233.
MLA
Pelenk, Saadet Ela. “İş Güvencesizliğinin Görev Performansına Etkisi: Yenilikçi Davranışın Düzenleyici Rolü”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 5, no. 1, June 2020, pp. 214-33, doi:10.33905/bseusbed.730234.
Vancouver
1.Saadet Ela Pelenk. İş Güvencesizliğinin Görev Performansına Etkisi: Yenilikçi Davranışın Düzenleyici Rolü. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020 Jun. 1;5(1):214-33. doi:10.33905/bseusbed.730234

Cited By