Research Article

3-5 YAŞ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN EBEVEYNLİK STİLLERİ İLE EBEVEYNLİK ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Volume: 35 April 28, 2026
TR EN

3-5 YAŞ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN EBEVEYNLİK STİLLERİ İLE EBEVEYNLİK ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Abstract

Ebeveynlik stilleri, çocuğun duygusal, sosyal, bilişsel ve davranışsal gelişimini şekillendiren en önemli faktörlerden biridir. Ebeveynlerin çocuklarına karşı sergilediği disiplin anlayışı, ilgi, sıcaklık ile yönlendirme biçimi, çocuğun öz düzenleme, özgüven, akademik başarı ve sosyal ilişkiler gibi temel becerilerini doğrudan etkilemektedir. Çocukların sağlıklı gelişimini etkileyen diğer bir kritik faktör ise ebeveynlerin öz düzenleme becerileridir. Öz düzenleme becerileri yüksek olan ebeveynler, daha olumlu ebeveynlik uygulamaları sergileyerek çocuklarının sağlıklı gelişimine ve aile dinamiklerinin güçlenmesine katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, 3-5 yaş çocuğu olan ebeveynlerin öz düzenleme becerileri ile ebeveynlik stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma deseninden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma, 314 ebeveynin katılımıyla gerçekleştirilmiş olup, veri toplama araçları olarak “Çok Boyutlu Ebeveynlik Stillerini Değerlendirme Ölçeği” ve “Ebeveyn Olarak Ben: Ebeveynlik Öz Düzenleme Ölçeği” kullanılmıştır. Bulgular, ebeveyn öz düzenleme becerilerinin olumlu ebeveynlik stilleri ile pozitif yönde anlamlı, olumsuz ebeveynlik stilleri ile ise negatif yönde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Demografik değişkenlerden, ebeveyn yaşı ve çocuğun okul öncesi eğitim kurumuna gitme durumunun ebeveynlik stilleri ve ebeveynlik öz düzenleme becerileri üzerinde etkili olduğu, bunun yanında ebeveynlerin eğitim düzeyi, sahip oldukları çocuk sayısı ve ekonomik durumlarının da ebeveynlik stilleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur.

Keywords

References

  1. Alidosti, M., Dehghani, S. L., Babaei-Heydarabadi, A., & Tavassoli, E. (2016). Comparison of parenting style in single child and multiple children families. Iranian Journal of Health Sciences, 4(2), 49–54.
  2. Altay, F. B., & Güre, A. (2012). Okulöncesi kuruma (devlet-özel) devam eden çocukların sosyal yeterlik ve olumlu sosyal davranışları ile annelerinin ebeveynlik stilleri arasındaki ilişkiler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12(4), 2699–2718.
  3. Arslan, H., & Öğretir-Özçelik, A. D. (2020). 3-5 yaş arası çocukların anne tutumlarının incelenmesi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(38), 18–30.
  4. Azkeskin, K., Güven, G., Güral, M., & Sezer, T. (2013). Parenting styles parents with 5–6 year old children. Journal of Educational and Instructional Studies in the World, 3, 74–82.
  5. Bariola, E., Gullone, E., & Hughes, E. K. (2011). Child and adolescent emotion regulation: The role of parental emotion regulation and expression. Clinical Child and Family Psychology Review, 14, 198–212.
  6. Baumrind, D. (1966). Effects of authoritative parental control on child behavior. Child Development, 37(4), 887–907.
  7. Baumrind, D. (1967). Child care practices anteceding three patterns of preschool behavior. Genetic Psychology Monographs, 75(1), 43–88.
  8. Bettschart, M., Wolf, B. M., Herrmann, M., & Brandstätter, V. (2021). Age-related development of self-regulation: Evidence on stability and change in action orientation. Journal of Research in Personality, 91, 104063.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Other Fields of Education (Other), Sociology (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 28, 2026

Submission Date

April 18, 2025

Acceptance Date

August 21, 2025

Published in Issue

Year 2026 Volume: 35

APA
Şallı İdare, F., & Öğretir Özçelik, A. D. (2026). 3-5 YAŞ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN EBEVEYNLİK STİLLERİ İLE EBEVEYNLİK ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35. https://doi.org/10.35379/cusosbil.1678586
AMA
1.Şallı İdare F, Öğretir Özçelik AD. 3-5 YAŞ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN EBEVEYNLİK STİLLERİ İLE EBEVEYNLİK ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2026;35. doi:10.35379/cusosbil.1678586
Chicago
Şallı İdare, Fatime, and Ayşe Dilek Öğretir Özçelik. 2026. “3-5 YAŞ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN EBEVEYNLİK STİLLERİ İLE EBEVEYNLİK ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 35 (April). https://doi.org/10.35379/cusosbil.1678586.
EndNote
Şallı İdare F, Öğretir Özçelik AD (April 1, 2026) 3-5 YAŞ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN EBEVEYNLİK STİLLERİ İLE EBEVEYNLİK ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 35
IEEE
[1]F. Şallı İdare and A. D. Öğretir Özçelik, “3-5 YAŞ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN EBEVEYNLİK STİLLERİ İLE EBEVEYNLİK ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 35, Apr. 2026, doi: 10.35379/cusosbil.1678586.
ISNAD
Şallı İdare, Fatime - Öğretir Özçelik, Ayşe Dilek. “3-5 YAŞ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN EBEVEYNLİK STİLLERİ İLE EBEVEYNLİK ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 35 (April 1, 2026). https://doi.org/10.35379/cusosbil.1678586.
JAMA
1.Şallı İdare F, Öğretir Özçelik AD. 3-5 YAŞ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN EBEVEYNLİK STİLLERİ İLE EBEVEYNLİK ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2026;35. doi:10.35379/cusosbil.1678586.
MLA
Şallı İdare, Fatime, and Ayşe Dilek Öğretir Özçelik. “3-5 YAŞ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN EBEVEYNLİK STİLLERİ İLE EBEVEYNLİK ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 35, Apr. 2026, doi:10.35379/cusosbil.1678586.
Vancouver
1.Fatime Şallı İdare, Ayşe Dilek Öğretir Özçelik. 3-5 YAŞ ÇOCUĞU OLAN EBEVEYNLERİN EBEVEYNLİK STİLLERİ İLE EBEVEYNLİK ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2026 Apr. 1;35. doi:10.35379/cusosbil.1678586