Yağca Zenginleştirilmiş Sütten Sodyum Kazeinat İlavesiyle Üretilen Yumuşak Peynirlerin Özellikleri
Abstract
Bu araştırmada, süte %1.5, %2.5 ve %3.5 oranında sodyum kazeinat ilave edilerek sütün kurumaddesinin yükseltilmesi ile Yumuşak peynirler elde edilmiş, farklı oranlarda sodyum kazeinat kullanımının peynirlerin bazı fizikokimyasal duyusal özellikleri üzerine etkileri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre ilave edilen sodyum kazeinat miktarı arttıkça pıhtı sertliği değerlerinde azalma meydana gelmiştir. Peynirlerin; pH, titrasyon asitliği, kurumadde, kurumaddede yağ, tuz, kurumaddede tuz, SÇA’da çözünen azot, olgunlaşma derecesi, proteoz-pepton azotu, toplam serbest aminoasit miktarı, L, a, b ve pıhtı sertliği oranları farklı miktarlarda sodyum kazeinat ilavesinden etkilenmiştir (p<0.05). Duyusal analizler sonucunda en çok beğenilen peynir %3.5 sodyum kazeinat ilaveli peynir olmuştur.
Keywords
References
- Altuğ, T. ve Elmacı, Y., (2005). Gıdalarda duyusal değerlendirme. Meta Basım, İzmir, s.130.
- Anonim, (2016). Sodyum kazeinat. http://www.sodyum.gen.tr/sodyum-kazeinat.html (Erişim tarihi: 24.05.2017).
- Argumosa, O.G., Carballo, C., Bernardo, A.O. ve Martın, R., (1992). Chemical characterisation of a Spanish artisanal goat cheese. Microbiologie-Aliments-Nutrition, 10:69-76.
- Doı, E., Daısuke, S., ve Matoba, T., (1981). Modified colorimetric ninhydrin methods for peptidase assey. Analytical Biochemistry, 118(1): 173-184.
- Erdoğrul, Ö. ve Ergün, Ö., (2004). Dana jambon üretiminde sodyum difosfat ve sodyum kazeinatın çeşitli kombinasyonlarda kullanılması ve bunların ürünün bazı duyusal olarak algılanan fiziksel özelliklerine ve bazı kimyasal özelliklerine etkileri. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 7(2):29-33.
- Folkertsma, B., ve Fox, P.F., (1992). Use of cd-ninhydrin reagent to asses proteolysis in cheddar cheese during cheese ripening. Journal of Dairy Research, 59(2): 21224.
- Fox, P.F., (2004). Cheese chemistry, physics and microbiology. Volume 1, Elsevier Academic Pres, 84 Theobald’s Road London WCIX SRR, UK, 624s.
- Güven, M. ve Konar, A., (1996). Keçi sütünden üretilen yarı sert Kadiz peyniri üretimi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(4): 137-146.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Food Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 29, 2018
Submission Date
June 6, 2017
Acceptance Date
May 30, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 33 Number: 1