Antrenör Kişilerarası Davranış Tarzı Ölçeği: Geçerlik-Güvenirlik Çalışması
Öz
Bu araştırmanın amacı Antrenör Kişilerarası Davranış Tarzı Ölçeği’nin Türk kültürüne uyarlanmasıdır. Tarama modelinde desenlenen bu araştırmaya farklı spor branşlarında (futbol, basketbol, hentbol, rugby) lisanslı olarak aktif spor yapan ve yaşları 17-32 arasında değişen 124’ü erkek 98’i kadın toplam 212 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Verilerin analizi için Spss ve AMOS 22 paket programları kullanılmıştır. Araştırmada ilk olarak ölçme aracının geçerliği kapsamında Doğrulayıcı Faktör Analizi (ConfirmatoryFactor Analysis) yapılmıştır. Araştırmada DFA sonucunda ortaya çıkan faktör yapısının örneklem grubundan elde edilen veriler ile doğrulandığı belirlenmiştir. Madde-toplam test korelasyon değerlerinin 0.27 ile 0.93 arasında değiştiği görülmektedir. Toplam puana göre üst % 27 ve alt % 27’lik grupların madde puanları arasındaki farkın anlamlılığı için t-testi incelendiğinde, t değerlerinin 9.77 (sd: 103, p<0.01) ile 17.29 (sd: 103, p<0.01) arasında değiştiği görülmektedir. Ölçme aracının Cronbach Alpha güvenirlik değerleri “Özerklik Destekleme ” alt boyutunda 0.80, “Yeterlilik Desteği” alt boyutunda 0.88, “İlişki Desteği” alt boyutunda 0,93, “Özerkliği Engelleme” alt boyutunda 0.73, “Yeterlilik Engelleme” alt boyutunda 0.89 ve “İlişki Engelleme” alt boyutunda ise 0,88 olarak tespit edilmiştir.Bu bulgular ışığında, Antrenör Kişilerarası Davranış Tarzı Ölçeği’nin (AKDTÖ) geçerli ve güvenilir ölçümler yapabilen bir veri toplama aracı olduğu söylenebilir.
Anahtar Kelimeler
References
- Adie, J. W., Duda, J. L., & Ntoumanis, N. (2012). Perceived coach-autonomy support, basic need satisfaction and the well and ill-being of elite youth soccer players: Alongitudinal investigation. Psychology of Sportand Exercise, 13, 51–59. Anderson L. W. (1988). Attitudes and their measurement. InJ. P. Keeves (Ed.), Educational research, methodology and measurement: An international hand book (pp. 885-895). New York: Pergamon Press.
- Balaguer, I.,González, L., Fabra, P., Castillo, I., Mercé, J., & Duda, J. L. (2012). Coaches’ interpersonal style, basic psychological needs and thewell- and ill-being of young soccerplayers: A longitudinalanalysis. Journal of Sports Sciences, 30(15), 1619-1629.
- Brown, T. A. (2014). Confirmatory factor analysis for applied research. Guilford Publications. Contemporary Educational Psychology, 25(1), 54–67.
- Buyukozturk, S.,Akgun, O., Kahveci, O., & Demirel, F. (2004). Güdülenme ve öğrenme stratejileri ölçeğinin türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 4(2), 207-239.
- Curran, T.,Hill, A. P., & Niemiec, C. P. (2013). A conditional process model of children’s behavioral engagement and behavioral disaffection in sport based on self determination theory. Journal of Sport and ExercisePsychology, 35, 30 43. doi:10.1123/jsep.35.1.30.
- Curran, T.,Hill, A. P., Hall, H. K., & Jowett, G. E. (2014). Perceived coach behaviors and athletes' engagement and disaffection in youth sport: The mediating role of the psychological needs. International Journal of Sport Psychology, 45(6), 559-580.
- Çakmak, E. K.,Çebi, A., & Kan, A. (2014). E-öğrenme ortamlarına yönelik “sosyal bulunuşluk ölçeği” geliştirme çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 14(2), 755-768.
- Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G., & Büyüköztürk, Ş. (2010). Çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL uygulamaları (Birinci baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Sports Medicine
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
December 31, 2019
Submission Date
September 28, 2019
Acceptance Date
November 22, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 14 Number: 2