In this study, the antimicrobial activity of some medicinal plant seeds from the Apiaceae family which are anise, cumin, and fennel was investigated. Moreover, ethanol (80%) and methanol (80%) extracts of anise, cumin, and fennel seeds and essential oils of them were performed for this aim. Escherichia coli ATCC 25922 and Salmonella Enteritidis ATCC 13076, Bacillus subtilis ATCC 6633, Streptecoccus mutans ATCC 25175 and Listeria monocytogenes ATCC7644 were utilized as test microorganisms. Then, essential oils and ethanol extracts of cumin seeds showed the highest antimicrobial effects on almost all of the test microorganisms. While methanol extracts of fennel seeds had the highest antimicrobial effects against St. mutans and B. subtilis when compared to other methanol extracts. Additionally, methanol extracts of anise seeds indicated the highest effect on E. coli. However, all types of medicinal plant seeds had antimicrobial effects on test microorganisms in various severities (7.00-20.00 mm zone diameter) except L. monocytogenes. Thus, the results support existing scientific evidence for the evaluation of these plants as natural antimicrobial agents in several industries including food and drugs.
Bu çalışmada, Apiaceae familyasından olan anason, kimyon ve rezene gibi bazı tıbbi bitki tohumlarının antimikrobiyel aktivitesi araştırılmıştır. Ayrıca, bu amaçla tohumların etanol (%80) ve metanol (%80) ekstraktları ile uçucu yağları incelenmiştir. Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella Enteritidis ATCC 13076, Bacillus subtilis ATCC 6633, Streptecoccus mutans ATCC 25175 ve Listeria monocytogenes ATCC7644 test mikroorganizmaları olarak kullanılmıştır. Kimyon tohumlarının uçucu yağları ve etanol ekstraktları, test mikroorganizmalarının hemen hemen hepsi üzerinde en yüksek etkiyi göstermiştir. Rezene tohumlarının metanol ekstraktları, diğer metanol ekstraktlarıyla karşılaştırıldığında St. mutans ve B. subtilis'e karşı en yüksek etkiye sahiptir. Ayrıca, anason tohumlarının metanol ekstraktları E. coli üzerinde en yüksek etkiyi göstermiştir. Yine de tüm tıbbi bitki tohumları, L. monocytogenes hariç test mikroorganizmaları üzerinde çeşitli düzeylerde (7,00-20,00 mm zon çapı) antimikrobiyel etki göstermiştir. Sonuç olarak; çalışmanın bulguları, bu bitkilerin gıda ve ilaç da dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde doğal antimikrobiyel ajanlar olarak değerlendirilmesi için mevcut bilimsel kanıtları desteklemektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering, Food Microbiology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 15, 2024 |
Publication Date | December 15, 2024 |
Submission Date | August 11, 2024 |
Acceptance Date | November 1, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |
TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.
Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.
Makale başvurusunda;
(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)
(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),
(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)
(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,
(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.
Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür.
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.